Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ak Partili İlyas Şeker kira artışları araştırılmasın diye konuştu!

Ak Parti Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker Türkiye genelinde konut ve kira fiyatlarındaki artışın nedenlerinin araştırılarak yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla meclise verilen araştırma önergesine karşı konuştu.

Ak Parti Kocaeli Milletvekili

Uğur EnçİYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik ve 19 milletvekili ülke genelinde konut ve kira fiyatlarındaki artışın nedenlerinin araştırılarak yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla meclise araştırma önergesi verdi. Önerge üzerine Ak Parti adına Kocaeli milletvekili İlyas Şeker uzun bir konuşma yaptı. Kira ve konut fiyatlarındaki artışın araştırılmaması için konuşan Şeker konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Değerli milletvekilleri, Mart 2020’de başlayan pandemi bütün dünyayı etkisi altına aldı. Pandemi nedeniyle bütün dünyada üretim düşerken Sayın Cumhurbaşkanımızın iş dünyasına verdiği destekle ülkemizde üretim devam etti. Dünyanın süper güçleri 50 kuruşluk maskeye muhtaçken Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu ülkelere maske yardımı yapıldı. Tabii, dünyada yaşanan bu pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle dünyanın dengesi bozuldu, birçok üründe olduğu gibi inşaat malzemelerinde de fiyat artışları yaşandı.

SATILAN KONUTLARI ANLATTI

Bu fiyat artışlarına rağmen ülkemizde konut üretimi hızlı bir şekilde devam etmekte. 2020 yılında 55.337 bağımsız bölüme ruhsat verilirken 2021 yılında ise 709.936 bağımsız bölüme ruhsat verildi. 2020 yılında 600.156 bağımsız bölüme yapı kullanma izni verilirken 2021 yılında ise bu sayı 626.505 oldu. 2020 yılında 1 milyon 499 bin 316 konut satılırken 2021 yılında bu rakam 1 milyon 491 bin 856. Mersin’e bakacak olursak, 2020 yılında Mersin’de 26.594 konut satılırken 2021 yılında 33.594 konut satıldı. Değerli milletvekilleri, TOKİ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aracılığıyla konut üretimi hızlı bir şekilde devam etmekte. Öncelikle dar ve orta gelirli vatandaşlarımızın sosyal konut ihtiyaçları giderilmekte. Afet konutlarının üretilmesi kapsamında, on dokuz yıl içinde 1 milyon 100 bin konutun üretimi gerçekleştirildi ve 81 ilde ve ilçelerimizde de projeler devam ediyor. Son üç yıl içinde Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının koordinasyonunda yürütülen sosyal konut kampanyaları devam ediyor.

KONUT ÜRETİMİ DEVAM EDİYORMUŞ

Hâlen 823 şantiyede ihale bedeli yaklaşık 70,4 milyar TL olan 151 bin konutun üretimi, yapımı devam etmekte. Son yirmi yıl içinde Türkiye’de üretilen toplam 10,4 milyon konutun yüzde 10’u TOKİ tarafından inşa edilmiştir. Bugün dünyada TOKİ gibi kamu kurumu olup bu miktarda konut üreten başka bir kuruluş yoktur. Bu anlamda bir rekor kırılmıştır, yirmi yıl içinde 5 milyon vatandaşımız ev sahibi yapılmıştır. Konut üretimi hız kesmeden devam ediyor. İYİ Partinin vermiş olduğu bu araştırma önergesine katılmadığımı ifade ediyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”