Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Bütün Türkiye bunu konuşuyor: Vali siyaset yapabilir mi?

Vali Seddar Yavuz’un terör örgütüne yönelik yaptığı konuşmada “Bu ülkenin PKK’lı, HDP’li bir içişleri bakanına, bir milli eğitim bakanına, bir cumhurbaşkanı yardımcısına tahammülü yoktur” ifadelerine yer vermesi ‘vali, siyasi söylemde bulunabilir mi?’ şeklinde eleştirilerine neden oldu. Peki kanunlar bu konuda ne diyor?

Vali Seddar Yavuz’un terör

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un dün gerçekleştirilen Devlet Övünç Madalyası ve Beratı Tevcih Töreni’nde yaptığı konuşma ülke gündeminde geniş yer bulurken bazı sosyal medya kullanıcıları ‘vali siyaset yapıyor’ diyerek tepki gösterdi. Vali Yavuz yaptığı konuşmada terör örgütlerine ve onlara destek verenlere seslenerek, “Bunları ‘saz çalan çocuklar’ gibi gösteren gruplara sesleniyorum; bakın bunun sonu bir felaketle sonuçlanır. Bu ülkenin PKK’lı, HDP’li bir içişleri bakanına, bir milli eğitim bakanına, bir cumhurbaşkanı yardımcısına tahammülü yoktur” dedi.

2018’DEN ÖNCE DEVLETİN, SONRA CUMHURBAŞKANI’NIN TEMSİLCİSİ

Vali Yavuz tarafından yapılan bu konuşmanın ardından valinin siyasi konuşma yapıp yapamayacağı sorusu gündeme geldi. 28 Temmuz 2018 tarihli Valilik ve Kaymakamlık Birimleri Teşkilat, Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında “Temsil” başlıklı “Vali ilde devletin ve Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtası; kaymakam ilçede Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır” maddesi eklendi. 2018 öncesi yönetmelikte ‘devletin temsilcisi’ olarak belirtilen vali yeni madde ile birlikte ‘Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtası’ olarak tanımlanıyor.

“DEVLET MEMURLARI SİYASİ DÜŞÜNCE AYRIMI YAPAMAZ”

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun; “Tarafsızlık ve Devlete Bağlılık” maddesinde yer alan” Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar, herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep gibi ayırım yapamazlar; hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere katılamazlar” hükmü gereği valinin siyaset yapıp yapmayacağı tartışma konusu oldu.

VALİ SİYASET YAPABİLİR Mİ?

2018 yılında yönetmelikte yapılan değişiklik kapsamında valilerin Cumhurbaşkanı temsilcisi olması ve mevcut yönetimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AKP Genel Başkanlığı gibi görevi de bulunması nedeniyle bazı kesimler söz konusu siyasi söylemlere kanunlara bakılmaksızın onay verirken konunun HDP olması nedeniyle büyük bir kesim valinin söylemlerini destekliyor. Bir diğer kesim ise söz konusu söylemlerinin siyasi olduğu, bir partiyi ve toplumu hedef gösterdiğini belirterek bu açıklamaya tepki gösteriyor. Vali Yavuz’un söylemi ülke geneli gündem olurken akıllardaki tek soru ‘vali siyaset yapabilir mi?’ oldu. Bu soru şimdilik yanıtsız kaldı.