Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 4-5 Kasım 2023 tarihinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kongresi’ne yönelik olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından usulsüzlük soruşturması başlatılmıştı. Davaya ilişkin Ankara Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bugün akşam saatlerinde ‘mutlak butlan’ kararı verildi. Karar sonrasında gözler bir yandan da partinin örgütlerine çevrildi.
LÜTFÜ SAVAŞ ŞİKAYETÇİ OLMUŞTU
Söz konusu soruşturmaya ilişkin Hatay Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Lütfü Savaş ile bazı delegeler, 2023 yılındaki kurultayın yanı sıra 6 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirilen 21. Olağanüstü Kurultay’ın iptali için ayrı ayrı dava açmıştı. Açılan iptal davaları ise Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’ndeki dosyada birleştirilmişti. Mahkemenin 24 Ekim’de davanın “konusuz kalması” nedeniyle karar yer verilmesine yer olmadığına; CHP’nin 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptali istemini de içeren birleşen dosyaların, husumet yokluğu nedeniyle reddine karar vermişti.
KAYYUM ATANABİLİR
Mahkemeden bugün akşam saatlerinde verilen karar kapsamında Nisan 2023’teki 38. Olağan Kurultay öncesindeki yönetim göreve iade edilecek. Böylece dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibi partinin başına geçecek. Ayrıca partide şu anda görevde bulunan Merkez Yönetim Kurulu, Parti Meclisi üyeleri ve aldıkları kararların da hukuki açıdan boşa düşme ihtimali bulunuyor. Ankara Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı nedeniyle partiye yönetimsiz kalınmaması için kayyum da atanabilir.
SARI GERİ DÖNÜYOR
CHP’de genel merkez düzeyinde yaşanan gelişmelerin ardından gözler bir yandan da partinin il ve ilçe örgütlerine çevrildi. Söz konusu kararın tabandan tavana kadar herkesi etkileyeceği değerlendiriliyor. Eğer karar uygulanırsa Erdem Arcan, İl Başkanlığı’ndan ayrılarak göreve Bülent Sarı gelecek. Ayrıca partinin Kocaeli’deki delegelerinde de değişim yaşanacak.
