Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Cumhurbaşkanlığı Koalisyon Sistemi

Türkiye’de Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle birlikte yüzde 50+1 oy sistemi, tüm partileri koalisyonlu döneme geri döndürdü. Artık hiçbir parti tek başına bu oy oranına ulaşamıyor ve sürekli seçim ortaklığı çalışmaları yapılıyor. Sisteme; “Cumhurbaşkanlığı Koalisyon Sistemi” de denilse hata olmaz.

Türkiye’de Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet

Sebahattin Aydın2002’den bu yana ülkeyi yöneten AKP hükümetleri, güçlerinin zirvesinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi için referandum istedi.

Bu referandum geçti. AKP, uzun yıllar tek başına iktidarda kalacağı umuduyla girdiği bu yolda aslında en büyük ayara alan parti oldu.

En yüksek oyu alıp, mecliste zaten güvenoyu sorunu olmayan AKP, şimdi yanında destekçi partiler olmadan hiçbir şey yapamayacak duruma geldi.

MİLLET İTTİFAKI VE HDP BLOĞU

İki kutuplu seçime mahkum edilen Türkiye’de, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı yarışı dışında üçüncü bir cepheden söz etmek zor.

Doğu’da yerel seçimlerde varlık gösteren HDP, Türkiye partisi olmayı başaramadı.

Terör örgütü PKK ile arasına set çekemeyen, Kandil’le paralel siyaset ve söylem üreten HDP, devlet ve genel seçmen gözünde ayrılıkçı bir yapı olarak kodlandı.

Batı’da HDP oyları yerel seçimlerde görüldüğü gibi Millet İttifakı adaylarına gitti.

Millet İttifakı, HDP oyları olmadan seçim kazanma ihtimaline bile yaklaşamayacak durumda.

CUMHUR İTTİFAKI DESTEK ARIYOR

Cumhur İttifakı ise cephe açmaya çalışıyor. MHP’nin koşulsuz desteğini alan AKP, yerel seçimlerde büyük darbe aldı.

+1 oyun Türkiye tarihinde en değerli olduğu dönemdeyiz.

Bu yüzden AKP’nin Cumhur İttifakı’na yeni ortaklar katma çabaları devam ediyor.

Şu an Saadet Partisi’ndeki parti içi mücadele sona erdiğinde, SP’nin Cumhur İttifakı’na katılıp katılmayacağı netleşecek.

Çünkü Genel Başkan Temel Karamollaoğlu ittifaka katılmak istemiyor. Oğuzhan Asiltürk kanadıysa Karamollaoğlu’nu devirmenin peşinde. Asiltürk kanada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sempati besliyor ve Cumhur İttifakı’nı istiyor.

HİÇBİR PARTİ TEK BAŞINA ANLAM İFADE ETMİYOR

Artık Türkiye’de tek başına iktidar devri sona erdi. Esasen ülkeyi koşulsuz tek başına yönetmek için bu sistemi getiren AKP, en büyük zararı kendisine verdi.

Hiçbir siyasi oluşum, tek başına Türkiye’de bir anlam ifade etmiyor.

Türkiye’de koalisyon dönemini sonlandırmakla övünen AKP, yeniden ve kalıcı olarak koalisyon dönemini de getiren parti oldu.

Şimdilik büyük ortak MHP’nin bir talebi yok.

Böyle bir ortaklığın ebedi süreceği düşüncesi ise yanılgıdan ibaret.

Şartlasr değişip yıllar geçtikçe eğer Cumhur İttifakı ülkeyi yönetirse MHP, yönetime dolaylı değil doğrudan ortak olmak isteyebilir.

İşte o zaman AKP’nin koşulsuz destek rahatlığı ve konforu sona erebilir.

SİSTEMİN KOCAELİ’YE YANSIMASI

Kocaeli’de yerel seçimlerde MHP’nin desteği olmadan AKP’nin neredeyse Kocaeli’nin yarısında seçim kaybetme ihtimali vardı.

Bu güce rağmen MHP, hiçbir ilçede aday istemedi.

Bunun yanı sıra belediye başkan yardımcılığı da almadı.

MHP Kocaeli İl Başkanı Aydın Ünlü’nün çabalarıyla Büyükşehir’de işe girenler haricinde diğer ilçelerde ittifak ortağı MHP, bence garip kaldı.

Millet İttifakı ise Kocaeli’de İzmit Belediyesi’ni kazandı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, İYİ Partilileri dışlamadı. Başkan yardımcılığı verdi.

İşçi aldı.

Amir aldı. İYİ Partililer, Hürriyet’ten Hürriyet İYİ Partililerden memnun.

SON SÖZ

Sözün Türkiye genelinde olduğu gibi Kocaeli’de de hiçbir parti tek başına anlam ifade etmiyor. Bu sisteme; Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi yerine Cumhurbaşkanlığı Koalisyon Sistemi de denebilir.