Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Emek ve Özgürlük İttifakı protokolünü bugün sunacak

Siyasi partilerin ittifak protokollerini Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) sunması için verilen bir haftalık süre bugün doluyor. Emek ve Özgürlük İttifakı da protokolünü sunacak.

Siyasi partilerin ittifak protokollerini

14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimleri, ittifaklar arasında bir yarışa sahne olacak. Seçimlere iki aydan az bir süre kala hem iktidar hem de muhalefet partileri ittifaklarını genişletme çabalarını artırdı.

İlk protokolü CHP, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, İyi Parti ve Saadet Partisinin oluşturduğu Millet İttifakı sundu. AKP, MHP ve BBP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakının protokolünü bugün sunması bekleniyor.

İktidardaki Cumhur İttifakının tek adam yönetimine karşı bir araya gelen, Millet İttifakının güçlendirilmiş parlamenter sistemi önerisini de sadece mevcut düzenin restorasyonu olarak eleştiren Emek ve Özgürlük İttifakı, seçimlere daha güçlü girmenin formülleri üzerine çalışıyor.

Emekçi Hareket Partisi (EHP), Emek Partisi (EMEP), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF), Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Toplumsal Özgürlük Partisinin (TÖP) oluşturduğu ittifak, cumhurbaşkanı adayı çıkarmama kararını ilan etti. Öte yandan Parlamento seçimlerinde ise güçlü bir sonuç almak istiyor.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Anayasa Mahkemesinde süren kapatma davası nedeniyle artık Yeşil Sol Parti olarak seçime girme kararı aldıklarını resmen açıkladı. Dolayısıyla ittifakta seçime girme yeterliliğine sahip Yeşil Sol Parti, Emek Partisi ve Türkiye İşçi Partisi olmak üzere üç parti ittifak protokolünde yer alacak.

Ayrıca ittifak bileşenleri, Sosyalist Güç Birliğinde yer alan SOL Parti ile birçok görüşme yaptı. SOL Partinin ittifakla birlikte seçimlere girmesi üzerine görüşmeler oldu. Ancak SOL Partinin ittifak içerisinde yer alıp almamasına yönelik görüşmelerde uzlaşma sağlanamadı. (EVRENSEL)