Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

EMEP Kocaeli: Ek zam için mücadele eden TÜPRAŞ ve Ford Otosan işçilerinin yanındayız!

Emek Partisi İl Başkanı Arzu Erkan ek zam talebiyle eylemler yapan Ford ve TÜPRAŞ işçilerine ilişkin açıklama gerçekleştirdi.

blank

TÜPRAŞ’ta ek zam talebiyle 4 gündür iş yavaşlatma eylemi devam ederken, Ford Otosan’da ise işçiler fabrika içerisinde ses çıkarma eylemi gerçekleştirmiş ve 5 işçi işten atılmıştı. EMEP İl Başkanı Arzu Erkan yaptığı açıklamayla Koç Holding yönetimine TÜPRAŞ VE Ford işçilerinin taleplerinin karşılanması için çağrıda bulundu.

Açıklamanın tamamı:

Haydi, Kocaeli TÜPRAŞ ve Ford işçilerine ses ver!

İlimiz sınırları içerisinde faaliyet sürdüren Koç Holding’e bağlı TÜPRAŞve Ford Otosan fabrikalarında çalışan işçiler, günlerdir zamlar ve enflasyon karşısında eriyen ücretlerine ek zam yapılması için mücadele ediyorlar. İstanbul Sanayi Odası (ISO) ilk 500 büyük sanayi kuruluşu listesine göre; TÜPRAŞ birinci, Ford Otosan ise ikinci sırada.

Koç Holding her iki işyerinde de örgütlü işçi sendikalarıyla ek zam anlaşmaları yapmış, bu anlaşmalar işçilerin taleplerinin oldukça gerisinde kalmıştı.

Ford Otosan’da işçiler %54 ek zam talep ederken, MESS’e bağlı bir işyeri durumunda olan Ford’da Türk Metal ile varılan anlaşma sonucu, sözleşme gereği Mart ayında uygulanması gereken zam Ocak ayında %15 olarak gerçekleştirilirken, 15 yıla kadar kıdemi olan işçilerin saat ücretlerine ise 70 kuruşluk bir iyileştirme yapıldı. Benzer bir tablo Tüpraş açısından da geçerli. TÜPRAŞ’ta da işçilerin  %50 ek zam talebine Koç Holding %9,6’lık bir artışla karşılık verdi.

Her iki şirketin 2022 yılı net kar oranlarına bakıldığında; işçilerin ek zam taleplerinin, üstelik de bu kar oranlarında ciddi bir düşüş yaşanmadan gerçekleştirebileceğini ortaya koymaktadır.

TÜPRAŞ’ın işçi başına aylık karı 433 bin 133 lira

TÜPRAŞ, 2022 yılı ilk 9 ayında net karını bir önceki yılın aynı dönemine göre 10 kat artırarak, 23 milyar 500 milyon lira           net kar elde etmiştir.  Bu kar oranına göre TÜPRAŞ’ın, aylık bazda tek 1 işçi başına elde ettiği kar, 433 bin 163 liradır. Tek bir işçiden bir ayda 433 bin 133 lira kar elde eden TÜPRAŞ, işçisine %50 ek zammı çok görmüş ve işçilerin yoksulluk sınırının üzerinde, insan onuruna yaraşır bir ücret talebini yok saymıştır.

Ford Otosan’ın işçi başına aylık karı 56 bin 77 lira

Ford Otosan ise 2022 yılı ilk 9 ayında net karını bir önceki yılın aynı dönemine göre %119 artırarak, 10 milyar 332 milyar net kar elde etmiştir. Ford Otosan’ın aylık bazda tek 1 işçi üzerinden elde ettiği net kar 56 bin 77 liradır.

Türk Metal Sendikası ve MESS arasında imzalanan ek zam anlaşmasından sonra;  Ford Otosan’da ortalama net ücret 13 bin 500 lira (ikramiye, yakacak gibi sosyal haklar da dâhil) seviyesine ancak ulaşmıştır. Bu rakam yoksulluk sınırının yarısıdır! Ayrıca, fabrikanın yarısından fazlasının ücreti, bu ortalama ücretin altındadır! Fabrikanın kar oranı ve işçilerin aldıkları ücretler düşünüldüğünde Ford Otosan işçilerinin %54 ek zam talebi analarının ak sütü kadar helaldir!

Öyle ki; Ford yönetimi işçilerine ücret olarak yoksulluk sınırı olan 26 bin 485 lirayı verse bile, bir işçi üzerinden aylık karı sadece ve sadece 29 bin 592 liraya düşmüş olacak!

Koç yönetimi, bu devasa karına karşın TÜPRAŞ ve Ford işçilerini yoksulluğa mahkûm etmektedir. Buradan Koç Holding yönetimine sesleniyoruz. TÜPRAŞ ve Ford işçilerinin sesine kulak verin ve işçilerin taleplerini vakit geçirmeksizin kabul edin! Ek zam talebini dile getirdiği, üyesi olduğu Türk Metal Sendikası’nı eleştirdiği için işten atılan Ford işçilerini işe geri alın!

Partimiz, ek zam mücadelesi veren TÜPRAŞ ve Ford Otosan işçilerinin yanındadır! Tüm Kocaeli halkını da TÜPRAŞ ve Ford işçilerin haklı taleplerini sahiplenmeye, işten atılan Ford işçilerinin işe geri alınması için seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Haydi, Kocaeli, TÜPRAŞ ve Ford işçilerine ses ver!