Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan: Tüm işçileri asgari ücretli hale getirdiler

Emek Partisi Kocaeli İl

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan dün açıklanan asgari ücret tutarına ilişkin açıklama gerçekleştirdi.  Açıklamada Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi tarafını temsil eden Türk-İş’in açıkladığı açlık ve yoksulluk rakamlarına değinilerek “Dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin 362 liraya, yoksulluk sınırı ise 33 bin 752 liraya yükselmiş durumda. Yeni asgari ücret yoksulluk sınırının üçte biri! Açlık sınırının ise sadece 1040 lira üzerinde! Eğer zamlar ve enflasyon durdurulmazsa asgari ücret daha işçilerin cebine girmeden açlık sınırının altında kalacak” ifadelerine yer verildi.

SÖZLEŞME MASASINA TÜİK ENFLASYONU İLE OTURAN SİZ DEĞİL MİSİNİZ?

Arzu Erkan 3

Erkan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın katıldığı bir televizyon programında asgari ücrete dair yaptığı açıklamaları hatırlatarak “Ergün Atalay’ın tespit komisyonunun bileşiminden, karar alma şekline, TÜİK’ in açıkladığı enflasyon rakamlarına kadar birçok konuda eleştirileri var. Atalay’a göre bu haliyle Türk-İş’in komisyonda olmasına gerek yokmuş! Yine Atalay’a göre sendikanın olduğu yerde asgari ücretli olmazmış. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısı, karar alma şekli, ücretlerin ve emekli maaşlarının TÜİK enflasyonuna göre değil de çarşı pazardaki gerçek enflasyona göre belirlenmesi, bunların hepsi mücadelenin konusudur. Sermayeye, sermayenin çıkarlarını önleyen iktidara karşı mücadeleyi gerektirir. Atalay’ın da bildiği üzere hiçbir hak mücadele etmeden kazanılamaz ya da korunamaz, geliştirilemez! Mesele mücadeleyi tercih edip etmemektedir. Mesele diyalog denilerek işbirlikçi tutum almaktadır ve Atalay’ın pratiği de tam da budur. “Asgari ücretli benim üyem” değil diyerek milyonlarca işçiyi açlık ücretine mahkum edemezsiniz. Siz değil misiniz sendikalı işyerlerinde sözleşme masasına TÜIK enflasyonu ile oturan? Siz uyarı eylemleri, güçlü mitingler, iş bırakmalar ya da grevler örgütlediniz de 1 milyon 300 bin üyeniz katılmadı mı? Asgari ücretli böyle bir mücadelenin parçası olmadı mı? Güneş balçıkla sıvanmaz” dedi.

Ergün Atalay’ın “sendikanın olduğu yerde asgari ücretli olmaz” sözlerini de hatırlatan Erkan, “Bu sözler en hafif hali ile gerçeği yansıtmamaktadır. Metal işkolunda Türk-İş üyesi Türk Metal en çok üyeye sahip sendika durumunda. Patron sendikası MESS ile Türk Metal arasında imzalanan sözleşmeye göre 1 Temmuz itibariyle işe yeni başlayacak işçilerin ücreti, asgari ücretin %8 üzerinde olmak zorunda. Bu durumda MESS kapsamındaki işyerlerinde işe yeni başlayacak işçilerle 10 yıla kadar kıdemi olan işçilerin ücretleri eşitlenmiş olacak! Yani bu kentte; Ford Otosan, Çelik Halat, Federal Mogul, Kroman Çelik, Sarkuysan gibi sektörün devlerinde çalışan binlerce metal işçisi asgari ücretin sadece %8 üzerinde bir maaşla çalışacak! Bu sendikal anlayışın metal işçilerini getirdiği noktaya bakarsanız, metal işkolunda 31 Ağustos 2010 yılında ortalama işçi ücreti, asgari ücretin % 91 üzerindeydi. 10 yıl sonra, yani 2020 yılında ortalama ücret asgari ücretin % 20 üzerine kadar geriledi. Bugün gelinen yerde ise metal işkolunda ortalama ücret asgari ücretin %8 üzerinde. Şimdi çıkmış “o masada biz oturmayalım” diyenler; patronlar ve iktidarla işbirliği içerisinde metal işçileri örneğinde olduğu gibi bu ülkedeki tüm işçileri asgari ücretli hale getirdiler. Yapılması gereken bellidir. Bu sendikal anlayışa, patronların doymak bilmez kar hırsına, hükümetin ülkeyi bir ucuz işçi cenneti haline dönüştüren politikalarına karşı birleşmeliyiz! Fabrikalarda, işyerlerinde, mahallelerde; yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşayacak bir ücret talebiyle yan yana gelelim, birlikte mücadele edelim.” dedi.