Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

EMEP Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz: Filistin’e bombalar yağıyor, Safiport İsrail’le iş tutuyor

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz Filistin’e bombalar yağarken, İsrail’le ticaretin aralıksız devam ettiğini belirtti

Emek Partisi Kocaeli İl

İsrail’in Gazze’ye saldırıları üçüncü ayını geride bıraktı. 23 bin Filistinli bu saldırılar nedeniyle hayatını kaybetti. Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz Filistin’e bombalar yağarken, İsrail’le ticaretin aralıksız devam ettiğini belirterek, Kocaeli’de bulunan Safiport Limanının İsrailli şirketle yaptığı anlaşmayı örnek verdi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

2023 yılında Hamas’ın İsrail’e başlattığı savaş sonrası çoğunluğu kadın ve çocuk olan 20 bini aşkın Filistinli insan hayatını kaybetti. Tüm bunlar yaşanırken Türkiye, İsrail devleti ile yaptığı ekonomik ve siyasi anlaşmalara hiç dokunmadı. İktidar kürsülerden İsrail’e lanet okurken, her gün Türkiye’den kalkan 7 gemi ile ticaret tam gaz devam ediyordu. İktidar cenahından İsrail mallarına boykot çağrıları yapılıyor, mitingler düzenleniyor, yürüyüşler yapılıyordu. Ama ekonomik ve siyasi yaptırım çağrılarına kulak tıkıyordu. Bugüne kadar İsrail’e karşı somut tek bir adım dahi atılmadı, atılacağa da benzemiyor. Siyasi ve ekonomik çıkarlarını Filistinli çocukların canından kıymetli gören ve bu süreçte İsrail ile ticareti ilerleten bir firma da ilimizde bulunmaktadır.

Derince Safiport liman işletmeciliği ile İsrail konteyner firması ZIM ile 2023 yılında Ro-Ro( araç taşıma gemisi) işbirliği ile başlayan ilişkiler, yılın son günlerinde ZIM firmasına ait İzmit Körfezin’de bulunan tüm yükleri Safiport limanı tarafından yükleneceği açıklamasıyla devam etmiştir. Safiport ile ZIM Firması arasındaki anlaşmaları firmanın sitesindeki paylaşımlardan görebiliriz. Yani İsrail savaş kurallarını dahi hiçe sayarak Gazze’yi bombalarken Safiport ticareti genişleme derdine düşmüştür.

Peki, kim bu Safiport?

İsrail şirketi ile savaş döneminde dahi ticareti büyütme özgüvenini nerden almaktadır? İşte buna kısacak bakmak lazım.

İşte Safi holding gerçeği…

2014 yılında özelleştirilen Derince Limanı 543 milyon dolar karşılığında Safi Katık Yakıt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketine satıldı. Firmanın sahibi ise bir dönem AKP Beyoğlu ilçe Örgütünde görev alan ve 2009 yılı yerel seçimlerinde AKP Beyoğlu belediye başkan aday adayı Sinan Atakan Safi’dir.

Safi holding bünyesinde olan Safi Katık Yakıt firmasının Rize şubesini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rize gezisi sırasında ziyaret ettiği bir firmadır.

Sadece bir ziyaret değil elbette,

2018 yılında şeker fabrikalarının özelleştirildiği dönemde Çorum şeker fabrikasını kim satın almış olabilir:

Tabii ki Safi Holdinge bağlı Safi Katık Yakıt firması.

Devam edelim,

2023 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ihtiyaç sahiplerine dağıtmak üzere yapılan kömür ihalesini alan yine Safi Katık Yakıt firmasıdır.

Safi holding yönetim kurulu başkanı ise Hakan Safi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Latin Amerika ülkesi Şili’ye ziyareti sırasında ona eşlik edecek kadar yakın olan yine Hakan Safi’den başkası değildir.

Yani İsrail ile iş tutan Safi Holding AKP iktidarı ile de oldukça içli dışlıdır. İhaleler alır, limanlar satın alınır, ülke ülke AKP ile gezilir. Yedikleri içtikleri ayrı gitmez.

İsrail dostu Safiport Holding, sadece merkezi iktidarla içli dışlı değildir.  Safiport logolu erzak kolilerinin AKP’li Derince Belediyesi tarafından kendi adına dağıtması da yerel ilişkileri göstermektedir. Kısaca holdingin AKP ile ilişkisinin hem ulusal hem de yerel olduğunu görmekteyiz.

AKP sözcüsü Ömer Çelik katıldığı bir TV programında Filistinli çocuklar için sahte gözyaşı dökeceğine Safiport Limanında gemilerle İsrail’e taşınan silahların ve çelik sevkiyatını önlesin. Çünkü o çelik bomba olup Filistin Halkının tepesine yağıyor.