Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

EMEP Kocaeli: Zamlar durdurulmalı, yeni zamlar yapılmamalı

EMEP Kocaeli İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada, “Yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşayacak bir ücret için; zamların durdurulması, yeni zam yapılmaması için, vergide adalet sağlanması için; gelin birlikte mücadele edelim, hakkımız olan yaşamı birlikte kazanalım” ifadelerine yer verildi.

EMEP Kocaeli İl Örgütü

Nazim Ozgun Erbulan 1Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Örgütü bugün İzmit’te bulunan Belediye İş Hanı önünde bir araya geldi. Düzenlenen açıklamaya EMEP Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan’ın yanı sıra EMEP yöneticileri ve üyeleri ile TİP İl Başkanı İsmail Göksu, HDP İl Yöneticisi Selda İlgöz katıldı.

Arzu Erkan“BU 4 KİŞİLİK AİLE ISINMAYACAK MI?”

İl Başkanı Arzu Erkan tarafından okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı, Kasım ayında 7 bin 786 liraya yükseldi. Dört kişilik bir ailenin, sadece ve sadece karnını doyurmak için yapması gereken zorunlu mutfak harcaması olan açlık sınırı, bugün 5 bin 500 lira olan net asgari ücretin 2 bin 285 lira üzerinde! Peki, bu dört kişilik ailenin barınmak için bir konuta ihtiyacı yok mu? Bu dört kişilik aile bu soğuk kış günlerinde ısınmayacak mı? Bu dört kişilik aile elektrik, su kullanmayacak mı? Bu dört kişilik aile hiç ama hiç otobüse, tramvaya binmeyecek mi?

“HANGİ AİLENİN EVİNE 25 BİN LİRA GİRİYOR?”

Dört kişilik ailenin zorunlu mutfak harcamalarının yanı sıra kira, ısınma giderleri, elektrik, su, ulaşım, eğitim, sağlık gibi zaruri harcamaları eklendiğinde belirlenen yoksulluk sınırı ise 25 bin 364 lira. Yine Türk-iş’in aynı araştırmasına göre bekar bir çalışanın yaşam maliyeti ise 10 bin 171 lira. Bu rakamlar bize ne kadar da uzak değil mi? Sorarım size, hangi dört kişilik ailenin evine 25 bin lira giriyor? Hangi bekar işçi 10 bin lira maaş alıyor? Biz emekçilerin gerçeği bu değil. Bizim gerçeğimiz borcu borçla kapatmak. Bizim gerçeğimiz kredi kartı borcumuzun asgarisini bile ödeyememek. Bizim gerçeğimiz ödeyemediğimiz borçlar nedeniyle takibe uğramak, hacizli hale gelmek.

“7 BİN 786 LİRA AÇLIK SINIRIDIR”EMEP Kocaeli aciklama

Bu kent bir sanayi kenti, bu kentin fabrikalarına dönün bakın ne göreceksiniz biliyor musunuz? Fazla mesaiye kalmak için birbirleri ile yarışan işçiler, 8 saat fabrikada çalışıp, geçinemediği için ek iş yapan işçileri göreceksiniz. Sorarım size dostlar, bu yaşamak mıdır? Yaşamak dediğimiz sadece nefes almak mıdır? Artık asgari ücret ortalama ücret haline gelmiştir. Bu gerçeğe karşın, her ay açlık ve yoksulluk sınırı rakamlarını açıklayan, üstelik asgari ücret tespit komisyonu görüşmelerine işçi kesimini temsilen katılan Türk-iş’in genel başkanı Ergün Atalay “bizim kırmızıçizgimiz 7 bin 786 lira” diyebilmiştir. Bu rakam açlık sınırıdır. Bu kabul edilemez. Bir kırmızıçizgi çekilecekse yoksulluk sınırına çekilmelidir. Aksi bir tutum takınmak düpedüz işçileri açlığa mahkum etmek olacaktır.

“YENİ ZAMLAR YAPILMAMALI”

2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı yasadan önce asgari ücretten düşük emekli aylığı yoktu. Bugün ise en düşük emekli aylığı Hazine tarafından karşılanan destekle 3 bin 500 TL’ye tamamlanmaktadır. En düşük emekli aylığı asgari ücret olmalı ve tüm emekli aylıkları da aynı oranda yükseltilmelidir. Zamlar bir an evvel durdurulmalı, yeni zam yapılmamalıdır. Yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşayacak bir ücret iktidar, sermaye sınıfı ve sendika bürokratlarının iddia ettiği gibi hayal değil.  Biz küçülürken sermayenin nasıl büyüdüğünü anlamak için milli gelirden alınan paya bakmak yeterli. Emeğin milli gelirden aldığı pay ise ilk çeyrekte yüzde 31,2 iken ikinci çeyrekte yüzde 25,4’e düşmüştür. Yoksulluk sınırının üzerinde insanca yaşayacak bir ücret için; zamların durdurulması, yeni zam yapılmaması için, vergide adalet sağlanması için; gelin birlikte mücadele edelim, hakkımız olan yaşamı birlikte kazanalım.”