Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan’dan Bakan Karaismailoğlu’na: İhaleye ait bilgiler neden kamuoyundan gizleniyor

İYİ PARTİ Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan kamuoyundan saklanan “Kocaeli şehir hastanesi tramvay inşaatı ihalesi” ve sözleşmesi imzalanan ancak süresinde kesin kabulü yapılmayan işler listesinde yer alan “Bağırganlı balıkçı barınağı çekek yeri ve travel lift inşaatı”nı meclis gündemine taşıdı.

İYİ PARTİ Kocaeli Milletvekili

Sayıştay, 2021 yılı denetim raporunu yayınladı. Yayınlanan raporda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan “Kurum Tarafından Yapılan İhalelere İlişkin Bilgilerin Elektronik Kamu Alımları Platformundan Görüntülenememesi” bulgusuna rastlanırken “Bakanlık tarafından gerçekleştirilen ihalelerin ihale sonuç formlarının Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden gönderilmemesi nedeniyle, bu ihalelere ilişkin bilgilerin EKAP üzerinden görüntülenemediği tespit edilmiştir. 4734 sayılı Kanun’un istisna maddeleri ile yapılanlar da dâhil olmak üzere ihale kapsamındaki alımlara ilişkin ihale sonuç formlarının EKAP üzerinden Kamu İhale Kurumuna gönderilmesi ve ihale sonuç bildirimlerine EKAP üzerinden ulaşılabilmesinin sağlanması gerekmektedir. Söz konusu yükümlülük, Kanun’un temel ilkelerinin sayıldığı 5’inci maddesindeki ihalelerde saydamlık ve kamuoyu denetimi sağlanması ilkelerinin tesisi ve Kurum tarafından oluşturulacak istatistiklerin tam ve doğruluğunun sağlanmasının gereğidir” ifadelerine yer verildi.

“KOCAELİ ŞEHİR HASTANESİ TRAMVAY HATTI İHALESİ EKAP’TA YOK”

Sayıştay tarafından yapılan incelemede, Bakanlık tarafından ihale edilerek sözleşmeleri imzalanan ihalelerin bir kısmının sonuç bildirimleri, Kanun’da öngörülen süreler dolduğu halde, EKAP aracılığıyla gönderilmediğinden söz konusu işlere ait ihale, ilan ve sözleşme bilgilerinin Platform üzerinden görüntülenemediği tespit edildi. “Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temini Montaj ve İşletmeye Alma İşleri” ihalesinin EKAP’ta yayınlanmadığı belirtildi.

BAKANLIK NEDEN OLMADIĞINI ANLATTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı söz konusu bulgu hakkında ihale süreci ve ihale yönteminin seçilmesine ilişkin ihale mevzuatından alıntılar yaparak sürecin mevzuata uygun ve şeffaf olarak yürütüldüğü, özetle, ihaleye ilişkin sonuç ilamının yayınlanmamış olmasının ihalede izlenen sürecin şeffaflığına ve mevzuat ilkelerine zeval getirmediği, yalnızca sonuçlanmış sözleşme bilgilerinin EKAP platformu üzerinden görünür durumda olmaması sonucunu doğurduğunu ifade etti.

SAYIŞTAY:ŞEFFAFLIĞIN TESİSİNDE ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR

Sayıştay ise söz konusu cevap ile ilgili “Bulguda, ihalenin sonuçlandırılmasına kadar olan sürecin ve seçilen ihale yönteminin mevzuata aykırı olduğu ya da şeffaf olmadığı gibi tespitler bulunmamaktadır. İhale sonucunun yayımlanmamış olmasının ihale sürecinin kendisini ya da yöntemini hukuken sakatlamadığı aşikardır. Ancak ihale kapsamındaki alımlara ilişkin ihale sonuç formlarının EKAP üzerinden ulaşılabilirliğin sağlanması da mevzuat hükümlerinin bir gereğidir ve şeffaflığın tesisinde önem arz etmektedir. Ayrıca kamu idaresince bundan sonra bulguda belirtilen hususlara dikkat edileceği belirtilmiştir. Sonuç olarak, kamu alımlarında saydamlık ve kamuoyunu denetimi ilkelerini tesis etmek üzere söz konusu alımlara ilişkin ihale sonuç formlarının EKAP üzerinden gönderilerek ihale ilan sonuçlarının bu sistem üzerinden görüntülenebilmesinin sağlanması gerektiği değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verdi.

“BU BİLGİLER NE ZAMAN KAMUOYUNA PAYLAŞACAK”

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, “Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı İnşaatı İhalesi” ve “Bağırganlı Balıkçı Barınağı” ile ilgili isteyerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması için soru önergesi verdi. Türkkan önergesinde şu soruları sordu:
1-2021/568715 İhale Kayıt Numarası ile “Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temini Montaj ve İşletmeye Alma İşleri” ihalesine ait bilgilere neden erişilememektedir, bu bilgilerin kamuoyundan gizlenmesinin gerekçeleri nelerdir?
2-İhale bilgilerinin gizlenmesi Kanun’un temel ilkelerinin sayıldığı 5’inci maddesindeki “İhalelerde saydamlık ve kamuoyu denetimi sağlanması ilkelerinin tesisi ve Kurum tarafından oluşturulacak istatistiklerin tam ve doğruluğunun sağlanmasının gereğidir.” ilkesi ile çelişmemekte midir, Bakanlık olarak görüşünüz nedir?
3-Söz konusu ihaleye ait bilgilere EKAP üzerinden ulaşılabilirlik sağlanarak mevzuat hükümlerinin gereği yerine getirilecek midir, bu bilgiler ne zaman kamuoyu ile paylaşılacaktır?
4-“Bağırganlı Balıkçı Barınağı Çekek Yeri Ve Travel Lift İnşaatı” işinin kesin kabul tarihi 14.04.2020 olmasına rağmen neden Kamu idaresi cevabında, “Bağırganlı Balıkçı Barınağı Çekek Yeri ve Ana Mendirek Tahkim İnşaatı” işinin kesin kabulünün 12.03.2021 tarihinde yapıldığı belirtilmiştir, 11 aylık gecikmenin yaşanmasının gerekçeleri nelerdir?