Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit meclisinde komisyon krizi!

İzmit Belediye Meclisi‘nde bugün

SEBO min 3İzmit Belediye Meclisi‘nde bugün Encümen ve komisyon seçimleri yapılacak. Bu seçimlerde AKP grubu ve CHP grubu yarışacak. 3 meclis üyesi bulunan MHP ise komisyonlara bu şartlarda katılamayacak. Meclis üye sayısına göre MHP’li meclis üyelerinin sayısı, komisyonlarda yer almaya yetmiyor. İzmit Belediye Meclisi’nde İYİ Partililer, CHP’den istifa etmemiş ancak MHP’liler AKP’den istifa ederek ayrı grup kurmuştu.

KOMİSYON KRİZİ ÇIKABİLİR

MHP’lilerin komisyona katılamaması durumunda ise CHP’den iki AKP’den iki komisyona üyesi seçilebilecek. Böyle bir tabloda ise komisyon bakanı seçilemeyecek. Komisyonda kararlar tekrar meclise dönmek zorunda kalacak. AKP, bu krizi aşmak için bugün gerçekleştirilecek oturumda MHP’nin de komisyonlara katılabilmesi için önerge verecek. Bu önergenin kabul görmemesi halinde komisyonlar için nasıl bir formül bulunacağı şimdilik belirsizliğini koruyor.

KANUN NE DİYOR?

5393 sayılı Kanunun 25 inci Maddesi’nde; “il ve ilçe belediyeleri ile nüfusu 10 binin üzerindeki belediyelerde, belediye meclisi, her ocak ayı toplantısında belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi için kendi üyeleri arasından gizli oyla ve üye sayısı üçten az beşten çok olmamak üzere bir denetim komisyonu oluşturur” ifadeleri yer alıyor.

EŞİT OLURSA KARAR HÜRRİYET’İN Mİ OLACAK?

Komisyon, her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanmasıyla oluşturuluyor. Bu nedenle AKP ve CHP-İYİ Parti Grubu, komisyona eşit sayıda üye gönderebilecek. Komisyondaki kararların eşit oylanması halinde ise karar İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’in olabilecek.

MECLİSTEKİ DAĞILIM NASIL?

31 Mart Yerel Seçimleri’nde 37 kişilik İzmit Belediye Meclisi’nde AKP’den 21, CHP’den ise 16 kişi meclis üyesi seçildi. AKP’den seçilen üç meclis üyesi partileri MHP’ye geçti. CHP’den seçilen iki İYİ Partili meclis üyesi ise CHP’de kaldı. Bu dağılıma göre AKP’nin 18, CHP’nin 16, MHP’nin üç meclis üyesi var.