Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi meclisinde CHP grubu halk ekmek fabrikası istedi!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısı öncesi CHP grubu önerge verdi. Verilen önergede vatandaşların temel gıda maddesi olan ekmeği dahi alırken zorluk yaşadığı belirtilerek halk ekmek fabrikası kurulması talep edildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kasım

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantısı bugün gerçekleştirildi. Mecliste gündem öncesinde CHP Grup Başkanvekili Engin Taşdemir, halk ekmek fabrikası kurulması talepli önerge verdi. Önergede, “Son yıllarda yaşanan ekonomik kriz ve beraberinde getirdiği hayat pahalılığı vatandaşımızın ucuz gıdaya ulaşmasını engellemektedir. Kocaeli ilinde birçok yoksul vatandaşımız temel gıda maddesi olarak bilinen ekmeği dahi alırken zorluk çektiği görülmektedir” ifadelerine yer verildi.

CHP grubu ekmek ile ilgili taleplerini şöyle sıraladı:

1- 23 katrilyon bütçesi olan büyükşehir belediyemiz acilen bir Halk Ekmek Üretimi için fabrika kurmalı

2- Şayet Halk Ekmek Fabrikası kuramayacak bir durum söz konusu ise mevcut ekmek fırını sahipleri ile görüşülerek,

a-) Vatandaşa 2-TL’ye ekmek verilmesi

b-) Aradaki farkın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanması

c-) Yaygın bir şekilde tüm yoksul mahallelere ucuz ekmek dağıtımı ile ilgili kulübelerin konulması

“FIRINCILARA ÖDEME YAPAMAZSINIZ”

Söz konusu önerge hakkında konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şu ifadelerde bulundu; “Böyle bir şey mümkün değil. Biz zaten yoksul ailelere gereken yardımı yapıyoruz. Belediye bütçesinden ekmeğin ucuza verilmesi gibi bir hususun olmadığını bilmeniz lazım. Belediyenin nerelere harcama yapacağı, kanunda belli; fırıncılara ödeme yapamazsınız. Dolayısıyla yoksul olan insanlar var bu insanlar tespit ediliyor ve onlara doğrudan destek veriliyor.

“SİYASİ BİR AMAÇLA YAPIYORSANIZ…”

Fırın yapılması konusuna gelince, fırın yapmak yerine halk ekmek uygulamasını fırıncıların uygulamasıyla yapmayı doğru bulduğumuzu söyledik. Muhtemelen şöyle yaklaşıyorsunuz; ‘Biz halk ekmek fabrikası yaptırtalım diye önerge verdik, büyükşehir belediyesi de reddetti’ demek için siyasi bir amaçla yapıyorsanız da çok doğru olduğunu düşünmüyorum ben açıkçası.”

“KANUNDA BELLİ”

Ekmek fabrikası yapılması yerine, fakir olanlara gelir desteği ile yardım edelim ki belediye kanunu bunu gerektiriyor. 2 liraya verelim, farkı büyükşehir versin gibi bir durum yok. Bununla ilgili ilave yasal düzenleme var. Halk ekmeğin yaygınlaştırılması için arkadaşlarımız çalışsınlar. Hatta geçen gün ben Balamir beye rica ettim, ödeme yapılabilir mi ayrıca diye ama belediyenin harcama yapabileceği yerler kanunla belli.

“O ZAMAN HALK EKMEK BÜFELERİNİ YAYGINLAŞTIRALIM”

CHP Grup Başkan vekili Engin Taşdemir ise, “Sayın başkan öncelikle çok iyi niyet okuduğunuzu buradan belirtebilirim. Toplum artık yoksulluk sınırını da geçtik. Birçok vatandaşımızdan gelen talepleri iletmek konusunda bir görevimiz var bizim. Şu an 5 lira olan ekmeğin 7 liraya çıkması da gündemde. Ekmeğe ucuz ulaşım noktasında bir talep varken burada siyaset yapmak çok doğru değildir diye düşünüyorum. Özellikle yoksul mahallelerde halk ekmek büfelerinin sayısı yetersiz kalıyor. Onları artıralım o zaman, halk ekmek büfelerini yaygınlaştıralım.” dedi. Önerge gündeme alınmadı.