Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

“Körfez’in geleceğini kurtardık”

Körfez Belediyesi’nin SGK ve vergi borcunu yaptığı devirlerle kapatan Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, “Vicdanım çok rahat. Körfez’in geleceğini kurtardık” dedi. Söğüt, Körfez halkını 270 milyon TL faizden kurtardıklarını söyledi.

Körfez Belediyesi’nin SGK ve

Körfez Belediyesi tır parkı alanı, üniversite arazisi ve Sarnıçhan’ın bir katını devrederek belediyenin uzunca yıllardır biriktirdiği SGK ve vergi borçlarını kapatan Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt, Bağımsız Kocaeli’ye misafir olarak süreci anlattı. Bu devirler nedeniyle muhalefetin eleştirilerine de cevap veren Şener Söğüt, “Körfez halkını 270 milyon TL faizden kurtardık” dedi.

“BORÇLARIN ÇOĞU BİZİM DÖNEMİMİZDE”

Uğur Enç ve Sebahattin Aydın’ın sorularını yanıtlayan Söğüt, “Bakın bu süreçlere nasıl geldik. Ana para 5 milyon faiz 50 milyon TL. Kirazlıyalı Belediyesi’nden 700 bin borç var faiz 6-7 milyon TL. Kendimizi bir kenara almıyorum. Bu borçların 18 yılı bizim zamanımızda oldu. Baştopçu dönemini de alıyorum. Ödemek zor kolay değil. Her belediye başkanının daha fazla hizmet arzusu vardır. Gelirlerinize bakıyorsunuz; vergi, SGK, işçi ve işletme giderini ödeyip bir de yeni yatırımlar yapmanız lazım.

“BİZ ÖDEMESEK BU BORÇ 5 YIL SONRA 1 MİLYAR TL OLUR”

Çok büyük gelirleriniz yok ki; her başkan vergiden kısayım hizmet edeyim diyor. Bunu da yönetmeniz lazım. Biz bir yol bulduk ve yönetilebilir bir hale getirdik. Biz ödemesek 5 yıl sonra bu borç 1 milyar TL idi. SGK haciz koymuş. Bir yapı yapmak iste yapamazsın. Biz de büyük alanı tır parkı olarak kullandık.

“SGK ASLINDA BİZE KIYAK ÇEKİYOR”

Bu alanın değerinin neye göre altında olduğunu iddia ediyorlar? Bana bir tane somut örnek getirsinler, bunun benzeri yapı 4 bin liraya satıldı desinler. SPK firmalarına biz bu parkın değer tespitini yaptı. Bize 3 bin 100 lira gibi bir bedel getirdi. En azından 3 bin 500 yapın dedik yapmadılar. Biz 2 bin 850 liraya devir olarak verdik. SGK aslında size kıyak çekiyor.

BEN MÜNECCİM MİYİM?

Bir malı alırken ucuzuna almak istersiniz. SGK 2 bin 500 lira verdi. Ben buna da sevindim ama pazarlık ettik. 3 bin olsun dedik. Çok zorladık. Sağ olsunlar 2 bin 850 liraya verdik. Çok güzel bir rakam bu. Diyelim ki kıyak yaptık. Biz devletten güçlü müyüz? Bize ‘5 ay önce neden satmadınız?’ diyorlar. Ben müneccim miyim bileyim af çıkacağını. Biz başkan yardımcılarımızla hep yapılandırma gelse de borçtan kurtulsak diyorduk. Ben derdim ki ‘Bu işe hiç girmeyeyim başım ağrımasın. Bir önceki yapılandırma 90’lı yıllarda yapılandırma gelmiş. Bir sonraki yapılandırma belki 20 yıl sonra gelecek. O zaman ne yapacağız 2 milyar TL olacak. Ben vergi müdürlerini ziyarete gidip yapılandırma var mı diye sordum. Çıkmaz dediler. Biz de arkadaşlarımızla paylaştık. Kara kara düşünüyorduk. 1 ay sonra yapılandırma çıktı.

“BEN O ARSAYLA 310 MİLYONLUK BORÇ SİLDİRİYORUM”

Gayrimenkulle yapılandırma olup olmadığını bilmiyorlardı. Yapılandırmadan en çok faydalanan belediye biziz. Biz bu arsayı satışa çıkarsak muhalefet yetki mi verecekti? O alanın 4- 5 bin TL’ye gideceğini ispatlasınlar. Müşteri bulamazlar ki. Satsak ne olur? 30 milyon para kazanacağım. Ben o arsaya karşılık 310 milyon TL’lik borç sildiriyorum. Matematik ortada.

“270 MİLYON TL FAİZ SİLİNDİ!”

Vergi borcu tarafını da hallettik. Bizi üniversite yerleşkesiyle ilgili eleştirdiler. ‘Belediyenin işi mi?’ dediler. Fakat bakın burayı Milli Emlak’a devrettik. Hem üniversite gelmiş oldu. Sarnıçhan’da 1 katımız vardı. Buradan birçok kamu kurumu yer istiyordu. Biz de Milli Emlak’a devrettik. Üniversite binası ve buralardan 155 milyon TL Milli Emlak’a verdik. 5-6 milyon TL’miz arttı. Onu da ileriye dönük kullanacağız. Bakın biz tüm bunlarla 270 milyon TL faiz sildik. Uykularım kaçıyordu. Vicdanım gerçekten çok rahat. Körfez’in geleceğini kurtardık.”