Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Lütfü Türkkan’dan sahildeki tezeklere sert tepki!

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Gölcük Beyoğlu deresinin hayvansal atık dökümüyle kirletildiği konusunda bakanlığı uyardığını ancak bakanlığın denetim yapılıyor diyerek ilgilenmediğini söyledi.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Gölcük Beyoğlu deresinin hayvansal atık dökümüyle kirletildiğini Meclis’te gündeme getirmişti. Meclise soru önergesi veren Türkkan’ın sorularına Bakan Kurum cevap vermiş ve düzenli olarak bölgede inceleme yapıldığını ifade etmişti. Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum cevabında şu ifadeleri kullanmıştı: “Kocaeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz teknik personelleri tarafından bahse konu bölgede periyodik olarak (gece gündüz) denetimler yapılmaktadır. İl genelinde faaliyet gösteren tüm diğer tesislerde olduğu gibi, bahse konu bölgede yer alan tesislerin üretim faaliyetinden kaynaklanan atık suların da ilgili Yönetmelik sınır değerleri içerisinde kalması ve alman önlemlerin sürekliliğinin sağlanmasını teminen Kocaeli Çevre, Şehircilik ve İldim Değişikliği İl Müdürlüğümüzce denetimler sürdürülmektedir.

BAKANLIK CEVAP VERDİ AMA…

Kocaeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz tarafından, dere güzergahlarında bulunan besi çiftliklerinden atıkların dereye karışmasını önlemek için düzenli olarak bahse konu bölgede denetimler sürdürülmekte olup, olumsuz durumlarda numuneler alınarak, alınan atık su numuneleri analiz edilmek üzere laboratuvara teslim edilmektedir. Analiz sonuçlarının yönetmelik standartlarına uygun olmaması durumunda 2872 sayılı Çevre Kanunu ve bu kanuna istinaden yürürlükte bulunan Yönetmelik hükümleri doğrultusunda tesislere gerekli yasal ve idari işlemler uygulanmaktadır.

BAKIM ONARIM ÇALIŞMALARI

Her yıl kurban bayramında ve öncesinde belirli programlar dahilinde denetimlerimiz devam etmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığından alman bilgide; Kocaeli Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nce (İSU) Beyoğlu Deresinde ihtiyaç durumuna göre 2021 yılında 11.500 metre, Azar Deresinde ise 5.500 metre dere temizliği yapıldığı, Beyoğlu Deresi ile ilgili geçmiş yıllarda DSİ Genel Müdürlüğü tarafından şehir merkezi içerisinden geçen kısmında ıslah çalışmalarının tamamlandığı, D130 Karayolu ile Marmara Denizi arasında kalan kısmında ise 2011 yılında belediye tarafından duvar yükseltme bakım onarım ikmal çalışmaları yapıldığı, Azar Deresi ile ilgili DI 30 Karayolunun güneyinde kalan ve yerleşim yerlerinin içerisinden geçen kısmında DSİ Genel Müdürlüğü tarafından dere ıslah çalışması yapıldığı, derenin D 130 Karayolu kuzeyinde kalan kısmında ise Belediye tarafından kavşak ve yol işi kapsamında ıslah çalışması yapıldığı,

ATIKLAR KANALİZASYONA GİTMİYOR

İSU imkânları doğrultusunda il genelindeki tüm derelerin düzenli su akışlarının sağlanarak sel, su baskını ve taşkın gibi risklerin ‘önüne geçilmesi için temizlik çalışmalarına düzenli aralıklar ile devam edildiği, Bahse konu derelerin yataklarında oluşan kirlilik ile ilgili gelen şikâyetler üzerine İSU tarafından denetimlerin yapılmakta olduğu, yapılan tespitlerin ilgili kurumlara bildirildiği, Derelerin güzergâhında bulunan yerleşim alanlarının atık sularının Yeniköy Atıksu Arıtma Tesisi ile sonlanan kanalizasyon şebekesi ile toplanmakta ve bahse konu derelere herhangi bir deşarj yapılmadığı, bölgede bulunan besi çiftliklerinin atıklarının kanalizasyon şebekesine bağlanmasına izin verilmediği, belirtilmiştir.”

BU MU SİZİN DENETİMİNİZ

Önceki gün söz konusu dere yatağından İzmit Körfezi’ne akan pisliklerin tam 30 kamyon olduğu ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Lütfü Türkkan’dan bakanlık yetkilerine sert tepki geldi. Türkkan “Gölcük Beyoğlu deresinin hayvansal atık dökümüyle kirletildiğini Meclis’te gündeme getirmiştim. Bakanlık ise denetimler sürüyor diyerek inkar etmişti. Denetledikleri dereden sahile ulaşan tam 30 kamyon 360 ton hayvan pisliği çıkarıldı. Bu mu sizin denetiminiz?” dedi.