Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mecliste intihar tartışması

İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ile AKP Denizli Milletvekili Cahit Özkan arasında intihar vakalarıyla ilgili tartışma yaşandı. Türkkan iktidarın her bir intihara bahane bulduğunu söyledi.

İyi Parti Kocaeli Milletvekili

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) intihar vakalarıyla ilgili konuşan Lütfü Türkkan’ın konuşması sonrasında tartışma yaşandı. AKP Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile karşılıklı tartışma yaşayan Türkkan’ın ilk konuşmasında şu ifadeler yer aldı: “Sayın Başkan, bu Meclise ne zaman intiharla ilgili bir haber gelse, karşı taraftan bu intihar edenin kişiliğiyle alakalı ya ‘Hırsız, suçlu, şu kadar adli yargıda devam eden davası var.’ veya ‘Bu konuda bu kadar suçu var.’ veya ‘Akli dengesi bozuk, psikolojisi bozuk, potansiyel suçlu, provokasyon, eylem yapmaya hazır.’ gibi suçlamalarla bu intihar eylemlerini basitleştiriyorsunuz. Bakın, hiçbir adam provokatif eylem yapmak üzere kendini yakıp öldürmez. O noktaya geldiği zaman çok önemli psikolojik bir buhran yaşadığı doğru, intihar etmek öyle kolay karar verilecek bir mesele değil ki hayatınıza son veriyorsunuz.

BAYILMAYA BENZEMİYOR

Ölmek bayılmaya benzemiyor, bayılıp bayılıp ayılabiliyorsunuz da ölünce bir daha geri gelmek yok; adam hayatına son veriyor, öyle ucuz bir iş mi ya! İlla o adam ya hırsız olacak, ya manyak olacak, ya deli olacak. Ya, böyle bir suçlamayla bu işleri geçiştiremezsiniz. Adam ölüyor ya ve diyor ki: ‘Çocuğum aç.’ Bunun izahı gerekiyor. Bu şekilde, Anayasa’nın sosyal devlet ilkesinden kaynaklı bize verdiği vazifelerle bu kadar yardım ettik… Ya, millet ‘Çocuğum aç.’ diyor, intihar ediyor. Bununla ilgili araştırma önergesi istiyoruz ‘hayır’ diyorsunuz; ‘Konuşalım.’ diyoruz intihar edenleri suçluyorsunuz. Bunlar çözüm değil, bunlar şu anda sizi kandıran çözümler; haberiniz olsun.

İkilinin arasında çıkan tartışmada ise şu konuşmalar meclis kayıtlarına geçti:

CAHİT ÖZKAN (Denizli) – Sayın Başkanım, tabii, ben burada aslında biraz önceki diğer Grup Başkan Vekillerinin hassasiyetinin bizim de hassasiyetimiz olduğunu ifade etmek istedim. Bakınız, hiçbir vicdan bir kişinin ölüme terk edilmesini kabul edemez, asla. Yani bu noktada biz intiharları durdurmak için elbette farklı tedbirler, yasal düzenlemeler yapmak zorundayız ancak sanki bizim tavrımız intiharlardan vicdanen memnun olduğumuz imajı… Bunu kabul etmemiz mümkün değil.

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) – Normal bir intihar değil; ‘Açım.’ deyip intihar ediyor adam bak, ‘Açım.’ diye bağırıyor ya!

CAHİT ÖZKAN (Denizli) – Sayın Grup Başkan Vekili, bakınız, biraz önce ben sosyal devlet… Ne kadar güzel. Yaptığımız yardımları, vatandaşlarımızın alın terinden elde edilen bütçemizden kaynağı -o vatandaşımızı görmezden gelmeden- o vatandaşımıza ulaştırmıştır sosyal devlet. Sosyal devlet ona 44.222 lira yardımda bulunmuş, bunu ifade etmek istedim. Hepimizi üzmüştür, Allah mekânını cennet eylesin, aziz milletimizin başı sağ olsun. Biz bu noktadaki hassasiyetimizin ortak olduğu kanaatindeyiz. Mevzuatımızın yerine getirilmesi, göz ardı edilmeden bir vatandaşa ulaşılması herhâlde devlet olarak gurur duymamız gereken harekettir. Teşekkür ediyorum.

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) – Sayın Başkan -mikrofonu açmasanız- bir şey söyleyeceğim, kayda geçsin diye söylüyorum.

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) – Sayın Özkan, bu mesele konuşulmaya başladığından beri ilk etapta kalkıp bu vatandaşın suç dosyasını bize anlattınız. Yani bu adam intihar etmeye kalkıyor ama bu adam aslında böyle suçlu.

CAHİT ÖZKAN (Denizli) – Sabahki olayla ilgili.

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) – Suçluysa, geçmişte suç işlediyse intihar etmesinde bir mesele yok yani intihar edebilir! Niye? Geçmişte suç işledi çünkü bu, intiharında bir beis yok.

CAHİT ÖZKAN (Denizli) – Hayır, sabahki, Meclisteki olayla ilgili anlattım. Bu da Hatay’daki…

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) – Şimdi de ‘Ya, biz buna zaten yardım ettik, niye intihar etti?’ gibi bir savunmaya geçtiniz. İkisinde de tutarlı hiçbir şey yok. Bakın, bir daha söylüyorum: İntihar psikolojik bir mesele. O eşiğe gelen bir adamın ruh hâlini bilemiyoruz ama ‘Açım.’ deyip intihar ediyorsa, burada bu, sizin ciddi anlamda düşünmeniz gereken bir mesele.

CAHİT ÖZKAN (Denizli) – 44 bin 222 lira yardım etmiş devlet; onu anlatmak istedim.

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) – Burada sadece psikolojik değil, sosyolojik ve iktisadi bir mesele vardır. Bu meseleleri çözmek bu iktidarın meselesidir.

CAHİT ÖZKAN (Denizli) – Hassasiyetiniz bizim de hassasiyetimiz Lütfü Bey. Bakınız, bu ifadeler yarın maalesef intiharı teşvik gibi de algılanabilir; bunu yapmamak lazım.

LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) – Görmemezlikten gelmek, defteri kapatmak, halının altına süpürmek değil, bu vatandaşın niye ‘Açım.’ diye bağırdığını düşünmek zorundasınız.