Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Muhalefet İzmit’te bile fark yedi!

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri tamamlandı. Millet İttifakı ve CHP Kocaeli’de büyük yenilgi yaşadı. En şaşırtıcı sonuçlar CHP’nin belediyesinin bulunduğu, kale olarak gördüğü İzmit’ten geldi.

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı
ugur

14 Mayıs 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimleri tamamlandı. Resmi sonuçlar belli değil ancak ıslak imzalı tutanaklara göre pek çok bölgede seçim sonuçlarına kesin gözle bakılıyor. Kocaeli’de de seçim sonuçları büyük ölçüde belli oldu. Cumhurbaşkanı Adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 54, 7 oy alarak en yakın rakibi Kemal Kılıçdaroğlu’na büyük fark attı. CHP Lideri, Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu Kocaeli’de sadece yüzde 38,73 oy alabildi. Sinan Oğan yüzde 6,63 oyda kalırken, adaylıktan çekilen ancak pusulalarda ismi kalan Muharrem İnce’ye yüzde 0,37 oy çıktı.

YENİDEN REFAH SÜRPRİZİ

Milletvekilliği seçimlerinde ise ittifaklar arasındaki fark adaylardan çok daha fazla oldu. Kocaeli’de Cumhur İttifakı yüzde 54 oy alırken Millet İttifakı sadece yüzde 33 oy alabildi. Yüzde 5 oy Emek ve Özgürlük İttifakı’na, yüzde 3 oy ise Ata İttifakı’na çıktı. 2018 yılında 579 bin oy alan Ak Parti bu seçimde 536 bin oy aldı. Ak Parti’nin oylarının Yeniden Refah Partisi’ne geçtiği görüldü. Yeniden Refah Partisi 80 bin oy alarak bu seçimde Kocaeli’den bir milletvekili çıkarmayı garantilemiş oldu.

CHP’NİN OYU 4 PARTİ DESTEĞİNE RAĞMEN SADECE 85 BİN ARTTI

2018 seçimlerinde 240 bin oy alan CHP, bu seçimlere listelerinde Saadet Partisi ve Gelecek Partisi adaylarına da yer verdi. Saadet Partisi’nin kale olarak gördüğü Kocaeli’de 5-6 milletvekilliği hesabı yapan CHP, Millet İttifakı’nda yer alan 4 partinin desteğine, 3. sıradaki Saadet Partili aday Hasan Bitmez’e rağmen oyunu sadece 85 bin artırabildi. CHP’nin oy artışı oran olarak yüzde 3,9 seviyesinde görüldü. 2018 seçimlerinde 124 bin oy alan İYİ Parti’nin oyu ise sadece 7 bin arttı. İYİ Parti 14 Mayıs seçimlerinde 131 bin oy alabildi.

MHP VE HDP OY KAYBETTİ

14 Mayıs seçimlerinde Kocaeli’nin kaybeden 2 partisi MHP ve HDP oldu. 2018 yılında 136 bin oy alan MHP bu defa sadece 113 bin oy alabildi. MHP’nin Kocaeli’deki tek vekili Saffet Sancaklı yerini korudu. 2018 seçimlerinde 87 bin oy alan HDP de Yeşil Sol Parti ismiyle girdiği 14 Mayıs seçimlerinde 77 bin oy alabildi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu koltuğunu zor da olsa korumayı başardı.

IZMIT sonuc

CHP’NİN KALESİ İZMİT DÖKÜLDÜ

Kocaeli’de en dikkat çeken tablo ise ilçe oy dağılımlarında yaşandı. CHP’nin tek belediyesinin yer aldığı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in memleketi olan İzmit ilçesinde Cumhur İttifakı, Ak Parti ve Recep Tayyip Erdoğan ayrı ayrı fark attı. Cumhur İttifakı İzmit’te yüzde 44 oy alırken, Millet İttifakı yalnızca yüzde 42 oy alabildi. İzmit’te Ak Parti yüzde 38,44 oy alırken CHP ise yüzde 30,47 oy oranında kaldı. İYİ Parti yüzde 11,42, Yeniden Refah Partisi yüzde 5,29, MHP yüzde 5,29 oy aldı. Cumhurbaşkanlığı adayları arasında da İzmit’te CHP adına büyük bir hezimet yaşandı. Ak Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan yüzde 48,9 CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise yüzde 43,89 oy aldı. İzmit sonuçlarına bakıldığında CHP’lileri bugünden 9 ay sonraki yerel seçimlerin korkusu sarmış durumda. İlk yerel seçimde en az 4-5 belediye kazanmayı hedefleyen CHP’lilerin mevcut tabloda İzmit’i dahi koruması zor gözüküyor.

İşte ilçe ilçe seçim sonuçları;

milletvekilligi secim sonuc
cumhurbaskanligi secim sonuc