Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Muharrem Tutuş: İzmit Belediyesi’ni firmalara borçlandırdılar

AK Parti İzmit İlçe Başkanı Muharrem Tutuş, yaptığı açıklamada ihaleler ve satışlara değindi. Tutuş, “İzmit Belediyesi’ni bu firmalara borçlandırdılar. Her mecliste belediyenin tapulu arazilerini satıyorlar. AK Parti döneminden kalan evleri sattılar. İzmit Belediyesi bu firmalara olmayan rakamlar üzerinden borçlandırıldı” dedi.

AK Parti İzmit İlçe
Nazim Ozgun Erbulan 1

Geçtiğimiz Salı günü yapılan İzmit Belediye meclisinde AK Partili Grup Başkanvekili Muharrem Tutuş, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’e denetim raporuyla ilgili açıklama yapması için iki gün süre vermişti. Tutuş, “Aynı yıl, aynı ay, aynı dönem, aynı araçlar olmasına rağmen hatta fazla para ödenen, daha düşük kapasiteli araç olmasına rağmen bir firmaya 1 lira ödenirken diğer firmaya 10 lira ödendiğini iki gün müsaade ediyorum. iki günde belgeleriyle birlikte kamuoyuna açıklayın. Böyle bulgularımız var. Biz size fırsat vermek istiyoruz. Buyrun kamuoyuna açıklayın. Milleti ikna edebilirseniz ne ala. Açıklamadığınız takdirde öncelikle CHP İzmit İlçe Başkanlığı’na daha sonra tüm basın mensuplarına açıklayacağız. 2 saat nasıl kiralanmış, ayrı ayrı açıklama yapacağız” dedi.

“İZMİT’E NEDEN AFİŞLERİ ASTIĞINI AÇIKLAYACAĞIM”

Aradan üç gün geçmesine rağmen belediye konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. AK Parti İzmit İlçe Başkanı Muharrem Tutuş, yönetimi ve İzmit Belediyesi meclis üyeleri bugün il binasında toplanarak açıklama yaptı. Tutuş, birçok denetim bulgusunu tespit ettiklerini açıkladı. Tutuş açıklama sonrasında belgeleri CHP İzmit İlçe Başkanlığı’na göndereceklerini açıklarken ihalelerle ilgili şu ifadeleri kullandı; “İzmit’te süre veriyoruz dedik. Ancak kendisinden hiçbir cevap alamadık. Bugün kendisine başka konularla ilgili sorular soracağız ve 2-3 gün süre vereceğiz. Kendisi açıklamazsa belgeleriyle beraber açıklayacağız. İzmit’te her seferinde daha kötü manzarayla karşılaştık. İzmit Belediyesi’nin son dönemlerde çok tartışılan, kent kamuoyunda kendimizi yeteri kadar anlatmamıza rağmen, araç kiralamayla ilgili yetki vermemize rağmen, kredi yetkisinde kendisine yetki vermemize rağmen birazdan açıklayacağım ihaleleri ve sonuçları herkesten saklamak adına İzmit’e astığı afişleri neden astığını, o afişlerin arkasında nelerin saklandığını açıklayacağım.

“ÖDENEN PARA 10 KAT FAZLA”

İzmit Belediyesi’nin İzmitli bir firmadan yapmış olduğu kiralama ihalesi var. Birçok ihaleyi doğrudan teminle ya da pazarlık usulü, davet usulü ihalelerle davet ettiğinin kıyaslaması var. İki faturada aynı ay ve aynı araçlar için kesilmiş faturalar ve rakamlar. İzmitli bir firmanın İzmit Belediyesi’ne 29+1 otobüs için ödediği günlük kiralama bedeli 250 TL. Diğer açık ihale yapmadan ve ihaleleri pasladıkları İstanbullu firmanın 8+1 minibüs 2 bin 100 TL. Açık ihale yapılmadan ödenen para 10 kat fazla. Damperli çelik kasalı kamyonlar. İki firmada da var. İzmitli açık ihale yapılarak iş verilen firmaya ödenen para 190 TL. Hacimleri farklı olmasına rağmen diğer firmanın bir tanesinde 3 bin 400, diğerinde 3 bin 600 TL. İzmit’te yapılan ve bitirilemeyen birçok işi alan firmaya kapalı kapılar ardında yapılan ihalelerle İzmitlilerin parasının nereye gittiğinin fotoğrafıdır bu.

“BELEDİYE FİRMALARA BORÇLANDIRILDI”

Engelli aracı. 15-20 kata gelen paralarla bu firmaya kiralanmış. İzmitlilere anlatmak istediğimiz buydu. O zaman ‘bu faturaları verin kredi yetkisi de vereceğiz’ dedik. Güya sözüm ona kredi kullandırmıyoruz diye saklamaya çalıştığı afişlerin iç yüzü budur. Birçok konuda olduğu gibi şunu söyleyebilir; bu ihaleyi önce yapmıştık, diğerleri sonra oldu. Fiyat farkı oluştu diyebilir. İhalelerin süresi bittiğinde İzmit Belediyesi’nin 10, 20 kat farkla araç kiraladıklarının üzerine durduktan sonra 2022’de 2 bin 100 TL ödediği para biz ortaya çıkardıktan sonra günlüğü 350 TL’ye düşmüş. Ne oldu da burada rakamlar bu kadar düştü. Bu rakamlara bu iş oluyorsa sonradan yaptığınız ihalede neden bu rakamlar düştü. Bu rakamlar doğruysa 10-20 kat yazarak kimlere peşkeş çektiniz? En üzücü olan şeyi söyleyeyim. İzmit Belediyesi’ni bu firmalara borçlandırdılar. Her mecliste belediyenin tapulu arazilerini satıyorlar. AK Parti döneminden kalan evleri sattılar. İzmit Belediyesi bu firmalara olmayan rakamlar üzerinden borçlandırıldı. İzmit Belediyesi’nin arazilerini alıp mahsuplaşarak para ödemeden çekip gidiyorlar. 50, 100 milyonluk arazi alıp çekip gidiyorlar. Belediyenin gelmiş olduğu son durum bu.

KIRIKKALELİ FİRMAYI GÜNDEME GETİRDİ

Bu işler yapılmış, bitmiş. Ben hayatımda hiç belediyede çalışmadım. İhale komisyonunda yapılan hizmet alım kabul belgelerinde vs.’de İzmit Belediyesi’nde Muharrem Tutuş diye imza var. Umarım bu imzalardan sonra bu ihaleleri firmalara sen vermişsin demezler. İki üç soru daha soralım, süre verelim. Açıklamazsa açıklarız. Bizim her denetim döneminde kendisinin yeğenim diye akrabalık bağı olan, öncesinde tanımadığı, sonrasında tanıyorum ama öz yeğenim değil dediği kişilerin girdiği ihale sayısı 10’u buldu. İzmit Belediyesi karla mücadele için tuz alıyor. Rekabet oluşturabilecek bir ortam da oluşturmadan Kırıkkaleli bir firmadan tuz temin ediyor.

YENİ SORULAR

Diğer belediyelere baktık, kendisine buradan soruyoruz: Kırıkkaleli firmadan kaç katına aldı? Neden böyle yaptı? Hem bize açıklasın hem de kamuoyu aydınlanmış olsun. Diğer konu ise İzmit Belediyesi geçen yıl 500 adet powerbank alıyor. Bir firma var, powerbankleri satan, o firmadan alınmıyor Kırıkkaleli firmadan alınıyor. 500 adet İzmit Belediyesi’ne faturalanıyor. Aynı bunların almış olduğu fabrikaya yazdık, 500 adet kaç TL diye sorduk. 500 adet powerbanki kime dağıttın? Piyasa fiyatı ne kadar? Sen kaça aldın? Bu konularla alakalı açıklama yapmazsa kamuoyuyla paylaşacağız. Biz bunları görmekten, tespit etmekten memnun değiliz. Bunun gibi çok bulgumuz var. İnanılmaz organize işler var İzmit Belediyesi’nde. Artık bir an evvel zaten süresi de doldu. Gördüğümüz kadarıyla inancımız odur ki aynı şekilde bu ihaleler devam ediyor.”