Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Kocaeli’de de maalesef deprem toplanma alanları deprem toplanma alanları için kullanılmıyor

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 17 Ağustos 1999 depreminin 23’üncü yılında yaptığı açıklamada, “Kocaeli’de de maalesef deprem toplanma alanları başka birçok ilde olduğu gibi deprem toplanma alanları için kullanılmıyor” dedi.

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 17 Ağustos 1999 depreminin 23’üncü yılında açıklama yaptı. Gergerlioğlu yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Birçok müteahhit gereken cezayı almadı, eski Türkiye klasikleri devam etti peki ardından ne oldu? İşte Meclis’te şu anda bir deprem araştırma raporu var, deprem ile ilgili bir çalışma yapıldı ve şunu en başta söyleyelim; yeniden deprem olabilir. Bu afaki bir cümle değil, bir realite! Yer hareketlerine baktığımız zaman Allah korusun, keşke olmasa ama çok net bir gerçeklik olarak yeniden bir deprem olacağı apaçık ortada! Bu ne zaman olacak? Bakın çarpıcı bir tahmin söyleyeyim size; Gölcük Depremi’nden sonra 30 yıl içinde Marmara’da bir deprem daha bekleniyor denildi! Peki Gölcük Depremi’nden sonra 23 yıl geçti! Gereken önlemler alınmış durumda mı? Biz tabloya baktığımız zaman gereken önlemlerin alınmadığını görüyoruz! Düşünün 30 yıl içinde tekrar bir deprem olma riski %64 diyor uzmanlar! 23 yıl geçmiş ve İstanbul civarında bir deprem Allah korusun bekleniyor başka bölgelerde de olabilir çünkü yer hareketleri durmuyor! Depreme göre kendimizi hazırlamak zorundayız. “Bir felaket geldi, Allah’ın taktiridir.” Demeyin zaten deprem irili ufaklı sürekli oluyor, biz önlemleri almalıyız! Yapılması gereken budur!

“DEPREMDEN BİR DERS ALINMAMIŞ”

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İstanbul Şubesi her şantiyeye tam zamanlı bir mühendis gerekli diyor çünkü yapım esnasında çok eksiklikler oluyor. Yapı esnasında proje esnasında çok eksiklikler olduğu için her şantiyeye bir mühendis olması gerektiğini ifade etmiş. Yapı denetim sistemi düzenlenmelidir demiş TMMOB İstanbul. Bunu da önemli bir öneri olarak anıyoruz çünkü yapı denetim sistemi ticarileşmiş durumda! Gerek yapı denetimi gerekse de proje denetimi anlamında bir çalışma yapılmalı ve iş ticarileşmekten kurtarılmalı. Bilimsel standartlarda yapılmalı. Tüm bunların üstünde bir de ne görüyoruz! Depremden bir ders alınmamış, Kanal İstanbul yapılmaya çalışılıyor. Marmara Bölgesi’nde çok büyük bir deprem riski olmasına rağmen Kanal İstanbul projesi başlatılmış durumda çok yanlış olacağını söylüyoruz zaten batı ağzına kadar dolmuş, İstanbul nüfus patlaması yaşıyor, doğudan göç alıyor ve siz bu doğuyu, iç anadoluyu kalkındırmıyorsunuz herkes batıya doğru koşuyor! Batı ağzına kadar dolmuş! Bu yetmez diyorsunuz bir de Kanal İstanbul yapalım daha da dolduralım diyorsunuz! Kanal İstanbul ile kentin nüfusuna ne kadar bir nüfus eklenecek biliyor musunuz? 8 milyon, sanki milyonlarca nüfus yetmiyormuş gibi 8 milyon daha eklenecek.

“RANTSAL DÖNÜŞÜM ŞEKLİNDE SEYREDİYOR”

Bütün bu süreç içinde biz kentsel dönüşüm çabalarının olduğunu görüyoruz! Kentsel Dönüşüm yapılıyor fakat bu daha çok rantsal dönüşüm şeklinde seyrediyor, kentsel dönüşüm gerektiği yerde yapılmıyor. Yeni binalar, orada bir rant anlayış var, daha 10-15 yıllık binaları değiştirelim diyorlar. Burada yapı kusuru mu var niye değiştiriyorsunuz? “Yapı kusuru yok ama kentsel dönüşüm kardeşim.” Diyorlar! Ne kentsel dönüşümü! Her kentte bunu görüyoruz! Daha yaşanabilir siteler ne hale getiriliyor biliyor musunuz? 3-4 katlı siteler 9-10 katlı çok daireli küçük bahçeli yerler haline getiriliyor ve gayri insanileştiriliyor! Alın size kentsel dönüşüm! Bu kentsel değil rantsal dönüşüm! Boş araziye kentsel dönüşüm yapılıyor! Büyük bir arazi, rant yağma talan işi var! Biz bunun bir benzerini burada defalarca gündeme getirdik! İstanbul’da Tozkopran’da kentsel dönüşüm. Raporlara göre gerekmediği halde, çevresindeki önemli mevkisi itibariyle Tozkoparan’da bir kentsel dönüşüm yapılmaya çalışılıyor, mahalle halkı direniyor fakat ısrar ediliyor. Bunun gibi binlerce bölge var! Böyle bir rant anlayışı ile kentsel dönüşüm yürütülüyor, gerçekten çürük çarık binalar yerine oradaki rant durumuna bakılarak kentsel dönüşüm yapılıyor arkadaşlar

“TOPLUM DA BU YANLIŞA UYARSA…”

Afet meselesi her gün bizi buluyor! Afetler bitmiyor! Her gün yaşıyoruz. Ufak bir sel, yağmur sonucu oluşuyor ve insanlar ölüyor! İş güvenliği, işçi sağlığı anlamında maalesef Avrupa birincisiyiz! Sürekli imar barışı ilan ediliyor! Mevzuata aykırı işler yapılıyor, insana, çocuklara, gençlere aykırı bir inşaat mantığı ile yer gök inşaat olarak dolduruluyor! Parklar, bahçeler, spor alanları insanların nefes alacağı alanlar ortak bir anlaşma ile belediyelerin rant anlayışı ile maalesef ki toplumun da katılması ile betonlaştırılıyor ve her tarafın taş beton dolduğu mahalleler görüyoruz artık ve orada mutsuz insanlar görüyoruz! Sonrasında da depremde ölebilecek insanlar görüyoruz! Böyle olmasın arkadaşlar. İmar barışını da tüm toplum bir suç birliği halinde de kabul etmeyin! Açıkçası sadece iğneyi iktidara da batırmıyorum topluma da batırıyorum. “Yeter ki bizim iskansız, ruhsatsız binamıza onay ver.” Diyen milyonlar olduktan sonra bu ülkede iktidar da yanlış işler yapar toplum da bu yanlışa uyar ve depremler sonucu öldüğümüz zaman sadece yöneticiler değil tüm toplumun suçlu olduğu ortaya çıkar!

“KOCAELİ’DE DEPREM TOPLANMA ALANLARI İÇİN KULLANILMIYOR”

Kocaeli’de de maalesef deprem toplanma alanları başka birçok ilde olduğu gibi deprem toplanma alanları için kullanılmıyor! Birçok yerde bu tür yerlere iktidarın rantiye anlayışı ile gökdelenler dikildiğini görüyoruz. Bunlar Meclis’te de defalarca ispatlandı. Deprem toplanma alanları noktasında da çok büyük skandallar var, gerekirse bunları ayrıntılı ve belgeli olarak tekrar hatırlatırız ama çok net bunu A’dan Z’ye herkes söyledi, deprem toplanma alanları gerektiği gibi değil! Boş olacak alanlar şu anda binalarla dolmuş durumda peki deprem olduğu zaman ne yapacağız? Bir İstanbul depremi olduğu zaman ki Allah korusun bekleniyor, olma ihtimali oldukça yüksek belki yüz binlerce insan ölebilir! O kadar yoğun bir nüfusun olduğu bölgede çok büyük bir tehlike var ve yoğun yapılaşma, rant anlayışı iktidarın inşaat üzerinden ekonomiyi yürütme anlayışı devam ediyor! Böyle olmaz arkadaşlar, yeterince inşaat oldu! Tamamen inşaat üzerinden bir ekonomi yürüten anlayışta sonuçta depremde meydana gelecek can kayıplarından mesuldür!

“OLACAK BİR ŞEY DEĞİL”

Afete karşı hazırlıksızlık anlamında maalesef en kötü 4. ülkeyiz! Bu da çok üzücü bir durumu gösteriyor! Yeterli güçlendirme çalışmalarının yapılmadığını da görüyoruz! Birçok yapı tehlike arz ediyor! Hem yapım aşamasında önemli mühendislik hataları var hem de güçlendirme anlamında hatalar var ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin tavsiyelerini iktidarın yeterince uymadığını sivil toplum kuruluşlarını dışarıda bıraktığını da görüyoruz! “Her şeyi ben bilirim.” Anlayışı ile hareket ediyorlar sonrasında deprem olduğunda skandallarının üstünü örtmek için tüm güçlerini kullanıyorlar, bu da olacak bir şey değil değerli arkadaşlar.”