Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yeşil Sol Parti Kocaeli’de direkten döndü!

HDP’nin devamı olan Yeşil Sol Parti, Kocaeli’deki 1 milletvekilini korudu. Resmi olmayan sonuçlara göre Ömer Faruk Gergerlioğlu, yeniden Kocaeli milletvekili seçildi…

HDP’nin devamı olan Yeşil
SEBO İMZA

Türkiye çok önemli bir seçimi geride bıraktı. Cumhurbaşkanının seçilmesi ikinci tura kaldı. Milletvekili seçimleri ise tamamlandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Kocaeli’de AK Parti 6, CHP 4, MHP 1, İYİ Parti 1, Yeniden Refah Partisi 1 ve Yeşil Sol Parti 1 milletvekili kazandı. Yeşil Sol Parti, Kocaeli’de mevcut vekil Ömer Faruk Gergerlioğlu’nu yeniden seçtirmeyi başardı.

HDP-YEŞİL SOL KOCAELİ’DE OY KAYBETTİ

Yeşil Sol Parti yüzde 5,67 oy oranıyla 77 bin 87 oy alarak 1 milletvekili çıkarmış oldu. HDP’nin 2018 yılındaki genel seçimde Kocaeli’de aldığı oy oranı yüzde 7,63’tü. 2018 yılında Kocaeli’de 87 bin 162 seçmen HDP’ye oy vermişti. Seçmen sayısının artışına rağmen Yeşil Sol Parti’nin oy kaybettiği görülüyor. 2018 seçiminde HDP’nin aldığı oya göre Yeşil Sol Parti’nin 10 bin 75 oy daha az aldığı tablolara yansıdı.

DİĞER PARTİLERİN ADAYLARI ETKİLEDİ Mİ?

Yeşil Sol Parti’nin oyunun azalmasında özellikle şehrin batı bölgesinde Kürt oylarının diğer partilerin Kürt kökenli vekil adaylarına kaydığı görülüyor. Bu isimlerden birinin CHP’nin adayı Nail Çiler olduğu ifade ediliyor. Çiler’in bölgedeki Kürt seçmene yönelik temaslarının karşılık bulduğu ifade ediliyor.

ÜST MİLLİYETÇİ PROPAGANDA FAKTÖRÜ

Diğer yandan Yeşil Sol Parti, milliyetçilik söylemlerinin en üst noktadan dillendirildiği bir seçim ortamında Kocaeli gibi milliyetçi muhafazakar seçmenin çok yoğun olduğu bir şehirde sağlıklı bir seçim propagandası yürütemedi. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun İzmit’te yaptığı seçim çalışmalarında tatsız olaylar da yaşandı.

EMEK PARTİSİ ÇOK ÇALIŞTI

Diğer yandan HDP adıyla seçime girilmediği için seçim bütçesinden yararlanamayan Yeşil Sol Parti, bu konuda da rahat hareket edemedi. Emek ve Özgürlük İttifakı içerisinde Yeşil Sol Parti listelerinden adayları olan EMEK Partisi’nin saha çalışmaları göze çarptı. EMEK Partisi Kocaeli Örgütü, İl Başkanı Arzu Erkan’ın başkanlığında aday listelerinin açıklanmasının ardından sahada en çok efor sarf eden parti örgütlerinden biri oldu. İzmit ve çevre ilçelerde İlhami Şahbaz, Gebze bölgesinde ise Yusuf Akar etkili saha çalışmaları yürüttü. Özellikle emekçilerin evlerine yapılan ziyaretler, işçi durakları çalışmaları, salon toplantılarıyla EMEK Partisi sahada kendini gösterdi.

AK PARTİ’YLE YARIŞTILAR

Alınan oy oranlarına bakıldığında Yeşil Sol Parti Kocaeli’de direkten döndü. Ya AK Parti’nin 7’nci sıra adayı ya da Ömer Faruk Gergerlioğlu TBMM’ye gidecekti. Yarışın galibi Yeşil Sol oldu.