Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yıldızlı; “Doğu Türkistan’da yaşananlar bir soykırımdır”

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı meclis kürsüsünde Doğu Türkistan’daki soykırıma vurgu yaptı. Yıldızlı, “Doğu Türkistan’da yaşananlar bir soykırımdır” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli

CHP Kocaeli Milletvekili ve Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) üyesi Harun Özgür YILDIZLI, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda yaptığı konuşmada Doğu Türkistan’da yaşanan soykırım hakkında açıklamalarda bulundu.

Doğu Türkistan halkının tüm dünyanın gözleri önünde tıpkı Gazze’de olduğu gibi yok edildiğinin altını çizen Yıldızlı, dünya devletlerinin bu soykırıma seyirci kalmayı tercih ettiğini sözlerine ekledi.

DÜNYA DEVLETLERİ SEYİRCİ KALIYOR

 Sözlerine, “Bizim için Doğu Türkistan’daki soydaşlarımızın yaşadığı zulüm ile Gazze halkının yaşadığı zulüm aynı derecede acı vericidir, Türkiye Cumhuriyeti devleti yaşanan soykırımları resmi olarak tanımalıdır” diye devam eden Yıldızlı, konuşmasının tamamında şu ifadelere yer verdi:

Çin devletinin, Doğu Türkistan’da her geçen gün şiddetini arttırarak gerçekleştirdiği; etnik, dini ve kültürel soykırım dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir zulme işaret etmektedir. Doğu Türkistan halkı tüm dünyanın gözleri önünde sistematik olarak yok edilmektedir. Tıpkı, Gazze’de Filistin’de olduğu gibi. Ne yazık ki dünya devletleri, Çin’i karşılarına almaktansa Doğu Türkistan’da yaşanan soykırıma seyirci kalmayı tercih ediyor.

ARAP DEVLETLERİNE ORGANLARI SATILIYOR

Birleşmiş Milletlere göre, Çin’in sözde ‘eğitim kampı’ olarak lanse ettiği eziyet ve toplama kamplarında 1 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı soydaşımız esir tutuluyor. Doğu Türkistanda tutuklanan, kaybolan ve işkence gören insan sayısı her geçen gün katlanarak artıyor. Kırım Haber Ajansının verilerine göre Uygur Türklerinin organları Arap devletlerine helal organ adı altında satılıyor. Uygur İnsan Hakları Projesinin yayınladığı rapora göre, Uygur Türkü kadınlar Han Çinlisi erkeklerle görücü usulü evliliğe zorlanıyor, şantaj ve tehditlere maruz bırakılıyor.

ARAP DEVLETLERİ SOYKIRIMA DESTEK OLUYOR

Maalesef bugün Arap devletleri de Çin’in işgal ve soykırım politikasına destek oluyor. Çin’in daveti ile Doğu Türkistan’ı ziyaret eden Arap Birliği Heyeti, orada yaşandığı iddia edilen soykırım ve dini zulüm uygulamalarını reddeden bir açıklama yayınlamaktan çekinmiyor. Bizim için Doğu Türkistan’da yaşanan soykırım da, Gazze’de yaşanan soykırım da aynı derecede acı vericidir.

SOYKIRIM OLARAK KABUL ETMEKTEN ÇEKİNMEMELİYİZ

Türkiye Cumhuriyeti, bölgedeki Türk devletlerine öncülük ederek yaşanan zulümleri sona erdirmek için çalışmak zorundadır. Gazze’de yaşananları da, Doğu Türkistan’da yaşananları da soykırım olarak kabul etmekten çekinmemeliyiz. Türkiye Cumhuriyeti devletinin hiç kimseye veremeyecek bir hesabı yoktur, Türkiye Cumhuriyeti devleti Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “yurtta barış dünyada barış” sözünü ilke edinmiş, bağımsız ve cesur bir devlettir.”