Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Çınarlı Camii altından tarihi eser fışkırıyor!

Çınarlı Cami tamamlandıktan sonra devam eden kimi tadil çalışmaları bölgede tarihi eser buluntu ve kalıntılarını ortaya çıkardı. Eserler toprağın birkaç karış altından çıktı.

Çınarlı Cami tamamlandıktan sonra

Ugur ENC minKocaeli’nin İzmit ilçesinde yer alan tarihi Çınarlı Camii (Baç Urgancı Ahmet Camii) bir süre önce rekonstrüksiyon çalışmaları kapsamında yıkıldı. Söz konusu cami uzun süren çalışmalar sonunda yeniden inşa edildi. İnşa çalışmaları sırasında etrafı büyük demir perdelerle kapatılan camide yapılan çalışmalardan kimse haberdar olmadı. Ancak cami tamamlandıktan sonra devam eden kimi tadil çalışmaları bölgede tarihi eser buluntu ve kalıntılarını ortaya çıkardı.

Cinarli camii tarihi eserleri 2BİRKAÇ KARIŞ TOPRAK ALTINDA

Çınarlı Cami’nin hemen yanında açılan küçük bir alanda, yerinde sadece birkaç karış altında tarihi sütunlar ortaya çıktı. kimileri kazma darbeleriyle zarar gören eserlerden sütun başı olduğu tahmin edilenler bulundukları yerden çıkarılarak kenara alındı. Halen açık olan ve gözle görülür tarihi yapıların bulunduğu bölgede kazı çalışması yapılması beklenmiyor. Bilindiği üzere kent belediyeleri tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılmasını önemsemiyor. Kaynak ayırmıyor.

Cinarli camii tarihi eserleri 3KAZI ÇALIŞMASI YAPILMIYOR

Hatırlanacağı üzere Çınarlı Camii’nin bulunduğu bölgeyi de içine alan Çukurbağ’da yapılan ufak çalışmalarda tapınak merdivenleri ortaya çıkmış, yetersiz bütçe bahane edilerek hiçbir sponsor arayışında bulunmadan üstü toprakla kapatılmıştı. Roma İmparatorluğu’nun doğudaki tek başkenti olan İzmit Nikomedya’da günümüze ulaşan çok fazla eser bulunmuyor. Özellikle Çukurbağ ve Orhan mahallelerinde eserlerin yer aldığı ancak yeterli ilgi ve alakayla bir kazı çalışması yapılmadığı için gün yüzüne çıkarılmadığı biliniyor.

Cinarli camii tarihi eserleri

Cinarli camii tarihi eserleri 4