Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmitli Galeria Valeria sikkesi 25 bin dolara satıldı!

Günümüz İzmit’inde, Nicomedia’da doğan imparator kızı Galeria Valeria’nın portresinin yer aldığı altın sikke 2012 yılında 25 bin dolara satıldı.

Günümüz İzmit’inde, Nicomedia’da doğan

Roma İmparatoru Diokletianus’un kızı Galeria Valeria günümüzden tam 1700 yıl önce yaşadı. Günümüz Kocaeli‘nin İzmit ilçesinde, Nicomedia’da doğan ve büyüyen bu güzel kız için saraylar inşa edildi, altın sikkeler basıldı. İzmit’in güzel kızını kent tarihçisi Sedat Tuna Yalıncan yazmıştı. Yalıncan Galeria Valeria ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı; “İzmit’in 1700 yıl önce yaşamış güzel kızı. Roma İmparatoru Diokletianus tarih M.S. 300 e yaklaşırken antik İzmit’i (Nikomedia) Roma İmparatorluğu’nun başkenti ilan etti. Diokletianus kendisi ve kızı için 2 saray inşa ettirdi. İşte bu altın sikkede görülen kız, Diokletianus’un kızı Galeria Valeria’dır. Valeria, Diokletianus’un ardıllarından Galerius ile evlenmiştir. Sevgili Galeria Valeria kim bilir aziz İzmit Körfezi’nde dolunay ve yıldızlar altında ne geziler yapmış, körfezin leziz balıklarından nicelerini afiyetle yemiştir. Bizlerin süremediği körfez keyfini Valeria’nın sürdüğüne hiç kuşkunuz olmasın.”

GALERİA VALERİA SİKKESİNİN AÇIKLANMASI

ÖN YÜZ: Galeria Valeria’nın sağa bakan portresi ve çevrede GAL VAL – ERIA AVG (GALERİA VALERİA EN YÜCE) yazısı…

ARKA YÜZ: Aşk Tanrıçası Afrodite (Roma döneminde Venüs adını alır) elma tutuyor. (Elma tutan kadın Havva anamızın cennette Adem ile elma yemesi ile ilişkilendirilir) Çevrede VENERI VICTR – ICI (VENÜSÜN ZAFERİ) yazısı ve sikkeyi basan görevlilerin kimliğini gösteren NK VL (Nümerik sembol) XC harfleri (monogramı) okunmaktadır.

“En altta ise SMN (Sakra Moneta Nikomedia- Nikomedia Kutsal Darphane) ifadesinin baş harfleri görülür.

Sikke Gemini müzayede firması tarafından Ocak 2012 tarihinde 25.000 USD fiyatla satılmıştır.

Sikkenin bir zamanlar İzmit’te doğup yaşadığına ve sonradan yad ellere gitmiş olduğundan kuşku duymamak gerekir…”