Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber – Seka Kağıt Müzesi, asitsiz kağıt üretimi yapıyor

Kocaeli Haber – Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Seka Kağıt Müzesinde, sadece yurt dışından temin edilebilen asitsiz kağıt üretimi yapılıyor.

Kocaeli Haber - Kocaeli

Kocaeli Haber – Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Seka Kağıt Müzesinde, sadece yurt dışından temin edilebilen asitsiz kağıt üretimi yapılıyor. Müzedeki el yapımı kağıt atölyesinde hayata geçen “asitsiz kağıt” üretimi deneme çalışmasıyla, özellikle kağıt restorasyon ve konservasyon laboratuvarlarında tarihi eserlerin onarımı için kullanılması amaçlanıyor.
İstanbul Üniversitesi’nden temin edilen kenevir ve linter, Kağıt Müzesi’nden temin edilen mitsumata bitkileri, pişirme laboratuvarında çeşitli kimyasallar ile yüksek sıcaklık ve basınç altında pişirme işlemleri gerçekleştirilip selüloz elde edildi. Elde edilen selüloz asitsiz özellikte olup 7.06-7.09 arasında pH sonucu çıktı.

RESTORASYON İŞLRİ İÇİN

Elde edilen kağıt hamurlarının hazırlanma aşamalarına ise İstanbul Üniversitesi Laboratuvarlarında devam edildi. Çeşitli dövme derecelerinde kağıt hamurlarından Rapid-Kothen cihazında el yapımı kağıtlar yapılırken, bu kağıtlara çeşitli direnç testleri uygulandı ve kağıtlar arasında kıyaslama yapıldı. Üretilmiş olan asitsiz kağıt örnekleri İstanbul’da bulunan Atatürk Kitaplığı – Restorasyon ve Konservasyon laboratuvarında uzman restoratörler tarafından eserlere uygulanarak restorasyon işlemi gerçekleştirildi.