Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Demir Oksit Nedir? Demir Oksit Kullanım Alanları

Demir oksit, küçük partiküller halinde bulunan organik ya da inorganik yapıdaki kimyasal tozlar olarak ifade edilir. Birçok alanda kullanılan demir oksitler başta boya sanayi olmak üzere pek çok sektörde kullanılabilir.

Demir oksit, küçük partiküller

Demir oksit, küçük partiküller halinde bulunan organik ya da inorganik yapıdaki kimyasal tozlar olarak ifade edilir. Birçok alanda kullanılan demir oksitler başta boya sanayi olmak üzere pek çok sektörde kullanılabilir. Boya sanayinde çoğunlukla renk verici pigmentler için demir oksitlerden destek alınır. Demir oksit pigmentleri doğal ve sentetik olarak ikiye ayrılır. Genel olarak demir oksitler yapısına göre farklı renk seçenekleri içerir. Doğal demir oksit pigmentleri okr, ombra, siyena ve kırmızı şeklinde sıralanabilir.

Demir oksitler gruplandırmaları yapılırken renk değişimi ve kimyasal içeriğine göre farklı kullanım alanlarına uyum sağlayabilir. Genellikle okr pigmentleri sarıdan kırmızıya değişen tonlarda karşınıza çıkar. Siyena ise çoğunlukla sarıdan turuncuya doğru değişen tonlardadır. Ombra pigmentleri koyu kahverengi tonlarına doğru bir değişim gösterir. Demir oksitlerle ilgili pek çok detay renk ve kimyasal yapısına bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Demir oksitler rengine ve kimyasal özellikleri göre iki farklı grupta incelenir. Genel olarak demir oksitler doğal ve sentetik yapısına göre bazı farklılıkları beraberinde getirir. Özellikle sentetik demir oksitler diğerine kıyasla üniform tane iriliğe sahiptir. Sentetik olanlar pigment açısından doğaldan daha verimli sonuçlar sunabilir.

Günümüzde daha pratik ve hızlı bir şekilde yapılan demir oksit yöntemleri vardır. Sentetik demir oksit pigmentler günümüzde yaygın olarak üretilenler arasında yer alır. Demir oksitle elde edilen renk pigmentlerine bağlı olarak yapılma şekli değişiklik gösterebilir. Genel olarak renklerin çözünmesi ve reaksiyon gibi detaylar elde edilecek renge göre farklı sürelerde gerçekleşebilir.

Günlük hayatın pek çok noktasında yer alan demir oksit çoğunlukla boya sanayindeki kullanımı ile bilinir. Bunun yanı sıra demir oksit farklı alanlarda da kendine yer bulur. Genel olarak demir oksidin kullanıldığı alanlar şöyle sıralanabilir;

  • Boya
  • Seramik
  • Kauçuk Zemin
  • Kauçuk Parke
  • Beton Renklendirme
  • Kağıt Sanayi
  • Balata
  • Taş Boyama

Doğal demir oksitler kolay ulaşılabilir ve uygun fiyatlı yapısı ile genel anlamda geniş bir kullanım alanına sahiptir. Özellikle kâğıt ve yapı malzemeleri, harç, mürekkep, plastikler, lastik, tuğla, fayans, hayvan yemi, ilaç ve kozmetik üretiminde doğal demir oksit kullanımına başvurulur.

Yüksek kalite ürünleri piyasayla buluşturan Kimteks, yapı ve boya kimyasalları temininde öncü konumdadır. Çeşitli ürün yelpazesi, geniş dağıtım ağı ile adından söz ettiren Kimteks, boya kimyasalları temininde en kaliteli ürünleri tüketiciyle buluşturmaktadır. Boya kimyasalları ve diğer ürünler hakkında detaylı bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

https://www.kimteks.org/