Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

MMO Kocaeli yeni eğitim yılı öncesinde sorunlara dikkat çekti

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı öncesinde uyarılarda bulundu.

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Kocaeli Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu tarafından 12 Eylül Pazartesi günü başlayacak 2022-2023 eğitim-öğretim yılı öncesi yazılı açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Birçok okulun ikili öğretim yapması ve ileri saat uygulamasındaki ısrar dolayısıyla, sabah okula giden akşam ise eve dönen öğrencilerimiz kış aylarında okula karanlıkta gitmek zorunda kalmaktadır. Karanlık nedeniyle hem trafik kaynaklı riskler, düşme, çukur vb.leri fark etmeme gibi tehlikeler de çocuklarımızın sağlığını ve güvenliğini tehlikeye düşürmektedir. Yine karanlıkta okula gidiyor olmak çocukların korkmasına ve derse hazır olmalarında olumsuz etkiler de yaratıyor. Ayrıca okullarımızdaki elektrik tesisatları, bahçe kapıları, bayrak direkleri, tamamen açılan pencereler, uygun montajı yapılmayan lavabo ne yazık ki çocuklarımızın ölümüne neden olmuştur. Yine bir ana okulu servisince küçük bir çocuğumuz unutulmuş ve hayatını kaybetmişti. Bu vakalardan ders çıkarmak en başta Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlığı’nın görevidir.

“BÜTÇE GEREKTİĞİNİN FARKINDAYIZ”

Makina Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi olarak, okullarda yaşanabilecek kazaların önlenmesi, çocuklarımızın sağlık ve güvenliğinin korunması için aşağıdaki tedbirlerin ivedilikle alınması gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Tüm bunların yapılması için bütçe gerektiğinin farkındayız. Ancak itibar projelerine, yolsuzluklara, şirketlerin vergi borçlarının silinmesine, garanti ödemelere harcanan kaynağın bu söylediklerimiz için gerekli bütçeden çok daha fazla olduğunun da farkındayız. Gelecek nesillerimize, en değerlilerimiz çocuklarımıza gereken önemi vermeden gelecek güzel günlerden de bahsedemeyeceğimiz aşikardır.”

İŞTE ÖNERİLER

• Öncelikle problemleri gizleyen anlayıştan vazgeçilmelidir.
• 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kamu işyerlerinde acilen yürürlüğe sokulmalıdır.
• Okulların risk değerlendirme çalışmaları hızla yapılarak tespit edilen olumsuzluklar giderilmelidir.
• Okullarda elektrik tesisatı, kazan dairesi gibi tesisatlar mevzuatın istediği şartlara kavuşturulmalı, periyodik muayene ve testleri yapılmalıdır. Tüm okul elektrik tesisatlarında mutlaka kaçak akım koruma cihazı bulunmalıdır. Gaz tesisatı bulunan okullarda tesisatlar ve gaz alarm cihazları kontrol edilmeli, olmayan okullarda gaz alarm cihazı ve kesici solenoid valfler konulmalıdır.
• Yangın tesisatı ve söndürücü cihazların periyodik kontrolleri yapılmalıdır.
• Bahçe kapıları, bayrak direkleri, yağmur olukları ve çatı kiremitleri planlı olarak kontrol edilmeli ve tespit edilen uygunsuzluklar giderilmelidir.
• Otomatik kapı gibi mekanizmalar var ise bunlar uygun sensörler ile donatılarak, sıkışma riskine karşı tedbir alınmalı.
• Okullarda dolap, raf, eğitim araç gereçleri gibi devrilme riski olan nesneler sabitlenmelidir.
• Binaların mimari açıdan çocukların fizyolojik özelliklerine uygun olmayan kısımları iyileştirilmelidir. Merdiven trabzanları kontrol edilmeli, basamaklara kaydırmaz bant uygulanmalıdır.
• Kat aralarında düşme olasılığı olabilecek merdivenler arası açıklıklar kat sonu galeriler vb alanlar file ile kapatılmalıdır. Pencerelerin açılmasını sınırlayan kilitli aparatlar kullanılarak pencereden düşme vakalarına karşı önlem alınmalıdır.
• Servislerin standartlara uygunluğu periyodik olarak kontrol edilmeli. İlk ve orta okul servislerinde destek ve güvenlik amacı ile ikinci bir personel olup olmadığı trafik denetimleri yolu ile denetlenmelidir.
• Eğitim emekçilerinin tamamı ilkyardım, acil durumlar, yangına müdahale gibi konularda uygulamalı eğitimlerden geçirilmeli ve bu eğitimler periyodik olarak tekrarlanmalıdır.
• Mesleki, teknik okullardaki makine ve ekipmanlar makine emniyeti açısından değerlendirilmeli, uygun güvenlik donanımları ile donatılmalıdır. Mevzuata uygun olarak periyodik muayene ve bakımları yapılmalıdır.
• Tüm bunların yapılabilmesi için milli eğitim bütçesi artırılmalıdır.
• Bir an önce ikili öğretim uygulamasından vazgeçilmelidir.
• Başta yoksul aile çocukları beslenme sorunları yaşamaktadır. Her çocuk için sağlıklı ücretsiz öğlen yemeği sağlanmalıdır. Okul kantinlerinde ve yemekhanelerinde hijyen şartları, denetlenmeli. Sağlıksız koşullarda gıda üretimi ve satışına izin verilmemelidir.
• Bir çok okulda spor için uygun alan bulunmadığı için beton Zemin üzerinde yapılan beden eğitimi ve sportif aktiviteler yaralanmalara sebep olmaktadır. Uygun spor alanları oluşturulmalı ve mevcutlar iyileştirilmelidir.
• Bir kez daha Çocuk, Kadın, İşçi ayrımı yapmaksızın okulda, sokakta, fabrikada “sağlık ve güvenlik” şartlarının değerlendirilmesi, düzenlenmesi, iyileştirilmesi çabasını göstereceğimizi; tüm kamu kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalar yapabileceğimizi yineliyoruz.