Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Seçim bitti, yemek gitti

MEB, şubat 2023’ten itibaren okul öncesi ve yatılı okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verme kararını sadece yarı dönem sürdürdü. MEB, yeni eğitim öğretim yılında okul öncesinde henüz Bakanlığın okullara gönderdiği yazıyla 1 öğün ücretsiz yemeği kesti.

MEB, şubat 2023’ten itibaren

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Ekmek ve Gül’ün başlattığı ‘Okullarda 1 öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilsin’ kampanyası kadınların ve velilerin mücadelesiyle ülke geneline yayılınca adım atmak zorunda kalmıştı. MEB, şubat 2023’ten itibaren okul öncesi ve yatılı okullarda 1 öğün ücretsiz yemek verme kararını sadece yarı dönem sürdürdü. MEB, yeni eğitim öğretim yılında okul öncesinde henüz Bakanlığın okullara gönderdiği yazıyla 1 öğün ücretsiz yemeği kesti. Okul idareleri de MEB’in kararını son dakika öğrendi. Veliler de okul başladığında öğrendikleri karara tepkili.

VAAT SÖZDE KALDI

Yeni eğitim öğretim yılında sessiz sedasız bir şekilde okul öncesi eğitimde 1 öğün ücretsiz yemeğin kalktığı haberi veliler ve öğrenciler için olduğu kadar okul yöneticileri için de sürpriz oldu. Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, ücretsiz 1 öğün yemeğin anaokulu ile sınırlı kalmayacağını söylemişti: “Yaklaşık bir milyon öğrenci taşımalı eğitimde yemek yerken, biz bunu 1.8 milyona çıkardık. Okul öncesi eğitimdeki tüm çocuklarımıza ücretsiz yemek vereceğiz. Bir ilave daha yapacağız. Pansiyonlu okullarda tüm öğrencilere ücretsiz olarak yemek vereceğiz. Dolayısıyla bu adımlarla, 1.8 milyonu, 5 milyonun üzerine çıkartacağız bir ay içerisinde” demişti.

‘ANİ KARAR ŞOK ETTİ’

Gazetemize konuşan İstanbul’da görev yapan bir anaokulu öğretmeni yaşananları şu sözlerle anlattı: “Bizim de hiçbir şeyden haberimiz yoktu. Uyum haftasının bittiği 8 Eylül Cuma günü 11-15 Eylül haftası için yemek alışverişi yaptık. Hatta 11 Eylül Pazartesi günü çocuklara yemek de verdik. Ama pazartesi günü okul müdürümüz MEB’den yazı geldiğini bundan sonra yemek verilmeyeceğini söyledi. Biz de bunun üzerine kalan 4 günlük gıda alışverişimizi toptancımıza iade ettik. Aniden bildirilen bu karar biz öğretmenleri de şok etti” dedi.

‘ANAOKULLARINDA KARGAŞA HAKİM’

Eğitim Sen İstanbul 9 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, MEB’in okullar başlarken okul öncesi eğitimde 1 öğün ücretsiz yemek vermeme kararının okullarda kargaşa yarattığını söyledi. Okulların yasak olmasına rağmen para toplayarak ya da evlerden beslenme isteyerek çocukların yemeğini karşılamaya çalıştığını ifade eden Özav, “Şu an her ana sınıfı kendi başının çaresine bakıyor gibi. Bu kaos bir an önce giderilmeli. Her kademede çocuklara bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek sağlanmalı” dedi.

‘BÜTÇE ÇOCUKLAR İÇİN KULLANILMALI’

Henüz Bakanlığın yemek dağıtımının iptali hakkında okullara gönderilen bir yazıya ulaşılamasa da bu dönem yemek verilmeyeceğinin kesin olduğunu söyleyen Özev, “Veliler masrafları karşılayamıyor. Beslenme çantaları boş geliyor. Ekonomik krizin bedelini yoksul çocuklara ödetiyorlar. Başka yerlere, cemaatlere kaynaklar aktarıldığını biliyoruz. Bütçe ücretsiz sağlıklı yemek hakkı için kullanılmalı” ifadelerini kullandı. Özev bu duruma tepki gösterildiği takdirde Bakanlığın kampanyayı tekrar gündemine almak zorunda olacağının altını çizdi.

AİDAT ÜCRETİ DE GERİ DÖNDÜ

MEB sadece bir öğün ücretsiz yemek dağıtımını değil mayıs 2023’te Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle anaokullarında aidat ödenmeyecek kararından da vazgeçti. Devlet anaokullarına çocuklarını gönderen veliler bu yıl da aidat ödeyecek.

Kaynak: Evrensel