Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Günün en acı haberi – İşsizler gençler platform kurdu!

Türkiye’de her geçen gün artan sayısı artan genç işsizler platform kurdu. Bir süre önce faaliyetlerine başlayan Genç İşsizler Platformu’nun sözcüsü ekonomist Dr. Murat Kubilay Türkiye’de 35 yaş altı genç işsiz sayısının 2 milyon 721 bin olduğunu söyledi.

Türkiye’de her geçen gün

UgYur ENCY 8Türkiye’de sayıları her geçen gün artan işsizliğe dikkat çekmek için ekim ayında kurulan Genç İşsizler Platformu Sözcüsü ekonomist Dr. Murat Kubilay konuştu. Platformun kuruluş amacını, ve hedeflerini anlatan Kubilay şu ifadeleri kullandı: “Genç İşsizler Platformu ekim ayı ortasında kuruldu. Geçtiğimiz yıl işsizlik rakamlarında rekor kırıldı. Ekonomik aktivitede bozulma devam ediyordu. Varsayalım ki kriz geride kaldı, hepsi geride kalsa bile düzenli olarak üniversiteli mezun olanların işsizlik sorunu var giderek artan. Biz bunları düşündük. Bunlar kamuoyunda yeterince dile getirilmiyor. Asgari ücret zammı ve EYT konusundaki gibi bir algı oluşturabilirsek, en azından çözüm konusunda bir gelişme kaydedebileceğimize inanıyoruz.

EKONOMİK SİSTEM SORGULANMALI
Tuzu kuru konumunda olan siyasetçilerin, ülkemizdeki işsizleri ayda bir yayınlanan veri gibi görmemesini istiyoruz. İşsizlerin yaşadığı ekonomik dramları kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. İçinde bulunduğumuz ekonomik sistem başarı ve başarısızlıkları bireysel anlamamıza sebep oluyor. Pek çok insan emek veriyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora yapıyor. Ancak karşılığını alamıyor. İşsiz kalıyor. Bunun için birey maalesef başarısızlıktan kendini sorumlu tutuyor. Ancak Türkiye’de şu anda 2 milyon 721 bin işsiz var. 15-34 yaş arası işsiz sayısı bu. İnsanların kendilerini değil içinde bulunduğumuz ekonomik sistemi sorgulaması lazım. Biz bu sorgulamaya vesile olmak istedik.
Sosyal medya goYrseli min
ÇÖZÜM SİYASETÇİLERİN ELİNDİ

Genç İşsizler Platformu ilk etapta bir sosyal medya platformu olarak kuruldu. Yeni nesil örgütlenmelere uygun bir şekilde ilerleyeceğiz. Aidat toplayan veya fon alan bir durumumuz yok. Tamamen gönüllülük üzerinden bu işi yapıyoruz. Arkadaşlarımız müsait oldukları ölçüde katkı koyuyorlar. Sosyal medya kampanyalarımız ile işsizliğe dikkat çekiyoruz. İşsizliğin çözümü doğrudan bir idari kararla olacak gibi değil. Farklı bir ekonomik sistem ve bunun uygulanmasıyla çözüm bulunabilir ancak. 2012-2018 yılları arasında büyüme oranımız arttı ancak aynı oranda işsizlik oranımız düşmedi. Yoksullaştıran bir büyüme yaşadık. Bunu değiştirmek lazım. Çözüme gitmek için erken. Çözüm siyasetçilerin elinde ancak bir imza ile işsizliği çözebilecek bir durumda değiliz. Mevcut hükümet de, muhalefet de işsizlik sorununun çözümünü ele almış değil. Ancak ülkemizin geleceği için bu sorunun çözümü şart.

VERİLER İNTİHARLARIN SEBEBİNİ ANLATMIYOR
Gençlerin gerçek problemlerini tespit etmek için çalıştaylar düzenlemeyi planlıyoruz. TÜİK istatistiklerinin tamamının doğru olduğunu saysak dahi bunlar kuru veriler. İnsan dramlarını, hayatın gerçeklerini ortaya çıkarmıyorlar. Biz hakikaten, gençler neler yaşıyor onları görmek, tespit etmek ve göstermek istiyoruz. Farklı meslekler ve farklı bölümlerdeki, farklı kentlerdeki sorunları dile getirelim, veri tabanı oluşturalım istiyoruz. İŞKUR ve TÜİK verileri soğuk. Örneğin o verilerde talihsiz intiharların sebepleri anlaşılamıyor. İlk başta ekonomik sorunlar, ardından psikolojik sorunlar ve son olarak sosyolojik ortam intiharlara zemin hazırlıyor. Çıkan haberlerden sonra birkaç gün süre tartışmalar çabuk unutuluyor.
Murat Kubilay min
ASGARİ ÜCRETİN FATURASI EMEKÇİLERE
Asgari ücret zammı son günlerde tartışılan bir konu. Çalışanların insanca yaşayacak bir ücrete ihtiyacı var. Ancak mevcut ekonomik sistem bu yükü kaldırabilir bir pozisyonda değil. Haddinden fazla artan her şey de fatura emekçiye kesiliyor. İşveren sigortasız işçi çalıştırarak asgari ücretin altında ödeme yapıyor yine kendini kurtarıyor. Olan emekçilere oluyor. Ancak artık bu ülkede bu yükü işveren ve üst gelir grubunun da karşılaması gerekiyor.

ASIL SORUN ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞAN SAYISI
Türkiye’de asıl sorun asgari ücretin ne kadar olduğu/olacağı değildir. Asıl sorun asgari ücretli çalışan sorunudur. Avrupa’da nüfusun yüzde 10’u asgari ücretle çalışırken Türkiye’de bu rakam yüzde 40’ı aşmaktadır. Asgari ücret aslında 40-45 saat çalışacak, vasıf sahibi olmayan insanlara yönelik en düşük tekliftir. Çalışan bunu kabul etmeyebilir, daha fazlasını isteyebilir. Fakat böyle olmuyor. Türkiye’de vasfınız ne olursa olsun işe asgari ücret ile başlamak zorunda kalıyorsunuz. İlerleyen yıllarda maaşınız da neredeyse asgari ücret oranında artıyor ve tecrübenize rağmen asgari ücretli bir çalışan olmaktan kurtulamıyorsunuz.

Bizler Türkiye’de işsizlerin yaşadığı sorunlara dikkat çekmek, işsizliği artıracak adımlar konusunda kamuoyunu bilgilendirmek için bir araya gelmiş gönüllü kimseleriz. Son olarak TÜİK ve İŞKUR verilerinden derlediğimiz işsizlik verilerini yayınladık. İşsizlik konusuna dikkat çekmek isteyenler, işsizlikle ilgili sorun yaşayanlar ve destek olmak isteyenler sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip edebilirler.”