Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Haber – Dolar pazarı vurdu! Fiyatlar cep yaktı!

Kocaeli Haber – Dolar kurunun ve mazot fiyatlarının yükselmesiyle birlikte sebze ve meyvenin tarladan pazara gelene kadar oluşturduğu fahiş fiyatlar pazarcıları da vurdu. Ne pazarcılar ne de evine sebze ve meyve almaya çalışan İzmit halkı bu durumdan memnun…

Kocaeli Haber - Dolar kurunun

Kocaeli Haber – Sürekli artışta olup ateşi dinmeyen dolar kuru son günlerde çok daha hızlı yükselerek 9,60 seviyelerini gördü. Doların bu denli artış göstermesi iğneden ipliğe bütün sektörlere de vurdu. Vatandaşların bir ümitle gittiği İzmit Doğu Kışla Gençlik Parkı yanında kurulan Cumartesi Pazarı’nda da fiyatlar el yaktı. Kilo ile alınması gereken meyveler adet adet alındı, poşetler dolmadı. Yüksek fiyatlardan dolayı müşteri bulamayan pazarcılar ise bu durumdan şikayetçi olarak şunları söyledi:

Arif IspartaciArif Ispartacı: Pazarcı, üretici (50)

“Fiyatlarda artış var, talep az. Pandemiden dolayı vatandaşlar daha hijyenik olduğunu düşündükleri için marketlere yöneldiler. Sektör sıkıntıda dolar etkileri, mazot etkileri yüzünden fiyatlar yükseliyor. Şu an patates ekimi az gübre tohum pahalı, fiyatlar yüksek. 2 TL olması gereken ürün 3,5- 4 TL. Ben hem pazarcıyım hem de patates üreticisiyim ama pazarcı olarak ta üretici olarak ta dertliyiz bu konulardan mağduruz. Tohum bile pahalı. Ispanağı 7 TL ‘ye satıyoruz. 7 TL’ye ıspanak olmaz fakat bu fiyata satmak zorundayız. Mecbur anaç tohum alıyoruz ama tohumu da dolar üzerinden aldığımız için pahalı oluyor. Bu yıl kar oranımız düşük. Aracılar daha çok kazanıyor, parayı kazanan onlar. Az olan mahsulü köylüden çiftçiden alıyorlar, fiyatları kendileri belirliyorlar. Aracıların ortadan kalkıp devletin kontrolünde bir sistem oluşturulması lazım. Bir ürünü 3 TL’ye alıyoruz 5 TL’ye satıyoruz mecburiyetten. Vergiler bize çok sıkıntı çıkarıyor.”

Sevcan KaragozSevcan Karagöz: Pazarcı (53)

“Eskiden en ucuz pazar derdik şimdi pazarlar da pahalı. Bir çuval gübre 350 TL, mazot 8 TL bir çuval yem 170 TL, sütün litresi 2,5 TL, bir tüp 175 TL o da 1 ay dayanıyor, doğalgaza da zam geldi. Emekli 1.500 TL alıyor 1.000 TL’si zaten faturalara gidiyor. Müşteriler gelmiyor çok az. Yine en sonunda müşterilerin dediği fiyata veriyoruz yapacak bir şey yok. Böyle yapmazsak ürünler elimizde kalıyor.”

Ercan ArtunErcan Artun : Pazarcı (44)

“Dolar her şeyi etkiliyor. Kendi yandaşları iş adamı oluyorlar bizler sürünüyoruz. Daha mutfağı döndüremiyoruz. Geçinebilmek için Tarım Kredi’ye her sene 1 inek satıyoruz. 25 haneli köyümüzün hepsinin inekleri vardı şimdi ancak 10 hanede var. Buğday alış fiyatı 6 TL olmuş, köylü destek bekliyor. Hükümetten 2 çuval gübre ve 100 TL’lik arpa verildi bu miktarlar çok yetersiz. Çoğu ürün dışarıdan geliyor, bir ürünü 5 TL’ye satamıyoruz, olan bize oluyor. Halinden memnun olan fanatiktir.”

Tufan DemiryurekTufan Demiryürek: Pazarcı (35)

“Pazarda ürünler gerçekten pahalı bir şeyler alınacaksa burası aslında tam yeri ama durum bu. Geçen 5 TL olan bir ürün bugün 10 TL olabiliyor. Müşteriler şikayetçi ama mecburen almak zorundalar. 100 TL’ye ancak 3-4 parça ürün alabiliyorlar. Kilo kilo alması gerekirken parası yetmediği için tane tane alanlar bile var. Mesela 3 tane elma, 4 tane armut alıp gidenler var. Eskiden pazar arabaları dolup taşardı. Şimdi yarım kilo alıyorlar, eskiden insanlar 10 kilo ürün alıyorlardı. Mazot fiyatları bu konuda çok etkili, zaten her gün mazot alıyoruz. Eskiden 100 TL’lik mazot yetiyordu şimdi yetmiyor. 7 TL olan lahana buraya gelene kadar 12 TL oluyor. Önceden 200 tane lahana getiriyordum şu an 50 tane getiriyorum.”