Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Krize karşı kooperatif!

Gölcük Tüketim ve Dayanışma Kooperatifi Girişimi, kooperatiflerin tarihsel zenginliğine dikkat çeken bir panel düzenlendi

Gölcük Tüketim ve Dayanışma Kooperatifi Girişimi, kooperatiflerin tarihsel zenginliğine dikkat

Gölcük Tüketim ve Dayanışma Kooperatifi Girişimi tarafından düzenlenen “Krize Karşı Kooperatifler” konulu panel Emekli Sen Gölcük Şubesi Toplantı Salonu’nda Gaziantep Üniversitesi öğretim üyeleri Serkan Öngel ve Uygar Dursun Yıldırım‘ın katılımı ile gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü Gizem Güzel yaparken açılış konuşması Kooperatif Girişimi adına Necati Altıntoprak tarafından yapıldı. Necati Altıntoprak açılış konuşmasında “Henüz daha yolun başındayız ama bu şehir bu ilçe daha önce kooperatif deneyimi yaşadı. 12 Eylül öncesi kooperatif deneyimleri yaşandı. Şimdi yaptığımız 10-15 toplantı sonucu yeniden yola çıktık. Ucuz, sağlıklı ve doğal gıdaya ulaşmak için hep birlikte tartışıyoruz ve elbette tüm bu çalışmayı sınıf mücadelesi ile nasıl buluşturacağımızı konuşuyoruz” dedi.

UCUZ, SAĞLIKLI GIDAYA VE DAYANIŞMAYA İHTİYACIMIZ VAR

İlk sözü alan konuşmacılardan Serkan Öngel, “Kooperatiflerin tarihsel belleği çok zengin ve tarihte temel bir dayanışma biçimi, şimdi gıda krizi, ekonomik kriz içinden geçiyoruz. Bu nedenle kooperatifler yeniden gündemde ve tartışılıyor. Neoliberalizm toplumsal yapıyı dağıtırken aslında hepimizin bildiği sendikaları, kooperatifleri yeniden keşfediyoruz. Tam bu süreçte dayanışma kavramı bize unutturuldu, bireyselleştirilen yaşamlar sonucu insanlar yalnızlaştırıldı. Ancak şimdi birbirimize daha fazla ihtiyacımız var. Kar amacı olmayan temel dayanağı dayanışma olan ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşabileceğimiz yapılara ihtiyacımız var. Dayanışmayı kurduğumuz ölçüde gerçek anlamda kooperatif çalışmasına ulaşmış olacağız. Şimdi deneyimler oluşuyor, işçi kooperatifleri, kadın kooperatifleri, işgal fabrikaları örnekleri var. Ekonomik krizin derinleşmesi ile bu tarz yapılara ihtiyaç artıyor” dedi.

İŞÇİ SINIFININ ÜRETTİĞİ DENEYİMLER

Serkan Öngel’in ardından söz alan Uygar Dursun Yıldırımi “Kooperatifler tarihsel olarak işçi sınıfının ürettiği deneyimler. Şimdi günümüzde Türkiye’nin farklı noktalarında kooperatif deneyimleri ile karşılaşıyoruz. İçinde olduğumuz dönemde yeniden kooperatifleşme gündemde, insanlar mahallelerinde semtlerinde kooperatifler kuruyorlar. 2000’li yıllar ile Türkiye’de neoliberal süreç hızlandı. Gıda alanı, tarım alanı piyasanın egemen olduğu bir alana döndü. Hızlı bir tekelleşme döneminden geçiliyor. AKP’nin uyguladığı politikalar gıda güvenliği vb konuların yeniden tartışılmasına yol açtı. Toplum, kamu yönetimi sisteminin tasfiyesi ve tekelleşmeye karşı kooperatifleşmeye yöneliyor” dedi. Panel katılımcıların soruları ile sona erdi.

83234882 171114560859947 8412543921460084736 n

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Altın piyasasında anlık fiyatlar yakından takip ediliyor. Güne 4.018 TL
Sıradaki Haber Gram altın bugün ne kadar? Çeyrek altın bugün kaç TL? Yarım altın bugün ne kadar? Altında son durum nasıl? (4 Mayıs 2025)