Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Necmi Bulut açıkladı: İşte Kocaeli’de açılan ve kapanan şirket sayısı

KOTO Başkanı Necmi Bulut, KOTO Meclisi’nde şehir ekonomisine dair birçok önemli bilgi verdi. Kocaeli’de 1 yılda açılan ve kapanan şirket sayısı da açıklandı.

KOTO Başkanı Necmi Bulut,

Kocaeli Ticaret Odası Meclisi Mayıs Ayı Toplantısı bugün Burhan Kasım Meclis Salonu’nda Akın Doğan başkanlığında gerçekleştirildi. KOTO Başkanı Necmi Bulut, toplantıda birçok bilgi paylaştı. Bulut, konuşmasına, “Pençe Kaplan Harekat bölgesinde şehit düşen güvenlik Korucusu Şehit Mehmet Emin Sak’a, Zeytin Dalı Harekât Bölgesinde şehit düşen Piyade Sözleşmeli Er Selman Güler’e ve dünde maalesef Pençe-Kilit Operasyon Bölgesinde 5 askerimiz şehit düştü, tüm şehit düşen askerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet; kederli ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum. Yaralanan askerlerimize de acil şifalar diliyorum” diyerek başladı.

KANDIRA OSB İÇİN YATIRIM

Bulut, şu bilgileri verdi: “Pandemi sonrası ilk defa gerçekleştirdiğimiz büyük buluşmaya dönen Bayramlaşma programımıza katılan, bizlerle kucaklaşan, ailemizin büyüklüğü ve birlikteliğimizi ifade edip yanımızda olan tüm üyelerimize teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz Meclis Toplantısında da bahsettiğimiz,Gelir İdaresi Başkanımız Başta olmak üzere her gittiğimiz ziyaretlerde dile getirdiğimiz, Kandıra’nın başta tarım ve turizm yatırım teşviklerinden üst düzeyde faydalanması amacıyla başlattığımız girişimlerimizin olumu sonuç verdiğini sizlerle paylaşmak isterim. 13 Mayıs 2022 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararıyla Kandıra ilçemizde OSB içerisinde olması durumunda 3. bölge teşvikleri, OSB dışında olması durumunda ise 2. bölge teşviklerinden yararlanabilecek.

SERMAYE SAHİPLERİNE KOLAYLIK

Girişimlerimiz sonucu alınan karara göre; Kandıra’nın OSB dışında kalan bölgede yürütülecek yatırım faaliyetlerine; KDV istisnası uygulanacak, gümrük vergisi muafiyeti sağlanacak, yüzde 20 oranında vergi indiriminden faydalanabilecek, sigorta primi işveren hissesi 3 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak, yatırım için yer tahsisi sağlanacak. OSB içinde kalan yatırım faaliyetlerine ise; KDV istisnası uygulanacak, gümrük vergisi muafiyeti sağlanacak, yüzde 30 oranında vergi indiriminden faydalanabilecek, sigorta primi işveren hissesi 6 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak, yatırım için yer tahsisi sağlanacak, Türkiye’deki bankalardan kullanacağı kredi ve kar payları 3 puan, döviz ve dövize endeksli kredi ve kar payları ise 1 puan olarak desteklenecek.

KOÜ ÖĞRENCİLERİNE STAJ İMKANI

Kocaeli Üniversitesi arasında karşılıklı işbirliği ve ortak anlayışı teşvik etmek, geliştirmek, Kocaeli Üniversitesi öğrencilerine/mezunlarına staj/istihdam imkanları sağlamak amacıyla, eğitsel ve sektörel iş birliğinde bulunmak üzere protokol imzalandık. İşbirliklerimizi kente fayda sağlayacak düzeyde geliştirmeye devam ediyoruz. Bu protokolle, KOÜ öğrencilerine daha fazla staj ve kariyer olanakları sunacak, üniversite- iş dünyası birlikteliğini daha da güçlendireceğiz.  Tekrar hayırlı olsun.

ENFLASYON SORUNU

Maalesef, enflasyon küresel ekonominin en önemli sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Bu süreçte olumlu gelişmeleri bildirmek isterim; Pandeminin yarattığı küresel olumsuzluğun etkisinin azaltılması amacıyla 2020 yılında Merkez Bankası tarafından uygulanan yatırım taahhütlü avans kredisi, toplam 100 milyar liralık limitle yeniden uygulanmaya başlayacak. Aynı zamanda Resmi Gazete’nin 14 Mayıs tarihli sayısında yayımlanan kurumlar vergisi genel tebliğinde değişiklik yapan tebliğe göre, ihracat yapan kurumlar ihracat kazançlarıyla sınırlı olmak üzere 1 Ocak’tan itibaren üretim ve ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirimden yararlanabilecek.

İTHALAT İHRACAT

2022 Nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre; Doğu Marmara Gümrük Ve Ticaret Bölge Müdürlüğü verilerine göre İlimizin Nisan ayı ihracat rakamı 3 Milyar 606 milyon dolar olarak gerçekleşerek en fazla ihracat yapan iller arasında İstanbul’dan sonra 2. sırada yer almaktayız. İthalatımız ise 6 milyar 386 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.

Sayın Meclis Üyelerimiz Üyelerimizin Dış Ticaret Ağını Geliştirme Çalışmalarımıza bu ayda devam ettik. Bu Doğrultuda TradeAtlas (tıred atlas) işbirliği ile Dış Ticaret İstihbarat Eğitimi gerçekleştirdik.

Pandemi sonrası küresel ticaret gösterdi ki; uluslararası pazarlara entegre olmak ve ihracat gerçekleştirmek firmalarımız için gereklilik. Bildiğiniz üzere 2018 yılından buyana üyelerimizin ihracatını artırmak için Co-Matching (ko meçhing) İkili İş Görüşmeleri Etkinliği düzenliyoruz. Son 2 yıldır pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizi bu yıl da 25 Ağustos tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştireceğiz.

Bu yıl daha çok yabancı iş insanının katılımı noktasında lobi çalışmaları ve tanıtımları üzerine yoğunlaşıyoruz.  İhracat bizler için olmazsa olmaz bir konumda. Bu nedenle üyelerimizin azami oranda katılımı noktasında yönlendirici olmanızı rica ediyoruz. İlimizin sağlık turizminde potansiyeli yüksek ve iddialı şehirlerin başında gelmektedir. Bu potansiyeli uluslararası yatırımcılarla buluşturmak ve ilimizin sağlık turizminin gelişimine katkı sunmak amacıyla global ölçekli yatırımcılarla görüşmeler gerçekleştirip, firmalarımızın tanıtım süreçlerine katkı sağdığımız Amsterdam Sağlık Turizmi Fuarı’nın açılışına katılım sağladık.

Özel Kocaeli Ticaret Odası Arslanbey OSB Mesleki Anadolu Lisesi tüm öğrencilerine günümüz teknolojilerini etkin kullanabilmeleri için İHA 1 pilotluk eğitimlerine başladı. Bu eğitimler özel kurslar ile üniversiteler kapsamında açılabildiğinden Kocaeli Üniversitesi Havacılık ve Uzay bilimleri fakültesi ile protokol çalışmaları başlatıldı.Okulumuz ve Üniversite iş birliği kapsamında drone eğitimlerini ve Teknofest yarışmaları için birlikte çalışma ortamı hedeflenmektedir.

AÇILAN-KAPANAN ŞİRKET SAYILARI

Odamız aracılığıyla 2022 yılı Nisan ayı bir önceki yıla göre %29 artışla 191 firma ya da kuruluşun kayıt işlemi; %91 artışla 46 firma ya da kuruluşun ise kayıt silme işleminin gerçekleştirildiğini görüyoruz.

AÇILAN ŞİRKET SAYISI
  2021 YILI 2022 YILI
OCAK 194 154
ŞUBAT 122 162
MART 169 154
NİSAN 147 191
TOPLAM 632 661

 

KAPANAN ŞİRKET SAYISI
  2021 YILI 2022 YILI
OCAK 32 47
ŞUBAT 46 24
MART 36 38
NİSAN 24 46
TOPLAM 138 155