Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Odun ve kömüre de zam geldi

Yeni yılda doğalgaza gelen yüzde 35’lik zammın ardından odun ve kömüre de büyük oranda zam geldi. Kış mevsiminin gelmesi ile birlikte 1 kilo odun, 1 liraya denk gelecek.

Yeni yılda doğalgaza gelen

Doğalgaza gelen yüzde 35 zammın ardından kömür ve odun fiyatları da zamdan nasibini aldı. Kocaeli Gazetesi’nden Serhat Güneş’in haberine göre; Yurtiçi ve yurtdışı piyasalarda arz-talep dengesizliği kereste ve odun fiyatlarına yansıdı. 2020 yılının ortalarında artan taleple ile birlikte kereste fiyatları Türkiye’de de yüzde 100’ün üzerinde artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl tonu 480 ile 520 lira arasında değişen odun fiyatları bugünlerde 800 liraya satılıyor. Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte bu fiyatların artması bekleniyor.

“FİYATLAR DAHA DA ARTACAK”

İzmit’te odun satışı ile ilgilenen İmamoğulları İnşaat İşletmecisi Recep İmamoğlu odun fiyatları ile ilgili verdiği bilgide, “Geçen sene 1 ton odun 480 lira ile 520 lira arasında iken bu sene 800 liraya satıyor. Bu fiyatlar önümzdeki günlerde daha da artacak. Odun fiyatların bin liraya kadar yükselecek. Kış ortasında bin lirayı geçme potansiyeli var” ifadelerini kullandı.

“FİRMALAR İÇ PİYASAYI ARTTIRDI”

Odun zammının sebebi ile ilgili konuşan İmamoğlu eskisi gibi odun ticaretinden gelir elde eden insanların sayısının azaldığını ifade etti. Fiyatların artmasındaki en önemli sebeplerden biri olarak da Entegre firmalarının piyasalardaki ürünlerin birçoğunu alıp işledikten sonra ihraç etmesi işaret edildi. İmamoğlu, “Maliyetler arttı. Entegre firmalarının ihracata önem vermesi sonrası ormancılardan daha fazla fiyata odun almaya başladı. Fabrikalar daha fazla fiyata talep ettiği için ormancı da odun fiyatlarını yükseltti. Onlar direkt tomruk olarak alıyor işçi maliyeti daha az. Büyük firmaların bu durumu iç piyasayı arttırdı” dedi.

“ZAMLAR BİRBİRİNİ ETKİLİYOR”

Kömür fiyatları hakkında da bilgi veren İmamoğlu, “Yerli kömür geçtiğimiz sene 800 ile 900 lira arasında satılıyordu. Bu yıl ise bin 300 lira ile bin 400 lira arasında değişiyor. Yerli kömürün yanı sıra ithal kömürü satışları da var. İthal kömür 2 bin 200 ile 2 bin 400 lira civarında satılıyor. Piyasada gıdaların fiyat artışı ve enflasyon nedeni ile kömür satıcıları yüksek fiyattan kömür vermeye başladı. Enflasyona oranlar kömürü attırdı yakacak ürünlerin zammına doğalgaz zammı da etkili oldu. Zincirleme olarak zamlar birbirini etkiliyor” şeklinde konuştu.