Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Aleviler matem orucuna başladı

Alevilerde matem ayı olarak bilinen Masum-u Pak orucu başladı. 5 Ağustos’ta Fatma Ana Orucu, 6-7-8 Ağustos’ta 3 gün sürecek Masum-u Pak orucu tutulacak 9 Ağustos’ta Muharrem Orucu başlayacak ve 12 gün sürecek. 21 Ağustos’ta ise aşure dağıtılacak.

Alevilerde matem ayı olarak

Alevilerde matem ayı olarak bilinen Masum-u Pak orucu başladı. 5 Ağustos’ta Fatma Ana Orucu, 6-7-8 Ağustos’ta 3 gün sürecek Masum-u Pak orucu tutulacak 9 Ağustos’ta Muharrem Orucu başlayacak ve 12 gün sürecek. 21 Ağustos’ta ise aşure dağıtılacak. Konuyla ilgili Kocaeli Cemevleri Platformu bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Matem ayındayız. Aleviler Kerbelayı anlatmak, günümüzün Kerbelalarına dikkat çekmek, zalimler ile mazlumlar arasında yaşanmış ve yaşanan hakikatleri göstermek için, her yıl Matem ayını muhabbet içinde yaşarlar. Alevi öğretisinde kadın-erkek eşittir. Bu eşitlik yaşamın her alanında geçerli ve olmazsa olmaz bir ilkedir.

“FATMA ANA’NIN ACISINI PAYLAŞMAKTIR”

Kadınları temsilen bir gün de mazlumların anası, Fatma Ana orucu tutulur. 12 imamlara itafen on iki gün süren Matem orucunu karşılamak niyetiyle de tutulur. Yezid tarafından zalimce öldürülen Hasan ve Hüseyin’in annesi olan Fatma Ana’nın acısını paylaşmaktır.

“12 GÜN BOYUNCA İSRAFSIZ, GÖSTERİŞTEN UZAK ORUÇ TUTARLAR”

Aleviler 680 yılında İmam Hüseyin’i ve 71 yoldaşını Kerbela’da katleden “Yezid’e lanet okumak” ve Matemini, orucunu yaşamak, Kerbela hakikatini ve bugüne ulaştırdığı mesajları anlamak için muhabbet ederler. Bu nedenle 12 gün boyunca sessiz, sedasız, şatafatsız, israfsız, gösterişten uzak, mazlumların masumiyet duygusu için 12 gün boyunca oruç tutarlar.

“KANLI TÖRENLER YAPMAZLAR”

Gün batımı evlerinde, cemevlerinde bir araya gelirler. Çerağ uyandırır, gülbeng okurlar. Birlikte getirdikleri hak lokmalarıyla oruçlarını açarlar. Zakirler sesinden, bağlamanın acılı tınılarıyla beslenmiş Mersiyeler okunur.
3 gün Masum-u Paklar Orucu, 1 gün Fatıma Ana orucu, 12 gün Matem Orucu tutup, ardından Aşure pişirip dağıtırlar.

“ORUÇLARINI DÜNYADA YAŞANAN KERBELALAR İÇİN TUTARLAR”

Kerbela faciasıyla, bugün dünyanın ‘’Kerbelalaşan’’ coğrafyalarındaki acıları, savaşları, açlıkları, zorunlu göçleri yaşayan mağdurların hayatları ile bir köprü kurarlar. Oruçlarını sadece Kerbela için, tüm dünyada yaşanan Kerbela’lar için, adaletsizliğe ve zulme boyun eğmedikleri ve zalimlere biat etmedikleri için, yaşam hakları ve özgürlükleri ellerinden alınmış tüm mazlum halklar için 12 gün boyunca ‘Matem Orucu’ tutarlar.

“MASUMİYETİ SAVUNMANIN MANİFESTOSUDUR”

Matem ayı Kerbela’yı ağlama duvarına dönüştürmek değil, Kerbela hakikatini anlamak ve günümüzde küreselleşen Yezid zihniyetini sürdürenlere karşı insanların Hüseyni ve Zeynebi duruşunu aktarmaktır. Kerbela, despotluğa biat etmemeyi, Yezidliğe de boyun eğmemeyi öğretirken, hak, adalet ve insanlık için direnme erdemliğini kazandırır. Zalimler ve onların zulmü karşında mazlumdan yana olmayı ve masumiyeti savunmanın manifestosudur. Kerbela, akıl ile cehaletin, sevilenler ile lanetlenenlerin, erdemlilerle ile zehirlenmiş hırslıların, direnenler ile teslimiyetin adıdır. Kerbela Hüseyin ve Zeynep ile Muaviye ve Yezid arasındaki farkın adıdır.

“DÜŞÜNSEL, RUHSAL, ÖRGÜTSEL YENİLENMEDİR”

Bu nedenle Aleviler Matem ayında İmam Hüseyin ve yoldaşlarına sevgisini, hürmetini, saygısını ve itikadını gösterirken, Kerbelanın verdiği mesajları toplum olarak bilince çıkarmak için muhabbet ederler. Yani düşensel, ruhsal ve örgütsel yenilenmektir. Çünkü, Kerbela salt adalet arayan mazlumların davasıyla sınırlı değil, aynı zamanda, geçmişten günümüze süregelen zalimler ile mazlumun, zulüm ile mazlumiyetin tarihinin özetidir.

“HER AY KERBELA, HER AY MUHARREM, HER GÜN AŞURE”

Dünya’da yaşanmış ve halen yaşanan tüm Kerbela’ların son bulması için, gözlerini hakikatlere açmak için muhabbet ederler. Çünkü Kerbelalar halen yaşanıyor. Bu nedenle, İmam Sadık’ın dediği gibi “Her yer Kerbela, her ay Muharrem, her gün Aşure” olduğu bilincin de olan Aleviler, bugün Dünya’yı ‘’Kerbelalaştıran’’ günümüz Emevi ve Yezid zihniyetine dayalı despotizmlerin ve zulümlerinin devam ettiğini biliyor.

“MATEMDİR, UMUTTUR, UYANIŞTIR”

İşte tam da bu nedenle Matem orucu salt 680 yılındaki Kerbela ile değil, günümüz Kerbelaları için de matemdir, umuttur, uyanıştır ve muhabbettir. Kerbela halen yaşıyor. Dünya’nın değişik coğrafyalarında milyonlarca insan yoksulluğun, açlığın, savaşların, mülteci göçlerinin, kadın ve çocuk ticaretinin Kerbelasında yaşıyor. Ve Aleviler bilir ki; Kerbelalaşan bu Dünya’da hakikatlere sessiz kalanın Matem orucu da, içindeki insan da ölür! Gelin öldürtmeyelim.

“HAK LOKMASI KOMŞULARA DAĞITILIR”

Aleviler Matem orucunun 12. günü sabah 12 çeşit malzeme ile aşure yaparlar. Kazanlar kurulur, aşure pişirilir ve aynı günün akşamı aşure ile oruçlar açılır. Kimi yörelerde 13. gün aşure pişirilir ve Zeynelabidin’in kurtulmasına duyulan sevinç adına bu Hak lokması komşulara dağıtılır. Aleviler Cem olur, çerağ mazlumlar ve Kerbela’sız bir dünya için uyandırılır. Kerbela’da yitirdiğimiz Hüseyin ve yoldaşları için, Kerbelalaşan tüm coğrafyalarda yitirdiğimiz canlar için, zalimlerin zulmüne karşı, mazlumun, adaletin, barışın, sevginin ve insan haklarının yanında olanlar için, tuttuğunuz yas ve orucunuz, paylaştığınız hak lokmaları kabul ve makbul olsun.”

KOCAELİ CEM EVLERİ PLATFORMU ADINA:
DÖNEM SÖZCÜLERİ

ALİ EKBER İNCESU
AHMET DEMİR
HALİL İBRAHİM ARAZ

KOCAELİ CEM EVLERİ PLATFORMU ÜYELERİ

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI DERİNCE ŞUBESİ ÇINARLI CEMEVİ BAŞKANI İRFAN YOLOĞLU

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI KÖRFEZ ŞUBESİ BAŞKANI ZİYA KARADAĞ

HACI BEKTAŞ VELİ ANADOLU KÜLTÜR VAKFI İZMİT ŞUBESİ TAVŞANTEPE CEM EVİ BAŞKANI ALİ EKBER İNCESU

İMAM HÜSEYİN DERİNCE CEM EVİ BAŞKANI NEVREZ FIRAT

MECİDİYE KÖYÜ MUHTARI FAHRETTİN KORKUTAN

BAYRAKTAR KÖYÜ MUHTARI ALİ CEVAT TOMARDUR

BALÖREN KÖYĞ MUHTARI AHMET DEMİR

ABDAL MUSA CEM VE KÜLTÜR EVİ BAŞKANI HALİL İBRAHİM ARAZ

HACI BEKTAŞ VELİ KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ CEM EVİ BAŞKANI DURSUN ALİ AKBAŞ

CEM VAKFI GEBZE CEM VE KÜLTÜR EVİ BAŞKANI TESLİM YILDIZ

ANADOLU KÜLTÜR VE GÖRGÜ DERNEĞİ DARICA CEM EVİ BAŞKANI HÜSEYİN KOCA

YUNUS EMRE KÜLTÜR MERKEZİ GÜLTEPE CEM EVİ BAŞKANI ALİ EDİZ GÖKSU