Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ayakta yolcu taşımak yasaklandı… Kocaeli minibüs esnafı kan ağlıyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada toplu taşımada ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyeceğini söyledi. Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt sadece oturan yolcu ile çalışamayacaklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı

Ugur ENC minKabine toplantısı sonrasında corona virüs tedbirlerine yönelik yeni kararları duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplu taşımada ayakta yolcu alınmasına müsaade edilmeyeceğini söyledi. Bu açıklama sonrasında şehir içi toplu taşıma hizmeti veren minibüs esnafını endişe sardı. Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Murat Yılmazer 800 esnafın icra takibinde olduğunu belirterek yaşadıkları maddi sıkıntıları anlattı.

“YOLCU POTANSİYELİMİZ YÜZDE 70 DÜŞTÜ”

Hükümetten herhangi bir yardım göremediklerini ifade eden Yılmazer, “Biz bugüne kadar sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden destek gördük. Hem nakdi yardım yaptılar hem de dezenfektan ve gıda malzemesi dağıttılar. Hiçbir ücret almadan araçlarımızda dezenfekte uygulamasında bulundular. Hükümetten biz herhangi bir destek bulamadık. Corona virüsü pandemisi sürecinde yolcu potansiyelimiz yüzde 70 düştü” şeklinde konuştu.

Murat Yilmazer“800 ARAÇ İCRA TAKİBİNDE”

Ankara’da araçların haftada sadece 3 gün çalışabildiğini ifade eden Yılmazer, “İş potansiyelimiz yok. Haftada 3 gün çalışabiliyoruz. Diğer günler yatıyor araçlar. Esnafımız banka kredi ödemelerini yapamıyor. 60’a yakın aracımız bağlandı, icra yolu ile satışı bekliyor. 800’e yakın aracımız ise takibe düştü. İcra takibindeler. 5 lira gelirimiz 1 liraya kadar düştü. Kredilerin ertelenmesini istiyoruz. Faizsiz kredi talep ediyoruz. SSK ve vergi dairesi gibi borçların ertelenmesini bekliyoruz. Ancak bu şekilde esnafımız nefes alabilir” dedi.

“ARAÇLARIMIZI ÇALITŞIRAMAYACAK DURUMA GELDİK”

Yılmazer düzenli bir ücret artışı talep ettiklerini belirterek açıklamalarını şöyle sonlandırdı: “Minibüsçü esnafı olarak artık araçlarımızı çalıştıramayacak duruma geldik. Esnafımız artan masraflar nedeniyle araçlarını yenileyemiyor. Yedek parça, lastik vs gibi giderlerin altından kalkamaz hale gelmiş hatta sadece yakıt ve personel giderlerini bile karşılayamayacak duruma düştük. Kazanç elde edemediğimiz için araçlarımızda çalışacak şoför bulmak artık mümkün değil. Araçlarımız yakıt alamayacak duruma geldi. Her yıl artan ceza, sigorta ve vergi vs. gibi giderlerin artış oranında, çalışanlara yapılan zam gibi bizler de düzenli bir şekilde fiyat artışı talep ediyoruz. Esnafımızın dayanacak gücü kalmadı. Zam talebimiz keyfi değil, zorunluluktan kaynaklanmaktadır.”

Mustafa Kurt“BELİRLİ SAATLERDE OLABİLİR”

Kocaeli Otobüsçüler ve Minibüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt Türkiye’nin ulaşım altyapısının yetersiz olduğunu söyledi. Kurt, “Türkiye’deki bütün belediye otobüsleri, tramvaylar ve metrolar bu sistemle çalışsın yine yetersiz kalır. Biz ayakta yolcu taşıyamazsak iş yapamayız. En azından belirli saatlerde bu uygulama yapılabilirdi. Mevcut corona virüsü döneminde zaten büyük maddi sıkıntılar yaşadık. Şimdi üstüne bir de bu eklendi. Sadece oturan yolcu ile bir otobüsün çalışabilmesi mümkün değil” dedi.

“EVİMİZE NASIL EKMEK GÖTÜRECEĞİZ”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin corona virüsü döneminde maddi yardımda bulunduğu ifade eden Kurt, “Kocaeli’de belediyemiz bize maddi destek oldu. Bu maddi desteklerin yeniden gündeme gelmesini istiyoruz. Ancak bu da yetersiz kalacaktır. Ücret artışı gerekiyor. Bunu minibüsçüler zam istiyor diye lanse etmenin anlamı yok. Minibüste yolcu olmazsa biz nasıl para kazanacağız? Para kazanamazsak evimize nasıl ekmek götüreceğiz” şeklinde konuştu. Türkiye genelinde pek çok büyükşehir belediyesinin yeniden minibüs esnafına maddi katkı sağlamak için çalışma yaptığı öğrenildi.