Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Büyükşehir Belediyesi’nden minibüsçülere 250 milyonluk dev destek!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi şehir içi ulaşımda hizmet veren minibüs esnafına destek modelini değiştirdi. Söz konusu değişiklik sonrasında toplam 250 milyon liralık destek yapılacağı öğrenildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi şehir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Darıca İlçe Başkanı Gökhan Aktaş, Darıca Belediyesi'nde Ak Parti torpiliyle işe alınan isimleri tek tek açıkladı.Kocaeli Büyükşehir Belediyesi şehir içi ulaşımda hizmet veren minibüs esnafına destek modelini değiştirdi. Söz konusu değişiklik sonrasında toplam 250 milyon liralık destek yapılacağı öğrenildi. Konuyla ilgili gündem maddesi komisyona sevk edildikten sonra konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz günlerde hizmet alım modeliyle ilgili karar almıştık. Mecliste bunu, “Acaba bize bir zimmet çıkar mı?” diye konuşmuştuk. O zaman için bu risk alınır demiştim. Çünkü bu konuyla ilgili başka bir yasal düzenleme yoktu.

YENİ KANUNİ DÜZENLEME ÇIKTI

Aralık ayında bir kanuni düzenleme çıktı. O düzenlemede şöyle dendi: toplu taşımada belediyeler tarafından ücretsiz ve eksik ücretleri tamamlayabilir dendi. Yani kanun koyucu bu işin önünü açtı. Burada kanun da artık tarif edildi. Destek ücretsiz taşımacılığa ve indirimli taşımacılığa verilir diye yasal düzenleme çıkmışken, biz hala öbür madde üzerinden devam edersek sıkıntı yaşarız. Biz bunu konuştuğumuzda bu kanun yoktu ve riski alırız dedik. Ama şimdi kanun var.

DESTEK MİKTARI 2.5 KAT ARTTI

Önceki konuşmamızda 100 milyon lira civarında bir bütçe lazım diye konuşmuştuk. Şimdi ise 250 milyon Liralık bir destek vereceğiz. Burada bu çerçeveye uyan toplam Ulaşımpark’la beraber 2.450 toplu taşıma aracı var kentte. Bunların tamamına destekleme yapacağız. Kentin tamamına bir destekleme olacak. Bizim Büyükşehir’den komisyona gönderilen teklif şu şekilde: Bizim bu bütçeyi bir yerde kısıtlamamaız lazım. Bu bütçenin sonsuz artmaması için kısıt koymamız gerekiyor. Arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalarda o kısıtı şöyle oluşturduk: Ne olursa olsun toplu taşımaya araç başına düşecek destek ayda 10 bin lirayı geçmesin dedik ve bunu kısıtladık.

DESTEK ŞARTLARI

Büyükşehir’le entegre taşımacılığı teşvik etmek için havuz sistemine girenlere 10 bin lira aylık maksimum olsun, girmeyenlere bunun yüzde 70’ini alabilsin dedik. Yani bu düzenlemeyle biz maksimum 250 Milyon liralık bir destek sağlayacağız. Bizim bunu yapmamız gerekiyor. Çünkü toplu taşımada belli bir kalite isteyip bilet fiyatlarını ona göre ayarlamazsanız sıkıntı oluyor. Vatandaşımıza yük olmayalım ama taşımacılık şu fiyattan yapılsın dediğiniz zaman da esnafa yük oluyorsunuz.

4 BİNİŞE DESTEK VERİLECEK

Biz bu sebeple Büyükşehir Belediyemizin bütçesinden 100 Milyonla başlamıştık. O sadece merkezdeki 550 aracı ilgilendiriyordu. Şimdi ise kentteki tüm araçları ilgilendiren bir düzenleme yapıp 250 Milyon kaynak ayıralım dedik. Sonuçta bu da yol yapmak, bina yapmak gibi bir şeydir. Bu da bir politikadır. İndirimli seferlerde bir kişi aynı gün içinde 4 kere binebilecek. Aynı kişi günde 10 kere binerse ben onu karşılamayacağım. Mantıken şunu dedik ilk olarak. 2 taneyi destekleyelim dedik. Ama vatandaşlar aynı gün içinde birden fazla araç kullanabiliyor dedik. Burada mağduriyet olabilir dedik.
65 yaş üstünde de hastaneye gidenler oluyor. Mağdur etmeyelim dedik. Böylelikle ortalama olarak eğer havuzdaysa 10 bin lirayı ayda geçmeyecek. Esnafımıza araç başı 10 bin lira aylık destek sağlamış olacağız.