KESK’e bağlık Eğitim Sen tarafından 2025-2026 eğitim öğretim yılı, birinci yarıyıl değerlendirme raporu yayınlanarak kamuoyuyla paylaşıldı. Sendikanın Kocaeli Şubesi’nden yapılan açıklamada öğretmen atamalarına ve okullarda yaşanan sorunlara dikkat çekildi. Son yıllarda ekonomik sorunların giderek arttığı ifade edilirken, farklı dil ve kimliklerin dışlandığı belirtildi.
Eğitim Sen Kocaeli Şubesi’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “2025/’26 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı, eğitimde çözüm bekleyen köklü sorunların gölgesinde sona ermektedir. Yüz binlerce öğretmenin atama beklediği, mevcut öğretmenlerin ağır iş yükü ve ekonomik sıkıntılar altında görev yaptığı, okullarda personel yetersizliği ile temizlik ve hijyen sorunlarının çözülmediği koşullarda eğitim öğretim yapılmıştır.
EĞİTİM SİSTEMİ, SAĞLIKLI NESİLLER YETİŞTİREMEZ
Okulların eğitim kurumu olmaktan adım adım uzaklaştığı, öğrencilerin yarış atı gibi sınavdan sınava koştuğu, öğretmenlerin düşük ücretle, esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya zorlandığı, siyasal kadrolaşmanın zirve yaptığı, farklı dil ve kimliklerin dışlandığı, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleştiği bir eğitim sisteminin sağlıklı nesiller yetiştirmesi mümkün değildir.
Eğitim sistemi, her kademeden öğretmenler, farklı statülerdeki üniversite çalışanları, memurlar ve yardımcı hizmet personeli ile bir bütündür. Tüm eğitim ve bilim emekçileri, aralarındaki statü farklılıklarına rağmen, benzer ekonomik ve sosyal sorunları yaşamaktadır.
Eğitim Sen, çocukların eşit, özgür ve nitelikli bir eğitim alabilmesi; tüm ve eğitim emekçilerinin güvenceli, insanca koşullarda çalışabilmesi için mücadelesini sürdürecektir. Raporumuzun tamamını ekte bilgilerinize sunuyoruz.”
