Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gebze Belediyesi iş bilmezliğinin kurbanı olmuş!

Gebze belediyesi, 2021 yılında ihalesine çıktığı İlyas Bey Halk Sağlığı Merkezi’nde anahtar teslim iş için alelacele ihaleye çıkmış. Projesi dahi eksik olan ihale sonrasında işi alan müteahhide iş artışı nedeniyle yüzlerce bin lira ek ödeme yapılmış.

Gebze belediyesi, 2021 yılında

ugurGebze Belediyesi, 2021 yılında ihalesine çıktığı İlyas Bey Halk Sağlığı Merkezi’nde anahtar teslim iş için alelacele ihaleye çıkmış. Projesi dahi eksik olan ihale sonrasında işi alan müteahhide iş artışı nedeniyle yüzlerce bin lira ek ödeme yapılmış. Konu Sayıştay 2022 denetim raporuna yansıdı. Sayıştay denetçileri yapılan usulsüzlükle ilgili raporda şu ifadelere yer verdi: “Belediyece gerçekleştirilen 2021/437537 İhale Kayıt Numaralı ‘İlyas Bey Halk Sağlığı Merkezi’ yapımı işinde, mevzuatta anahtar teslim götürü bedel işler için öngörülen gerekli detaylı çalışmalar yapılmadan projelendirme yapıldığı ve ihale edildiği görülmüştür. İşbu maddeler gereğince, özellikle işin her türlü detayının proje ve ilgili dokümanlara yansıtıldığı kabul edilen anahtar teslim götürü bedel yapım işlerinde, iş artışı yapabilmenin ön koşulunun ‘Öngörülemezlik Şartı’na bağlandığı görülmektedir.

İŞE BAŞLADIKTAN SONRA İŞİ DEĞİŞTİRDİ

Bir başka ifade ile, işin projelendirme aşamasında idarece veya işin uzman tarafı olan yüklenici tarafından fark edilebilecek nitelikte proje hata, eksik ve kusurlar için iş artışı yapılmaması gerekmektedir. Zira, iş değişiklikleri yeni bir sözleşme niteliğinde olup, ihale şartlarını ve daha da önemlisi ihale teklif bedelini değiştirebilmektedir. Bu nedenle, İhale mevzuatında yer alan temel ilkelere zarar verilmemesini teminen, iş değişiklikleri sıkı şartlara bağlanmıştır. Belediyece, işin hemen başında, temelin beraber dökülmesi ve ek olarak otoparkın temelle birleştirilmesi gerektiği gerekçesi ile iş artışına gidildiği görülmüştür. Ancak, anahtar teslim götürü bedel yapım işlerinde her detayın projeye yansıtılması zorunluluğu ve iş artışı yapılmasını öngörülemezlik şartına bağlandığı hususları bir arada değerlendirildiğinde; işe başlama aşamasında temel imalatlarının bir bütün olarak yapılmasının daha verimli olacağı gerekçesi ile iş değişikliğine gidilmesi hatalıdır.

BELEDİYE HATASINI KABUL ETTİ

Zira, söz konusu durumun, işin başında fark edilebilecek, öngörülebilir bir durum olduğu açıktır. Dolayısı ile, iş değişikliğine konu imalatların, idarece proje aşamasında değerlendirilmesi veya işin uzman tarafı olan yüklenicinin bu durum hakkında ihale öncesi süreçte projelerin teslimine müteakip idareye uyarıda bulunması gerekmekte idi. Sonuç olarak, bulgu konusu işte, anahtar teslim götürü bedel yapım işlerinde zorunlu olan detaylı proje çalışmaları yapılmadan ihaleye çıkıldığı, bu nedenle iş artışı yapılmak sureti ile ihale bedelini değiştirildiği ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen temel ilkelere aykırı davranıldığı değerlendirilmektedir. İdare tarafından yapılan tespit ve değerlendirmeler kabul edilmiş olup gerekli düzeltmelerin yapılacağı bildirilmiştir.”