Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gebze Belediyesi Sayıştay’a takıldı ama alkışı hak etti…

Sayıştay 2022 denetim raporunda Gebze Belediyesi’nin ihaleyi sadece Gebzeli firmalara sınırlamasının doğru olmadığı ifade edildi. İlçe belediyesinin ilçe esnafına iş yaptırması ise takdir topladı.

Sayıştay 2022 denetim raporunda

ugurSayıştay 2022 denetim raporunda Gebze Belediyesi’nin ihaleyi sadece Gebzeli firmalara sınırlamasının doğru olmadığı ifade edildi. İlçe belediyesinin ilçe esnafına iş yaptırması ise takdir topladı. Sayıtşay’ın konuyla ilgili tespitleri şöyle; “Belediyece 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’na tabi olarak ihale edilen ‘Barış Mahallesi 1805/3 Sokak No:11 de bulunan 5292 metrekare Taşınmazın Açık Otopark ve Açık Depolama Alanın Kiralanması’ ve ‘Barış Mahallesi 1802 Sokak No:19 de Bulunan 7176 metrekare Taşınmazın Otopark ve Açık Depolama Alanın Kiralanması’ işlerinde, sadece Gebze ilçesinde faaliyet gösterenlerin ihaleye katılımına izin verilerek, ihalede rekabetin kısıtlandığı tespit edilmiştir.

AÇIKLIK VE REKABET

Kurumca, söz konusu kiralama işlerine ait İdari Şartnamelerin ‘İhaleye Girebilmek İçin İstenen belgeler’ başlıklı 4’üncü maddesinin ‘a’ bendinde; ‘Gebze sınırları içerisinde (son beş yıl) ticari faaliyet gösterdiğine dair bağlı bulunduğu Ticaret ve Sanayi Odası Belgesi veya Esnaf ve Sanatkarlar odası belgesi’ ihaleye katılım şartı olarak belirlenmiş ve bu nedenle de ihaleye sadece Gebze ilçesinde faaliyet gösteren firmalar katılmıştır. Ancak otopark ve depolama alanı kiraya verme işinin sadece bir ilçede faaliyet gösteren firmaların katılımının kiralamadan sağlanacak faydayı artırmadığı gibi katılımcı sayısını azalttığı ve rekabeti engellediği açıktır. Nitekim söz konusu ihalelere sadece bir firmanın katılmış olması da bu durumun açık bir göstergesidir. Sonuç olarak, işbu ihalelere sadece Gebze ilçesinde ikamet edenlerin katılması sağlanarak, ihalelerde sağlanması gereken açıklık ve rekabet ilkelerine uygun hareket edilmediği değerlendirilmektedir.”