Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gebze Cezaevi önünde eylem yapan aileler gözaltına alınmıştı: tazminat ödenecek

Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi önünde eylem yapan tutuklu ailelerinin gözaltına alınmasının ardından kötü muamele yasağı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlal edildiği belirtilerek konu AYM’ye taşındı. AYM kötü muamele olmadığını belirtirken gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Gebze M Tipi Kapalı

Özgun imzaHalkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Leyla Güven’in 8 Kasım 2018’de terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’a tecrit uygulandığını iddia ederek tecritin kaldırılması için başlattığı açlık grevi cezaevlerine de sıçramıştı. 19 Nisan 2019 tarihinde Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi’nde açlık grevine giren tutukluların yakınlarıyla görüşen aileler, cezaevi önünde nöbetleşe oturma eylemi başlatırken eyleme polis müdahale etti. Kocaeli Valiliği, cezaevleri önünde eylem yapılmasını süreli olarak yasakladı. Bir diğer yandan eylemde jop ile müdahale tepki çekerken Kocaeli Valiliği, söz konusu polis memuru hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

BAKANLIK: KÖTÜ MUAMELE İLE İLGİLİ SOMUT EVRAK YOK

Gözaltına alınan beş kişi kötü muamele yasağı ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme haklarının ihlal edildiğini belirterek başvuru yollarını tüketmesinin ardından konuyu Anayasa Mahkemesi (AYM)’ne taşıdı.  Bakanlık kötü muamele yasağı ihlali ile ilgili kötü muameleye maruz kaldıklarına ilişkin iddialarına yönelik ceza soruşturmasının devam ettiği belirtilerek başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilmezlik kararı verilmesi gerektiği belirtti. Ayrıca bakanlık, kötü muameleye maruz kaldıklarına dair herhangi bir sağlık evrağı vb. olmadığını da belirtti.

13 BİN 500 TL ÖDENECEK.

AYM, “kötü muamele yasağına ilişkin bir ihlalin olmadığı açık olduğundan başvurunun bu kısmının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir” diyerek ihlal olmadığına karar verdi.  Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddia hakkında AYM, ihlal kararı vererek başvuruculara net 13 bin 500 TL tazminatın ayrı ayrı ödenmesine karar verdi.