Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gebze Teknik Üniversitesi’nde 7,5 milyon TL’lik borcunu unuttu!

Sayıştay denetçileri Gebze Teknik Üniversitesi’nin 2020 mali raporlarında yaklaşık 7.5 milyon TL’lik kayıp tespit etti. 7.5 milyon TL SGK borcu olan kurum bu borcunu kayıtlara yansıtmadı.

Sayıştay denetçileri Gebze Teknik

Ugur ENC minSayıştay Gebze Teknik Üniversitesi’nin 2020 denetim raporunu yayınladı. Raporda GTÜ’nün mali bilançolarıyla ilgili dikkat çeken veriler yer aldı. Fazla harcama yapan üniversitenin 7.5 milyon TL’lik SG borcunu kaydetmediği, unuttuğu ortaya çıktı. Olumsuzlukları tespit eden Sayıştay denetçileri konuyu raporlarına da taşıdı.

FAZLA PARA HARCADILAR

Sayıştay tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı, “Bütçe başlangıç ödenekleri ile harcama tutarları dikkate alındığında bütçe başlangıç ödeneğinin yüzde 12,88 oranında aşıldığı görülmüştür. Bu oran, personel giderlerinde yüzde 7,26, sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderlerinde yüzde 03,64, mal ve hizmet alım giderlerinde yüzde 45,08, cari transfer giderlerinde yüzde 75,80, sermaye giderlerinde ise yüzde 21,66 oranında artış olarak gerçekleşmiştir. Personel, sosyal güvenlik, mal ve hizmet alım, cari transfer ve sermaye gider kalemleri öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir.

7.5 MİLYONLUK BORCU UNUTTULAR

Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenen ve faturalı alacaklar olarak tabir edilen emekli ikramiyesi, ölüm yardımı, makam/temsil/görev tazminatları ve diğer ödemelerden kaynaklanan ve ilgili kamu idarelerine fatura edilen idare borçları söz konusudur. Gebze Teknik Üniversitesi’nin MOSİP Bilgi Sistemi’nde bulunan verilere göre 2020 yılı sonu itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu’na bu kapsamda 2017 yılından bu yana toplam 6 milyon 783 bin 904,47 TL’si anapara 749 bin 512,63 TL’si gecikme zammı olmak üzere toplam 7 milyon 533 bin 417,10 TL borcu bulunmaktadır. Ancak üniversitenin ödemek zorunda olduğu bu borçlar mali tablolara yansımamıştır.”

ÜNİVERSİTE, KURUMA BİLDİRMEDİ

Sayıştay denetçileri bu sebepten mali tabloların gerçeği yansıtmadığının düşünüldüğün belirtti. Üniversite ise 2021 içerisinde bu kayıtların yapıldığı cevabını verirken Sayıştay, 2020 mali tablolarına yansımasının mümkün olmadığını belirtti. Sayıştay, bir diğer bulgu olarak idare bünyesindeki birimlerin doğrudan temin yoluyla yaptıkları tüm alımlarını EKAP üzerinden Kamu İhale Kurumuna bildirmediği tespit etti. Denetçiler, “Doğrudan temin yoluyla yapılan tüm alımların mevzuatın öngördüğü şekilde elektronik olarak EKAP üzerinden Kamu İhale Kurumuna bildirilmemesinin kontrol riski oluşturacağı değerlendirilmektedir” ifadelerine yer verirken üniversite ise gerekli işlemlerin yapılmaya başlandığını belirtti.