Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Gece gündüz çalışsak da sofra dolmuyor!

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde kurulan semt pazarında bayram alışverişi yapan vatandaşlar ekonomik sıkıntılar nedeniyle tepkili. Pek çoğu istediğini alamadı.

Kocaeli'nin Körfez ilçesinde kurulan

Bayramla birlikte memleketin birçok yerinde pazar kuruldu. Kocaeli Körfez’de bulunan Tütünçiftlik bölgesinde de Kurban Bayramı için “Panayır Günleri” başladı. Evrensel Gazetesi’nden Meryem Kaya ve Adem Kara yurttaşlara bayram alışverişi yapıp yapmadıklarını, bayram hazırlıklarını, bu yıl bayramda pazar fiyatlarının nasıl olduğunu sordu.

VATANDAŞLAR ANLATTI

Lokman Karagöz isimli yurttaş, “Alışveriş yaptık fakat fiyatlar çok yüksek. Sadece bu bayram değil 2 senedir yaşadığımız bir sıkıntı var. 1 buçuk senedir işsizdim, 2 aydır çalışıyorum. Annemin ve kardeşlerimin desteğiyle geçinmeye çalışıyorum. Hal böyle olunca da bu bayramda çocuklarıma 10-20 liralık kıyafet, ev için de yarım kilo şeker aldım” dedi. Bakan Berat Albayrak’ın “Ekonomi büyüyor, bu istihdama yansıyor” sözlerini eleştiren Karagöz, “8 milyon işsiz var, bu büyük bir rakam. 2 bin 300 lira maaşla kim geçinebilir? 2 bin 300 lira maaş insanların kira, fatura, çay, sigara, parası… Hiçbirimizin sosyal hayatı yok. Bayramda çocuklarımı tatile götürebileceğim, gezdirebileceğim bir para yok. Nerede sosyal devlet anlayışı?” dedi.

“MAAŞIMI YOLLAYAYIM GEÇİNEBİLECEKLER Mİ?”

Bayram için annesinin kendisine ayakkabı ve kıyafet aldığını belirten Ceylan, bayram alışverişi ve hazırlıkları yaparken maddi anlamda zorlandığını ve annesinin destek çıktığını söyledi. Ceylan’ın yanında bulunan annesi Türkan Hanım da söze girerek “Maddi anlamda elbette zorlanıyoruz. Sadece bayramda geçerli bir durum değil” diye konuştu. Emekli olduğunu söyleyen Türkan Hanım, “Emeklinin maaşı mı var, ne veriliyor emekliye? 750 lira bayram parası aldım, o da kira, su, elektrik derken bitti. Yetmiyor, cebimde para yok, borcum bile var” dedi. “Ekonomi büyüyor” söylemlerinin doğru olmadığını söyleyen Türkan Hanım, “Ekonomiyi gelip emeklilere sorsunlar. Emeklilerin çektiği sıkıntıyı görsünler. Kiram var, faturalarım var, yiyeceğim var, hastalığım var. Varis hastasıyım, ameliyat olmam gerekiyor olamıyorum. Özel hastane benden 10-15 bin lira para istiyor. Devlet hastanesi ‘şimdi git, yarın gel’ diyor. 1700 lira para alıyorum, hangi birine vereyim? 1700 lirayla geçinebiliyorsa eğer devlet, 1 aylık maaşımı göndereyim bakalım geçinebiliyor mu?” dedi.

YURTDIŞINDA ÇALIŞANA ZORLUK YOK

Yurt dışında çalıştığını ve bayram için Türkiye’ye geldiğini ifade eden Abdullah Baş ise bayram alışverişi yaparken maddi anlamda zorluk çekmediğini söyledi. Yurt dışında da geçimin zor olduğunu dile getiren Abdullah Baş, “Ben yurt dışında burada harcadığım kadar para harcayamıyorum ama burada da insanlar elbette ki daha iyi şartlarda yaşamak ister fakat yurt dışı ile burası arasında bir kıyaslama yapmanın pek doğru olduğunu düşünmüyorum. Asgari ücretle çalışan burada nasıl zorlanıyorsa yurt dışında çalışan içinde aynı durum geçerli” diye konuştu.

“ÇOCUKLARA ZAR ZOR BAYRAMLIK ALINDI”

Turgut Çilek ise “Gece gündüz çalışsak da çalıştığımızın karşılığını alamadığımız için bayramda da sofralar eskisi gibi dolu değil. Asgari ücretle eskiden az çok geçinebiliyorduk şimdi bu parayla ancak faturaları ödeyebiliyoruz. 3 çocuğum var, 3’üne de bu bayram zar zor bir şeyler alabildim” diye konuştu. Berat Albayrak’ın “Ekonomi büyüyor” sözlerine katılmadığını söyleyen Turgut Çilek, “5 sene önce çalıştığım yerde aldığım parayla şimdi aldığım para aynı. Kira, fatura derken bizlere de bir şey kalmıyor. Kalkıp da tatil yapacak durumumuz yok” dedi.

BİZİM İÇİN EKONOMİ BÜYÜMÜYOR

Pandemi döneminde çalışmadığını ve daha yeni işe girdiğini, bir şarküteride çalışmaya başladığını dile getiren Neslihan, vatandaşın alım gücünün çok düşük olduğunu belirterek “Geçen seneye göre bu yıl dibe vurmuş durumda” dedi. Alım gücünün düşük olmasının pandemi ve işsizlikten kaynaklı olduğunu ifade eden Neslihan, “İnsanlar korkuyorlar bir şey almaya. Önceden 1 kilo alıyorsa şimdi yarım kilo alıyor” dedi. Bakan Albayrak’ın “Ekonomi büyüyor” sözlerine ilişkin ise, “Bizim için ekonomi büyümüyor. İşsizliğin azaldığını, istihdamın arttığını düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. Bayram alışverişi ve hazırlığını çalıştığı için yapamadığını belirten Neslihan “Kendime bir şey almadım, çocuklarıma mecburen aldım. Eski bayramların tadı da yok. Onu alalım, bunu alalım diyemiyoruz. Gücümüzün yettiği kadar küçük şeyler almaya, yapmaya çalışıyoruz” dedi.