Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hereke’de yapılacak çöp tesisi için toplandılar: Bu tesis Yukarı Hereke’nin yok oluş sürecidir

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Yukarı Hereke’ye yapılması planlanan çöp tesisi için bugün bölge halkı bir araya gelerek tepkilerini dile getirdi. Çok sayıda vatandaşın katıldığı toplantıda “Bu tesis Yukarı Hereke’nin yok oluş sürecidir” ifadelerine yer verildi. Toplantıda, daha önce yapılan toplantıda Tahir Büyükakın’ın ‘Benim mahalleme yapılsa ben de karşı çıkarım’ dediği aktarıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından

Nazim Ozgun Erbulan 1Tehlikesiz atık geri kazanım, bertaraf ve 3. sınıf düzenli depolama tesisi, 7 yıl önce Hereke halkının tepkisiyle iptal edilmişti. Geçtiğimiz yıllarda Kandıra’ya yapılması planlanan ancak bölge halkının itiraz üzerine tekrar Yukarı Hereke’ye yapılması gündeme gelen projeyle ilgili halk yapılmaması için binlerce imza toplandı. Halk ve STK’lar, geçtiğimiz haftalarda Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun Hereke Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ÇED toplantısını yaptırmak istemedi. Toplantıda defalarca itiraz edilmesine rağmen toplantı sürerken toplantı sonucunda ÇED heyeti ‘toplantının yapıldığına dair’ tutanak tuttu. Katılımcılar ise toplantının yapılamadığına dair tutanak tuttu.

DERNEK VE HALK BİR ARAYA GELDİ

Bölge halkı bugün söz konusu tesis ile ilgili bugün Körfez Yukarı Hereke Mahallesi’nde bulunan Hereke Vanlılar Eğitim Kültür Spor Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde bugün bir araya geldi. Düzenlenen açıklamaya Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Karadaş, Hereke Vanlılar Derneği Başkanı Fevzi Demir, dernek ve STK temsilcileri ile EMEP Körfez İlçe Başkanı Adem Korkmaz ve çok sayıda vatandaş katıldı. Toplantıda vatandaşlar, projeye karşı bilgilendirildi.

Fevzi Demir“GELMEMESİ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ”

Halk sırayla tek tek konuştu. Hereke Vanlılar Derneği Başkanı Fevzi Demir,  “Bertaraf atık dedikleri tesis kurulacak Hereke’ye. İstemiyoruz. Hereke’de Nuh Çimento gibi bir sıkıntı var derdini çekiyoruz, limanın sıkıntısını çekiyoruz. Taş ocakları, kireç ocakları, asfalt tesisleri vs. Diler’de şu anda onlar almış. Gece 12’den sonra berbat bir katı atık geliyor bizim buraya. Bizim amacımız bunların karşısında durmak. Bu çöpü bizim buraya gelmemesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Biz buna karşıyız” dedi.

“GÖZ GÖRE GÖRE BUNU ÖLDÜRÜYORLAR”

Demir, “Adamlar zaten bunun planlamasını yapmışlar. Büyükşehir ile görüştüm. Kar yağdığında su denize kadar inecek diyoruz, “Biz bunların önlemlerini aldık” diyor. Bu iyi bir şey değil ki adam oraya izolasyon yapacak. Çöp değil buraya toprak da olsa bizim istememiz lazım. Farklı güzellikler yapılabilir. Yukarı Hereke’nin coğrafyası çok büyük bir yer. Bununla ne güzellikler yapılmaz ki. İstanbul’da bir metre deniz görsün diye 1 trilyon fazla para veriyor. Bizim burada deniz ayağımızın altında, yeşilin içerisindeyiz. Göz göre göre bunu öldürüyorlar. 16 tane yer seçilmiş Kocaeli’de. Bir tesis yapılacak bir yerde. Kandıra’ya gitti, İlimtepe istemedi, şu anda bize geliyor. Sesimizi çıkartırsak biz de başka yere göndereceğiz. Bizim Yuvacık’tan ne eksiğimiz var” ifadelerini kullandı.

“BU TESİS İLE BERABER BİR ŞEYİN ÖNÜ AÇILACAK”Ilhan Karadas

Yukarı Hereke Birlik Beraberlik ve Dayanışma Derneği Başkanı İlhan Karadaş, “16 tane yerden bahşediyorlar bir tek Yukarı Hereke gündeme geliyor. Bu sürece karşı çıktık. Bu sene ÇED raporu sunuldu; toplantısı yapıldı. Elimizden geldiği kadar bu sürece karşı çıktığımızı vurguladık. Bu bir başlangıç. Bu mücadeleyi göstermezsek Hereke mahvolacak. Bu basit bir çevre olayı değil. Geçen sene İMES’in genişlemesi için toplantı düzenlendi. İMES, Yukarı Hereke Cumhuriyet Mahallesi tarafı. Sürekli göç alan bir mahalleden bahsediyoruz. Bu tesis ile beraber bir şeyin önü açılacak. Yakında İMES yolunun başlamasından bahsediliyor. Biz ikinci bir Dilovası olacağız” ifadelerini kullandı.

“VALİLİK OLUMLU-OLUMSUZ KARAR VERİLMEDİ” DEDİ

“Gelecek fabrikalar insan sağlığına zarar verecek fabrikalar” diyen Karadaş, “Dilovası’nda herkesin bir rahatsızlığı var. Bu olaylara daha ciddi tepkiler koymak istiyoruz. 8 dernek bir araya geldi. Belki bugüne kadar Hereke’de görülmemiş bir olaydı. 6 muhtarımız da bize destek verdi. Bir araya geldik, bir dilekçe yazdık, imza topladık. Valilik ve Büyükşehir’e sunduk. Valilikten cevap geldi. “ÇED sürecinde olumlu-olumsuz karar verilmedi bekleyin” diyorlar bize. Biz tepkimizi koymasak yapacaklar. Büyükşehir Belediyesi STK’ları topladığı zaman onun kararlılığı gördük. Büyükşehir burayı gözden çıkarmış. Bizim daha kararlı olmamız lazım. Gerekirse izinler alınacak, yürüyüş olabilir. Güzel bir metinle CİMER’e bütün vatandaşlarımız başvursun” şeklinde konuştu.

“HEREKE’NİN YOK OLUŞ SÜRECİDİR”

Karadaş, “Önümüz seçim süreci. Herkes buraya gelecek. Onları gördüğümüz yerde bu kararlılığımızı vurgulamamız lazım. Bu tesis Yukarı Hereke’nin yok oluş sürecidir. Tehlikesiz atık diyorlar. Buradakilerin çoğunun için asbest diye bir ürün var. Denetimi de yapılmıyor. Bu kamyonlar buraya geldiği zaman tehlikesiz bile olsa toz bulutundan duramayacağız. Evlerimize 200-300 metre ötesinde bahsediliyor. 328 dönümlük arazide nasıl bir trafikle karşılaşacağımızı size soruyorum. Bu sürece karşı olduğumuzu taşkınlık yapmadan, hukuki şekilde duyuralım. Gelecek nesillerimize tertemiz bir şekilde bırakmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKAKIN BEN DE KARŞI ÇIKARIM DEDİ

Hereke’nin Hereke’den başka dostu yok. Körfez Belediye Başkanı ‘küçük bir tesis diyor.’ Sit alanı var, yer altı suları var. Büyükşehir burada kararlı. Dalga geçer gibi Tahir Büyükakın ‘Benim mahalleme yapılsa ben de karşı çıkarım’ diyor. Dalga geçiyor bizimle. Zaten değersizleşmişiz; daha da değersizleştirecekler.

Lezgin Cikar“NEREYE GİDERSEK CEKETİMİZİ İLİKLİYORUZ”

Hereke Vanlılar Derneği Başkan Yardımcısı Lezgin Çıkar, “Bizim eksikliklerimiz var. Bu eksiklikleri tamamlamayın çöpü getirmeyin diyoruz artık. Biz birilerini seçiyoruz eyvallah ama arkamıza almamız gerekiyor adamı. Yukarıda tutmamız gerekiyor. Hepsini yapıyoruz ama koltuk sevdalısı. Oturup düşünmemiz lazım. Birini koltuk sahibi yapıyorsam o adam benim vekilimdir. Büyükşehir’e kadar. Doğru olan bu değil mi? Biz ne yapıyoruz? Nereye gidersek ceketimizi ilikliyoruz. Burayı biz, bizim seçtiklerimiz yönetiyor. Neden yanımızda değiller” dedi.

“KÖRFEZ’A BAĞLI MI DEĞİL Mİ BİLMİYORUZ”

Lezgin, “Neden Hereke dedik. Daha önce 5 kilometre ötedeysek bugün 500 metreye düşürüldü. Hereke Körfez’e bağlı mı değil mi bilmiyoruz. Bağlı olsaydı Körfez çöpün gelmesini engelleyecekti. Hereke şu anda bağımsız bölge halindeyiz. Biz kendi kendimizi yönetemezsek bizi kimse kabullenmeyecek. Bizim bir araya gelip güzel bir organizasyonla 380 dönüm araziye gidip orada bir oturma eylemi düzenlemek” ifadelerini kullandı.

“BU TESİS ZARARSIZDIR DEMEK KESİNLİKLE YALANDIR”

Hereke’de kiracı olarak yaşayan vatandaş, “Hereke’de milyon insan varken biz az sayıda insan geldik. Bu tesisi buraya yapacak olanlar buna kanmasınlar. Bir araya gelemediler gibi bir kanı oluşursa yanılacaklardır. Buradaki halk çalışmaya mahkum edilmiş halktır. Buradaki toplumu yok etmek, dağıtmak adına bu tür oluşumlara girenler emin olsunlar ki biz buna fırsat vermeyeceğiz. Yukarı Hereke’de birkaç tane taş ocağı var. Tozları zaten yıllardır yutuyoruz. Bu tesis zararsızdır diyorlar; kesinlikle yalandır. Körfez’e gömmüş oldukları atıkları buraya taşıyacaklar. Ben Hereke olmazsa yaşayamam. Burası bir Dilovası olmayacak. Her yerde hepimiz dile getirmediği sürece önüne geçemeyiz. O tesis buraya kurulduğunda buradan göç etmek zorunda kalacağız. Bir sürü iş adamı var burada; buna nasıl müsaade edersiniz.” ifadelerini kullandı.

Yukari Hereke cop tesisi toplanti 4

“HEREKE DAHA GÜZEL OLSUN İSTİYORDUK”

Vatandaşlar, “Çöp tesisi istemiyoruz. 2018’den sonra buraya çöp layık görüldü. İş adamlarımız dışarı kaçtı; Yukarı Hereke çöpe maruz görüldü. Bazı insanlar dışarıdan para aldı. Alanları çoğu kişi biliyor. Çöp tesisini burada istemiyoruz. Bu kötü bir çöp tesisidir. Yukarı Hereke daha güzel olsun istiyorduk. Farklı yatırımlar gelsin istiyorduk ama maalesef çöp tesisi bizlere reva görüldü. Her türlü karşısındayız. Yargısal süreç neyi gerektiriyorsa onları uygulayacağız” şeklinde konuştu.

“HEPİMİZİ ÖLDÜRSELER DE İSTEMİYORUZ”

Ömrünün büyük bir kısmını Yukarı Hereke’de geçiren Hacı Nusret, “Bizi öldürecekler mi sanki. İdam mı edecekler. Biz çöpü kabul etmiyoruz.  Çöpe karşıyız. Hepimizi öldürseler de istemiyoruz. Gerekirse kamyonların önünde yatarız gerekirse” dedi.

PROJEDE NELER VAR?

Söz konusu projede toplam 32, 863 hektarlık alan içerisinde tesisin 237 bin 676 metrekarelik kısmında atık düzenli depolama sahası, 13 bin metrekarelik alanda ise sızıntı suyu dengeleme havuzu kurulacak. 100 ton/saat kapasiteli geri kazanım tesisinin kurulacağı tesisin proje bedeli ise 187 milyon 177 bin 921 lira.

Hereke toplanti