Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hürriyet Gebze Belediyesi’nden örnek vererek anlattı!

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet araç kiralama ve satın alma tartışmasıyla ilgili Ak Partili belediyeden örnek verdi. Hürriyet 27 milyon liraya 71 adet araç satın aldıklarını, Ak Partili Gebze Belediyesi’nin ise 43 aracı 67 milyon liraya kiraladığını anlattı.

İzmit Belediye Başkanı Fatma

Uğur EnçSebahattin Aydınİzmit Belediye Meclisi’nde dün araç satın alım tartışması yaşandı. Ak Parti Grubu İzmit Belediyesi’nin bütün hizmet araçlarını satın alma talebine süre uzatımı istedi. Taraflar arasında kısa süren gerginlikler yaşandı. Yaşanan gerginlikler sonrasında İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet bugün kameralar karşısına geçti. CHP Kocaeli İl Yönetim Kurulu üyeleri, İzmit ilçe başkanı Hakan Çakar ve belediye yöneticilerinin eşlik ettiği Hürriyet toplantıda yaptığı konuşmada Gebze Belediyesi’nden örneklendirme yaptı. İzmit Belediyesi’nin 27 milyon liraya satın aldığı araçların Gebze Belediyesi tarafından 67 milyon liraya kiralandığını anlatan Fatma Kaplan Hürriyet ne kadar tasarruf ettiklerinden bahsetti.

2 YIL ÖNCE ONAY VERİLSEYDİ…

Hürriyet konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Biz hizmet araçlarının satın alınması konusunu gerçekten çok önemsiyoruz. 2 yıl öncesine gitmek istiyorum… 2 yıl önce dedik ki en büyük gider kalemi araç kiralamaları. Aylarca çalıştık, kiralama mı, satın almam mı diye baktık. Kiralasak ne kadar, satın alsak ne kadar diye baktık. Ekonomi o dönemlerde bu kadar dalgalı değildi, enflasyon alıp başını gitmemişti. O günlerde bile kiralama yerine satın almanın çok daha iyi olacağını gördük. Meclise getirdik. Bütün araçlarımızı satın alsak 55 milyon liralık bir krediye ihtiyacımız vardı. Bu krediyi kullandığımız takdirde bütün araçlarımızı satın alabiliyorduk. 3 yıl kredi ödemesi sonrasında bütün araçlar belediyenin olacaktı. Bütün hizmet araçlarımızı, kamyonlar, JCB’ler, temizlik araçları, doblolar, pikaplar… Hepsini satın alalım istedik.

İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet araç kiralama ve satın alma tartışmasıyla ilgili Ak Partili belediyeden örnek verdi. Hürriyet 27 milyon liraya 71 adet araç satın aldıklarını, Ak Partili Gebze Belediyesi’nin ise 43 aracı 67 milyon liraya kiraladığını anlattı.GEBZE BELEDİYESİ’NİN YAPTIKLARI…

O günkü meclis tartışmalarını hatırlayın. Her şeyi tek tek, rakam rakam anlattık. 3 yıllık, 10 yıllık maliyetlerini ve tasarruf rakamlarını ortaya çıkardık, anlattık. Meclise 55 milyon lira kredi çekmek için teklifimizi getirdik. Getirir getirmez reddettiler. Bu hesaplar yanlış dediler. Rakamlar yanlış dediler. Reddettiler. Sonrasında veto ettik. Meclise geri gönderdik. Biz rakamlarımızın doğru olduğundan emindik. Yine komisyona indi bu konu. Tartışıldı, tartışıldı. Bir sürü laf kalabalığı, oyalama. Aylarca günlerce tartışıldı. En sonunda yine çeşitli bahanelerle 55 milyonluk kredi yine verilmedi, 27 milyon kredi yetkisi verildi. Biz de dedik ki 27 milyon da bir şey. En azından büyük araçlarımızı alabileceğimize karar verdik. 2 yıl önce 71 adet araç satın aldık. Koca koca temizlik araçlarını aldık. 27 milyon liraya 71 aracı satın aldığımız Gebze Belediyesi aynı temizlik araçlarından 43 adeti 67 milyon liraya kiralama yaptı. Sadece buradan bile başka bir detaya girmeksizin ne kadar doğu karar verdiğimizi gördük.

RAKAMLAR ORTADA, ALDIĞIMIZ NET, VERDİĞİMİZ NET

Keşke o dönem 55 milyon liralık krediye onay verilseydi de bugün hiçbir kiralama yapmasaydık. 27 milyon liraya aldığımız 71 araç için 4 milyon 385 bin lira faiz ile toplamda 31 milyon 508 bin lira geri ödemesi oldu. 3 yıldır aylık 934 bin lira para ödüyoruz krediye. 1 milyon lira bile değil. Değişmiyor. Riski yok. Sabitlenmiş bir kredi ödemesi bu. Mart 2023 itibariyle bu kredimiz bitmiş olacak. 27 milyon liraya aldığımız araçlar kamunun malı olacak. Bugün satın almaya kalksak en az 80 milyon lira değeri var. Bugün 55 milyon liraya alacağımız araçların bugün büyük kısmı 150-200 milyon lirayı buluyor. Eğer o gün bu araçları satın alabilseydik bugün belediyemizin mal varlığı artmış olacaktı. Her geçen gün kamuya zarar. Her geçen gün israf. Her geçen gün milletin parasını havaya, çöpe atmaktan başka bir şey değil. Afaki konuşmuyoruz. Kafadan atmıyoruz. Rakamlar net. Aldığımız net, verdiğimiz net. Bu rakamları milletimizin görmesi ve duyması için çırpınıyoruz.”