Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Hürriyet uzlaşı dedi, komisyon krizi çözüldü!

İzmit Belediye Meclisi’nde komisyon

SEBO min 3İzmit Belediye Meclisi’nde komisyon üyelerinin seçimiyle ilgili sıkıntı yaşandı. Komisyon üye sayıları dolayısıyla MHP’li üyeler komisyonlarda temsil edilemiyor. Söz konusu sıkıntıyla ilgili İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet bir konuşma yaptı. Hürriyet şu ifadeleri kullandı: “Bu dönem Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ak Parti Grubu’ndan ayrıldığı için geçen dönemki sayılar çıkmadı. Özellikle belediye kanunumuzun 24. maddesi der ki belediye meclisi en az 3 en fazla 5 üyeden oluşan ihtisas komisyonu kurabilir. Grupların meclis üye sayısının meclisin toplam üye sayısına oranla üye sayısı oluşturulur. Tüm kaynaklarda siyasi parti gruplarının komisyonda temsil edilecekleri üye sayısı meclis başkanı tarafından belirlenerek iletilir der. Biz bunu size iletmiştik. Bu hesaplamaya göre 3, 4 ve 5 üye şeklinde biz tek tek hesapladık. 5’lik sistemde her parti grubunun toplam üye sayısını toplam meclis sayısına böldük. AKP grubunun 18, CHP grubunun 17, MHP grubunun da 3 üyesi var.

BELEDİYELER BİRLİĞİ’NE SORDULAR

Bunu yaptığımızda 2,36 sayısı çıkıyor. 2,50’yi geçemediği için AKP’nin 2, CHP’nin de 2 de kalıyor sayısı. MHP’nin sayısı 0,39 oluyor. 0,50’yi tamamlayamadığı için 5’lik sistemde komisyonlara üye vermesi mümkün olmuyor. 4’lük sistemi işaret ediyor bu oranlama bize. 4’lük sistemde de 2-2 olıuyor. komisyonlar çalışır mı? sıkıntı. Bir divan oluşamayacak, karar çıkamayacak. Bizim derdimizin uzlaşmak. Yapıcı muhalefet ve uzlaşı ile gitmek istiyoruz. Buradan bir kriz yaratma derdinde değiliz. Ne yapabiliriz diye düşündük. Belediyeler birliği ile görüşmeler yaptık. belediyeler birliği de kararsız kaldı bu konuda. 4’lük sistem olması yönünde görüşler var.

BELEDİYE UZLAŞMAYI TEKLİF ETTİ, KABUL EDİLMEDİ

Peki bu kriz nasıl çıkacak? Belediyeler Birliği’nin şöyle bir yönergesi var. Bu bir uyumsuzluktur diyor. Kurulması kararlaştırılan komisyon üye sayısı ile hesaplama sonucu bulunan üye sayısı arasında uyumsuzluk olması halinde yeni değerlendirme ile komisyon üye sayısında artırım ya da eksiltme olabilir diyor. Burada meclisin anlaşması gerekiyor. Meclisin birbirine tahammül göstermesi gerekiyor. Burada tabiki MHP’li arkadaşlarımızın komisyonlarda temsili çok önemli. Şu şartlarda AKP de CHP de 2 üye veriyor. 5 kişi olması yönünde bir iradeniz var. Biz de bu iradeye karşı çıkmıyoruz. Biz bazı komisyonlar sizin uhdenizde bazı komisyonlar bizim uhdemizde olsun dedik. Ama uzlaşamadık.

KEŞKE ENCÜMENDE DE TEMSİLİ DÜŞÜNSEYDİNİZ

Biz de 5’lik sistemde hem fikiriz. Bir tane komisyon üyesi arkadaşımızın komisyonlara seçilmesinde hem fikir olduk. 4 değil 5’e çıkardık komisyon üyemizi. Uzlaşımızı sağlayıp topluma huzur ve anlayış ile çözüm mesajını vermemiz gerekiyor. Biz burada kimsenin iradesini yok saymamalıyız. Keşke encümende de bu anlaşmayı sağlayabilseydik. Genel merkez politikanız tabi bu. Buna saygı duyuyoruz. Komisyonlar için 5’lik sistemi uygulayalım. Bunu oylarınıza sunalım.” Hürriyet’in konuşması sonrasında komisyon üye sayısı 5’e yükseltildi. Kriz çözülmüş oldu. Konuşmaların ardından komisyon üyesi seçimine geçildi.