Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İSU o işyerlerine ‘güzellik’ yapmış!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSU’nun Kocaeli’de faaliyet gösteren 297 işyerine konut aboneliği açtığı, ticari abonelik olmadığı için kıyak yaptığı ortaya çıktı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki

ugurKocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSU’nun Kocaeli’de faaliyet gösteren 297 işyerine konut aboneliği açtığı, ticari abonelik olmadığı için kıyak yaptığı ortaya çıktı. Sayıştay 2022 Denetim Raporları’na yansıyan konuyla ilgili denetçiler işyerlerinin tespit edilerek geçmişe dönük işlem yapılması gerektiğini belirtti. Sayıştay raporunda şu ifadeler yer aldı: “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde yer alıp tapuda mesken olarak kayıtlı olduğu halde fiilen işyeri olarak kullanılan finansal danışmanlık, hukuk danışmanlığı ve temsil hizmetleri, hukuki arabuluculuk ve temsil hizmetleri, mali müşavirlik, mimarlık, mühendislik, özel muayenehane gibi yerlerin su aboneliklerinin işyeri üzerinden olması gerekirken konut üzerinden düzenlenip faturalandırıldığı görülmüştür.

297 İŞYERİNİN ABONELİĞİ KONUT OLARAK GÖZÜKÜYOR

Ancak yapılan incelemede, Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığından resmi yazı ile alınan ve İdareye teslim edilen veride, tapuda mesken olarak gözüktüğü halde faaliyet kodları avukatlık büroları, serbest muhasebeci mali müşavirlik büroları, mühendis ve mimarlık meslek mensuplarınca açılan bürolar ile 1219 sayılı Kanun’a göre açılan muayenehaneler, özel sağlık kurumları ve tıp doktorluk hizmeti verilen toplam 3.863 adet işyerinin olduğu görülmüştür. Söz konusu işyerlerinden 297 adet yerin fiilen işyeri olarak kullanıldığı halde su faturalarının konut tarifesi üzerinden düzenlendiği ve bu hatalı uygulama neticesinde İdarenin gelir kaybının oluştuğu anlaşılmıştır. Bu itibarla, İdare tarafından söz konusu yerlerin detaylı saha araştırma, inceleme ve tespitlerinin yapılarak su aboneliklerinin mevzuata uygun bir biçimde yeniden düzenlenmesi ve buna göre faturalandırılması, ayrıca mevcut bilgi ve veriler çerçevesinde geriye dönük hatalı işlemlerin düzeltilmesi işlemlerine başlanılması gerekmektedir.”