Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit Alikahya’da bulunan Brisa’nın kapasite artışı tekrar gündemde!

Daha önce gündeme gelen ve tartışmalar yaşanan Brisa Lastik Fabrikası’nın 337 milyon 500 bin TL proje bedelli lastik üretimi kapasite artışı projesinin son şekli verilen ÇED raporu yayınlandı. İtirazlar için 10 gün süre olduğu belirtilirken daha önceki toplantılarda çevre halkı istemediklerini belirtmişti.

Daha önce gündeme gelen

Nazim Ozgun Erbulan 1İzmit Alikahya’da faaliyet gösteren Brisa Lastik Fabrikası’nın 2014 yılında yüzde 20 kapasite artırımına gitmek istemesi üzerine Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) toplantısı yapılmış; mahalle halkı toplantıda bu talebe karşı çıkarken 3 kişi ise gözaltına alınmıştı. Daha sonra yeniden kapasite artışına gidilmesi talebiyle bu yılın mart ayında yeniden ÇED toplantısı yapılmış, bölge halkı bu duruma yine karşı çıkmıştı. Daha sonra mahalleliler karşı olduklarını belirten imza topladı.

10 GÜN BOYUNCA GÖRÜŞE AÇIK

Lastik üretimi kapasite artışı projesinin 337 milyon 500 bin TL’ye mal olacağı, yeni yatırımı mevcutta bulunan 362 bin metrekarelik kaplı alanda yapılacağı toplantıda belirtildi. Lastik üreminin 127 bin 643 tondan 200 bin 163 tona çıkarılacağı da ifade edildi. Söz konusu ÇED raporu İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) tarafından incelenerek son şekli verildi. Halkın görüş ve önerilerini almak üzere raporun 21 Kasım 2022 tarihinden itibaren Bakanlıkta ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nde 10 takvim günü boyunca görüşe açıldığı duyuruldu. Yapılan açıklamada “Bakanlığa ya da il müdürlüğüne iletilen görüşler projeyle ilgili karar alma sürecinde dikkate alınacaktır” ifadelerine yer verildi.

PROJEDE NELER VAR?

Mevcut durumda 362 bin metrekare kapalı alanda kamyon otobüs lastiği, traktör ön lastiği, traktör arka lastiği, yoldışı hizmet araçları lastikleri, binek araç lastikleri imalatı gerçekleştirilen tesiste kapalı alan ilavesi yapılmaksızın, ilave makine parkurlarının eklenmesi ve vardiya sayısının arttırılması ile mevcut lastik üretim kapasitesinin yılda 127 bin 643 tondan yılda 200 bin 163 tona çıkarılmasının planlandığı raporda belirtildi. Tesiste mevcutta 2 bin 500 kişinin çalıştığı, proje kapsamında 50 personelin ilave edilmesinin planlandığı ifadeleri yer aldı. Söz konusu projenin son ÇED raporuna itiraz olacak mı merak ediliyor.