Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

İzmit Belediyesi konutlarını yüzde 5 zararına satmış!

Sayıştay denetçileri İzmit Belediyesi’nde yaptıkları incelemelerde 2022 yılında satılan bazı konutlarda kıymet bedeli üzerine konulması gereken yüzde 5’lik ilave satış bedelinin konulmadığını tespit etti.  Söz konusu durum belediyenin mali zararına sebep oldu.

Sayıştay denetçileri İzmit Belediyesi’nde

ugurSayıştay denetçileri İzmit Belediyesi’nde yaptıkları incelemelerde 2022 yılında satılan bazı konutlarda kıymet bedeli üzerine konulması gereken yüzde 5’lik ilave satış bedelinin konulmadığını tespit etti.  Belediye ile satın alım yapan vatandaşlar arasında sözleşme imzalanmadığını da belirten Sayıştay denetçilerinin raporunda ilgili bölüm şöyle; “Yapılan incelemede; belediyeye ait konutların Belediye Encümeni tarafından Kıymet Takdir Komisyonunca belirlenen bedel üzerinden satışa sunulduğu görülmüştür. Ayrıca satış yapılan konutlar için Belediye ile konutu satın alanlar arasında herhangi bir sözleşme yapılmamıştır.

YÖNETMELİĞE GÖRE YAPIYORUZ DEDİLER

Kamu idaresi cevabında, tahsis ve satışın taksitli yapılması halinde sözleşme düzenlenmesi gerektiği, ancak Belediyece yapılan satışların peşin ödeme ile gerçekleştiği için sözleşme yapılmasına gerek kalmadığı ve konut satışlarının Belediyelerin Arsa, Konut ve İşyeri Üretimi, Tahsisi, Kiralaması ve Satışına Dair İşlemler Genel Yönetmelik hükümlerine göre yapıldığı ifade edilmiştir. Belediyelerin Arsa, Konut ve İşyeri Üretimi, Tahsisi, Kiralaması ve Satışına Dair Genel Yönetmeliği’nin 19’uncu maddesinde konut satışlarında sözleşme düzenlemesi öngörülmüş ve söz konusu sözleşmede hangi hususlara ilişkin hükümlere yer verileceği belirlenmiştir. Bu hususlardan biri de konutların taksitle satılması olup eğer konut taksitle satılması halinde taksitlerin ödeme süresi ve vade farkı, zamanında ödenmeyen taksitlere uygulanacak gecikme faizi gibi hükümlere sözleşmede yer verileceği hüküm altına alınmıştır.

SAYIŞTAY SÖZLEŞME VE YÜZDE 5’TE DİRETTİ

Bir başka deyişle taksitle konut satılması sözleşme düzenlenmesinin bir şartı olmayıp konutun taksitle satılması durumunda sözleşmeye hangi hükümlere yer verilmesi gerektiği ile ilgilidir. Dolaysıyla konut satışlarında sözleşme düzenlenmesi gerektiği değerlendirilmektedir. Ayrıca belediyenin yetkili organları tarafından satışa konu sosyal konutlar dışındaki bazı konutların Kıymet Takdir Komisyonunca belirlenen bedele en az %5 ilave edilmeksizin satışa sunulduğu görülmüştür. Bu itibarla; belediyenin yetkili organları tarafından satışa konu sosyal konutlar dışındaki konutlar için Kıymet Takdir Komisyonunca belirlenen bedele en az %5 ilave yapılarak satışa sunulması ve satış yapıldıktan sonra konutu satın alanlar ile mevzuata uygun olarak sözleşme düzenlenmesi gerektiği değerlendirilmektedir.”