Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kemal Kılıçdaroğlu İzmit’te konuştu… Balkan Dernekleri Yerleşkesi açıldı

1923’te imzalanan Mübadele Sözleşmesi’nin 99’uncu yıl dönümü için bugün İzmit’e gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,

1923’te imzalanan Mübadele Sözleşmesi’nin

Yenişehir Mahallesi Alev Sokak Fahri Akbaş Parkında bulunan Balkan Dernekleri Yerleşkesi Mübadelenin 99. yılı anma etkinlikleri çerçevesinde bugün açıldı. Açılışa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldı. Kentin kültür mirasçıları olan hemşehri derneklerine değer veren İzmit Belediyesi, balkan derneklerinin fikirleriyle Yenişehir Mahallesi’nde bulunan atıl binaya hayat verdi. Balkan Dernekleri Yerleşkesi, Balkan kültürüne ait değerlerin sergileneceği 108 metrekare sergi ve etkinlik alanı, 25 metrekare toplantı odası, 25 metrekare sedirli misafir ağırlama alanı, 21 metrekare idari birim odası, 18 metrekare mutfak ve 90 metrekare kafeterya alanından oluşuyor.

AÇILIŞA YOĞUN KATILIM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak’ın da yer alacağı törene CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygün, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, İyi Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Edirne Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Türk Partisi Hak ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) Burgaz Milletvekilleri; Sevim Ali, Fatma Ramadan, Eşref Eşref, HÖH Burgaz İl Başkanı Ahmet Süleyman, Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, Mübadiller Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler, Aydın Adnan Menderes Üniversitesinden Tarihçi Doç. Dr. Ercan Sepetçioğlu, İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Naim Erol Özgüner, Saadet Partisi Kocaeli İl Başkanı Zafer Mutlu, Demokrat Parti, İYİ Partili yöneticiler ve çok sayıda davetli katıldı.

99.YIL DÖNÜMÜ ANILDI

30 Ocak 1923 yılında Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan ve birçok hikayeyi barındıran mübadele sözleşmesinin 99. yılı anısına çeşitli anma etkinlikleri düzenleniyor. Etkinliklerde mübadele dönemi fotoğrafları, video gösterimi ve Balkan halk oyunları sergilenirken, mübadele dönemi türküleri seslendirildi. Anma programında Lozan Mübadilleri Vakfı Başkanı Arif Ümit İşler ve Tarihçi Doç. Dr. Ercan Sepetçioğlu mübadele dönemi hakkında konuşma gerçekleştirdi. Balkan Dernekleri Yerleşkesi’nin açılış programı öncesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Necmettin Hüseyin, Batı Trakya Milli Kimlik Direniş Anıtına karanfil bıraktı.

“AKP’Lİ BELEDİYE ELİMİZDEN ALDI FATMA BAŞKAN GERİ VERDİ”

Derneklerin sözcüsü Erdem Arcan, “Anavatan Rumeli ve Balkanlardan Anavatan Türkiye’ye gelen kardeşlerimiz adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Bugün tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. Balkan evimizin açılışını yapıyoruz. Tüm derneklerimize, İzmit Belediyesi’nin hizmet emekçilerine yürekten teşekkür ediyoruz. En büyük teşekkürü değerli hemşerimiz Fatma Kaplan Hürriyet’e ediyoruz. AKP’li belediyenin elimizden alınanı üstüne katarak bize armağan ediyor” dedi.

HÜRRİYET: BEDEL ÖDEYENLERİZ

fatma kaplan hurriyetİzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, konuşmasında şunları söyledi: “Mübadillerin yaşadığı derin acılar nesilden nesile anlatıldı. Sadece acılar mübadeleyle sınırlı kalmadı. Balkanlardaki Türkler diller ve dinlerinden dolayı zulüm gördüler. Onlar bu mücadeleden vazgeçmedi. Dini, dili ve vatan bayrağı için bedel ödeyenleriz. Biz Mustafa Kemal Atatürk’ten hiç vazgeçmedik. İzmit Belediyesi olarak mübadillerin kültürünü yaşatmak istiyoruz.

“ELLERİNDEN ALINMIŞTI”

Daha önce Rumeli derneklerinin elinden alınan ve derneklere verilmeyen bu alanı yeniledik ve bütün balkan derneklerimizin hizmetine sunuyoruz. Burası çok amaçlı bir alan olarak hizmet verecek. Projemizin paydaşlarına şükranları sunuyorum. Bu dayanışma herkese örnek olsun. Muhacirler, kaybedilen topraklarımızın aziz hatıralarıdır” dedi. Ardından Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Necmettin Hüseyin konuştu. Hüseyin, Balkanlardaki Türklerin destek istediğini iletti.

KILIÇDAROĞLU HÜRRİYET’E TEŞEKKÜR ETTİ KONUŞMASINI BİTİRDİ

Yapılan konuşmaların ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu konuştu. Kılıçdaroğlu, 1 dakika 42 saniyelik konuşmasında şunları söyledi: “Balkanlar deyince yüreğimizde derin bir sızı hissederiz. Bugün çok güzel bir açılış yaptık. Sayın Fatma Kaplan Hürriyet bunları yaptık. Acılar tarihin tozlu raflarında kalacaktır. Geleceğe güzel bir dünya bırakmalıyız. Bu güzel yeri Kocaeli halkına açan Sayın Fatma Kaplan Hürriyet’e teşekkür ederim.

Pek çok sıkıntıyı birlikte yaşıyoruz. Bu sıkıntıları birlikte aşacağız. Birlikte güzel Türkiye’yi inşa edeceğiz.”

Ardından yerleşkenin kurdelesi kesildi ve yerleşke gezildi.