Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Barosu’ndan Bekaert İzmit’e destek

Kocaeli Barosu, geçtiğimiz gün greve çıkan Bekaert İzmit’e destek verdiğini belirtirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘erteleme’ kararına ise tepki gösterdi.

Kocaeli Barosu, geçtiğimiz gün

DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Bekaert İzmit fabrikasında çalışan 400 işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi sürecinde sonuç alınamaması nedeniyle grev kararı alınmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla grev 60 gün ertelenirken Birleşik Metal İş Sendikası bu karara uymayarak anayasal haklarını kullandıklarını belirtti ve greve çıktı.

“GREV HAKKI SOSYAL BİR HAK”

Grev erteleme kararına Kocaeli Barosu tepki gösterdi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Grev hakkı, işçilerin taleplerini işverene kabul ettirebilmesini için sahip oldukları en önemli araçtır. Bu neden çağdaş hukuk sistemleri işçinin grev hakkını en geniş biçimde kullanabilmesine olanak sağlayacak düzenlemeler içermektedir. Ülkemizde de ‘Grev Hakkı’, Anayasa’nın Sosyal ve Ekonomik Haklar ve Ödevler bölümünün 54’üncü maddesinde koruma altına alınmış sosyal bir haktır.

“SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

İşçilerin emekleri karşılığında insanca yaşama hakkına erişebilmeleri için hak etmiş oldukları ücreti talep ettikleri müzakerelerde tek yaptırımı olan grev hakkının ‘milli güvenliği bozucu nitelikte’ olduğu gerekçesi ile kullanımının sınırlandırılması, kanunun lafzına uygun olsa da Anayasal teminat altında olan sosyal devlet ilkelerine açıkça aykırıdır. Anayasa ve Uluslararası Sözleşmeler ile koruma altına alınmış hakların idari kararlar ile ortadan kaldırılmasının sakıncalarını fazlasıyla yaşadığımız bugünlerde alınmış bu son kararın çalışma barışını ortadan kaldıracağı endişesi ile kurumsal olarak sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.”