Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli Üniversitesi’nin demirbaşları Allah’a emanet

Kocaeli Üniversitesi’nde demirbaş olan taşınırların büyük bir kısmının etiketlenmediği, olası bir çalınma ya da kaybolma olayına karşılık yeterli önlem alınmadığı ortaya çıktı.

Kocaeli Üniversitesi'nde demirbaş olan

Uğur EnçKocaeli Üniversitesi’nde demirbaş olan taşınırların büyük bir kısmının etiketlenmediği, olası bir çalınma ya da kaybolma olayına karşılık yeterli önlem alınmadığı ortaya çıktı. Sayıştay denetçilerinin hazırladığı 2021 yılı raporlarında, “Dayanıklı Taşınırların Numaralandırılmaması Üniversiteye ait dayanıklı taşınırların önemli bir kısmı üzerinde taşınır sicil numaralarının kazıma, damga vurma veya etiket yapıştırma suretiyle belirtilmediği görülmüştür” başlığı ile yer alan kusurla ilgili üniversite yönetimi uyarıldı.

YÖNETMELİĞİE ATIF YAPTILAR

Sayıştay denetçileri konuyla ilgili raporlarında özetle şu ifadeleri kullandı: “5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 44’üncü maddesine dayanılarak yayınlanan Taşınır Mal Yönetmeliği, kaynağına ve edinme yöntemine bakılmaksızın kamu idarelerine ait taşınır malların kaydı, muhafazası ve kullanımı ile yönetim hesabının verilmesi, merkez ve taşrada taşınır yönetim sorumlularıyla bunlar adına görev yapacak olanların belirlenmesi ve kamu idareleri arasında taşınırların bedelsiz devri ile tahsisine ilişkin esas ve usulleri belirlemek amacıyla çıkarılmıştır. Taşınır Mal Yönetmeliği’nde taşınırların kaydını ve numaralandırılmasını tanzim eden maddeler şu şekildedir: Yönetmeliğin, ‘Taşınırların Kaydı’ başlıklı 12’nci maddesinde ‘Kamu idarelerince bütün taşınırların ve bunlara ilişkin işlemlerin kayıt altına alınması esastır. Taşınır kayıtları, harcama birimleri itibarıyla yönetim hesabı verilmesine esas olacak şekilde tutulur. Her bir kaydın belgeye dayanması şarttır.

KULLANILAN VE BEKLETİLEN TAŞINIRLARIN TAKİBİ

Dayanıklı taşınırlara verilen sicil numaraları, taşınıra ilişkin kimlik bilgisi niteliğindedir ve taşınırı emsallerinden ayıran bir kriterdir. Dayanıklı taşınırların numaralandırılması ve bunların o taşınır üzerinde belirtilmesi, hem kullanıma verilen hem de ambarda bekletilen taşınırların Kurum tarafından takibine imkân tanıyan önemli bir uygulamadır. Söz konusu numaralandırma yapılmadan ilgili yönetmelikte tanzim edilmiş olan, taşınırların kaydına, izlenmesine ve yönetilmesine dair birçok işlemin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi mümkün olmayacaktır. Kurumda taşınır işlemleri üzerinde yapılan inceleme sonucunda 23 birimde dayanıklı taşınırların numaralandırma/barkotlama işleminin yapılmadığı veya eksik olduğu belirlenmiştir. Barkotlama cihazının bulunmaması çok sayıda birim tarafından numaralandırmanın yapılmama gerekçesi olarak belirtilmiştir. Kamu İdaresi tarafından gönderilen cevapta; tüm harcama birimlerine konuya ilişkin yazı gönderildiği ve dayanıklı taşınırların numaralandırılması işlemlerinin ivedilikle tamamlanması hususunda uyarı yapıldığı bildirilmiştir. Kurum bünyesinde bulunan tüm taşınırlara sicil numaralarının kazıma, damga vurma veya etiket yapıştırma suretiyle belirtilmesi sağlanmalıdır. Taşınırların muhafazasından ve yönetilmesinden sorumlu olanların da bu konuda gerekli tedbirleri almaları gerekmektedir.