Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’deki belediyeler teknoloji fakiri çıktı!

“Devlet Kurumları Teknolojide neden

“Devlet Kurumları Teknolojide neden kalkınamıyor?” bu soruyu yıllardır herkes soruyor. Devlet neden teknolojide kalkınamıyor? İleriye gidemiyor? Özellikle son dönemde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın çalışmalarını görmezden gelmek doğru olmaz. Mustafa Varank; Üretiyor, gidip, görüyor, teşvik ediyor.

BÜYÜKŞEHİR İYİ İLÇE BELEDİYELERİ DÖKÜLÜYOR

Bu çalışmaları da ülkeye pozitif yönde dönüyor. Bunu herkesin kabul etmesi gerekiyor. Peki ilimizde çoğu belediyeyi yöneten AKP bilgi teknolojileri alanında nasıl yatırım yapıyor? Bu sorunun cevabı biraz muamma. Belediyeler, bilgi teknolojilerine, yenilikçi şehir alt yapılarına yatırım yapmaya devam ediyor. Kocael Büyükşehir Belediyesi hem yaptığı teknolojik yatırımlarla, hem yöneticileriyle hem de açtığı KOMEK kurslarıyla göz doldurmaya devam ederken ilçe belediyeleri bu konuda çok geride kaldığını kabullenmeleri gerekiyor. Hem teknoloji yatırımları, hem yöneticileriyle bir çok belediye vasat durumda.

BİLGİ İŞLEM MÜDÜRÜ NASIL OLMALI?

Bu yazıyı yazarken, tüm belediyelerin bilgi işlem müdürlerini inceledim. Eğitim durumlarından tutun yaptıkları çalışmalara kadar. Dikkatimi çeken belediyeleri sizlerle paylaşmak bu belediyelerin bilgi ve teknoloji çağında bilgi işlem birimlerini nasıl yönettiklerini az çok bu yazıyla anlamanız mümkün olacaktır. Ama öncelikle “bir bilgi işlem müdürü nasıl olmalı?” bunun tanımını yapmamız gerekiyor. Bilgi işlem müdürü denince akıllara sırf donanım üstüne uğraş veren, belediyede yer alan bilgisayarların düzgün çalışmasını sağlayan kişi geliyor genelde. Lakin böyle olmamalı.

HİÇBİR ŞEY ÜRETMİYORLAR!

Bilgi işlem müdürü denilince; Yenilikçi şehir teknolojilerini takip eden ( Tabii burada İngilizce bilmesi önemli.. )
Bilgi işlem müdürü olarak başkana ilçeye katma değer katacak kurslar öneren, yazılım teknolojilerine hakim, insanların hayatını kolaylaştıran teknolojileri ilçeye adapte eden kişiler olmalı. Lakin Kocaeli’de bunun pek öyle olduğunu düşünmüyorum. Çoğu belediye işini ehline vermiyor. Veremiyor. Bilgi işlem müdürleri yenilikçi teknolojilerden bir haber, bir şey üretemiyorlar. Ve bu gerçekten üzücü.

Tüm İlçeler İncelendi: Başiskele Vasat

Başiskele Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü İbrahim Yücel. Eğitim hayatına Sakarya Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde başlamış. Daha sonrasında da Kocaeli Üniversitesinde Bilişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptığı görülüyor. İbrahim Bey hakkında ne yazılım, ne yenilikçi teknolojiler alanında ilgili bir bilgiye sahip ne makale buldum ne paylaşım buldum. Yüksek lisans yapmasına rağmen google scholar dahil arama motorlarında bir tezi çıkmıyor. Muhtemelen tezinin görülmesini istemiyor. Buna izin vermedi.

Çayırova Belediyesi WordPress Kullanıyor

Gelelim Çayırova Belediyesine. Çayırova Belediyesi gibi büyük bir devlet kuruluşu ücretsiz ve halka açık olarak dağıtılan wordpress kullanıyor. Ha diyebilirsiniz “ee açık kaynak kullanıyorlar, ne güzel? “ Bu böyle değil sevgili dostlar. Açık kaynak bir yazılım kullanıyorsan da gerekli güvenlik önlemlerini alman gerekiyor. Çayırova Belediyesi şimdiden sınıfta kaldı bile. Bunun yanında belediyeye ait kurumsal sitede güvenlik sertifikası bile bulunmuyor. Gelelim bilgi işlem müdürü Cuma Topcu’ya. Cuma Bey hakkında en ufak bilgiye ulaşamadım. Nereden mezun ne yapar ne eder bir bilgi yok. Ama başkan beye önerim Cuma Bey’i ciddi bir şekilde uyarmalı. Bu kadar yazılım açığı olan, kurumsal kimlikten aciz bırakan bir bilgi işlem müdürü ile çalışmasını önermem.

ayırova belediyesi web
Çayırova Belediyesine ait web sitesinin kontrol paneline kolaylıkla erişebiliyor.

DARICA’DA MÜDÜRÜN ZERRE ALAKASI YOK

Gelelim Darıca Belediyesine. Darıca Belediyesi son zamanlar internette kurumsal kimliğine önem veren, web sitesinden tutun sosyal medyaya kadar bir çok alanda yatırım yaptı. En son web sayfasını yenileyerek, büyükşehir ile yarışır bir hale getirdi. Bu konuda tebrik etmek gerek. Lakin bilgi işlem müdürü için aynı şeyleri söylemeyeceğim. Mesut Abdurrezzak. Çayırova Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü gibi Mesut Bey hakkında da en ufak bilgiye ulaşamadım. Ne yazılım geçmişi var ne bilgi teknolojileri geçmişi. Sadece haber sitelerinde şöyle bir biyografi yer alıyor “ 1988 Gebze doğumlu, evli ve 1 çocuk babası olan Mesut Abdurrezzak, Farabi Devlet Hastanesi’nde Personel şefi olarak çalışıyordu ve aynı zamanda  AK Parti Darıca Gençlik Kolları Seçim İşleri Birim Başkanı olarak görev yapıyordu. ” Mesut bey anladığımız kadarıyla hobi olarak bilgi işlem müdürlüğüne getirilmiş gibi. Sayın başkan Muzaffer Bıyık’ı tebrik etmek gerekiyor. Bilgi teknoloji çağında bu denli güzel bir atama yapmış. Ve ilçeye değer katmış. İşin şakası değer katmaktan ziyade bilgi teknolojileriyle, yazılımla zerre alakası olmayan birini müdür yapmış.

DERİNCE’DE TEKNOLOJİDEN ANLADIĞI SÖYLENEMEZ

Derince Belediyesinde de durum farklı değil. Şu an bilgi işlem müdürü olarak görev yapan İsmail HAMZAOĞLU, eskiden Ruhsat ve Denetim Müdürü imiş. Ne hakla hizmet bilgi işlem müdürü yapıldı bilinmese de İsmail Bey’in de yazılımdan, yenilikçi şehir teknolojilerinden anladığını söylememiz pek mümkün değil. İsmail Bey hakkında da en ufak bilgi yok.

DİLOVASI’NIN SİTESİ ÇALIŞMIYOR (ÜCRETSİZ YARDIM EDEBİLİRİZ)

Dilovası Belediyesi ile ilgili bir inceleme yapmam mümkün olmadı, web siteleri çalışmıyor. Kod belleğinde bir sorun var. Hizmet aldıkları firmaya iletirlerse hemen çözerler. Lakin bütçemiz yok yaptıramıyoruz derse sayın başkan bizi arayabilir. Ücretsiz yardımcı olabiliriz.

Dilovası Belediyesi Web sitesi
Dilovası Belediyesine ait web sitesinde hatalar var ve güvenlik sertifikası yok..Bir çok sayfaya erişim yok.

BİLGİ İŞLEM MÜDÜRÜ İŞLETME MEZUNU

Kartepe Belediyesinde de durum değişmiyor. Kartepe Belediyesi Bilgi İşlem Müdürü Kerim Kandaz, Açıköğretim Fakültesi, İşletme Bölümü mezunu. Yazılımla en ufak bağı var mı? Ben bulamadım. Yine diğer müdürler gibi hakkında en ufak bilgi yok; bilgi teknolojileri ve yazılımla alakalı.

KANDIRA BİLGİ İŞLEME İHTİYAÇ BİLE DUYMAMIŞ

Kandıra Belediyesinde durum daha vahim. Bilgi işlem müdürü bile yok. Kefken, Kerpe gibi bir çok turistik yeri alan belediye kendini internette pazarlayamıyor. Yani dijital pazarlamayı hiçe saymışlar. Başarılı çalışmalar için kendilerini tebrik etmek lazım. En azından hiç olmasın mantığında ilerleyerek atama yapmamış sayın başkan.

BÜYÜKŞEHİR VE 4 İLÇE BELEDİYESİ’NE TEBRİK

Gördüğünüz üzere yukarıda birçok belediyenin bilgi işlem müdürünü inceledik. Detaylıca tüm özgeçmişlerine, ulaşabildiğimiz bilgilere göre ( 2020 yılında her şeye ulaşabiliyoruz) derlemeye çalıştık. Yukarıda saymadığımız bazı belediyeler var. Gebze, Gölcük, Karamürsel, İzmit ve Büyükşehir belediyelerimizi buradan bir alkışlamak gerek. İşi ehline teslip edip, üreten insanların önünü açtıkları için. Bu saydığımız 5 belediyemiz bu alandan mezun olmuş, bu aladan bir şeyler üreten, tez yazan kişileri müdürlük görevine atamışlar. Ha şuna da inanırız; bilgi teknolojileri alanında kendini yetiştirmek için illa ilgili bölümden mezun olmaya gerek yok. Ama yukarıda ilgili bölümden mezun olmayıp kendini geliştirmeyen müdürler var. Bunu görmek gerek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bu kadar çabalarken, gece gündüz yollarda ülkenin teknoloji alt yapısını, yazılım hedeflerini geliştirirken; aynı partiye mensup belediye başkanları da onun yoluna taş koyuyor. Bunun bir farkı yok. İşletme mezunu, zerre yazılımdan anlamayan sadece işleri yürümesinde laf geveleyen insanlara teknoloji alanında ihtiyacımız yok değerli başkanlar. Bilgi işlem demek, yazılım demek yenilikçi teknolojilere ön ayak olmak demektir. Ama siz ön ayak olmak değil bu yaptığınız torpilli atamalarla taş koyuyorsunuz, bilginiz olsun. Umarım Sayın Bakan, bu yazıyı okur başkanları uyarır. Gereken yapılır.